Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Η Ήπειρος είναι η κατεξοχήν περιφέρεια της χώρας που επηρεάστηκε από την κρίση» - Free Sunday
Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Η Ήπειρος είναι η κατεξοχήν περιφέρεια της χώρας που επηρεάστηκε από την κρίση»

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Η Ήπειρος είναι η κατεξοχήν περιφέρεια της χώρας που επηρεάστηκε από την κρίση»

Τους κινδύνους για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εισαγωγή της απλής αναλογικής στις ερχόμενες εκλογές σε περιφέρειες και δήμους υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει κάποιες από τις αποφάσεις της.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μας κάνετε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας σας.

Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση. Χωρίς να μπούμε σε επιμέρους ζητήματα, ενδεικτικά να αναφέρω:
• Τις άριστες επιδόσεις στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.
• Στη διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο το κλείσιμο των ΧΑΔΑ όσο και την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων που είναι έτοιμη για λειτουργία. Επισημαίνω πως η Ήπειρος ήταν η μόνη περιφέρεια της οποίας οι πολίτες δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
• Την κατασκευή και συμπλήρωση οδικών υποδομών, αντιπλημμυρικά έργα, προσβάσεις προς επιχειρήσεις.
• Το καινοτόμο πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα, που αποτελεί πρότυπο για ανάλογες δράσεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Θωρακίζεται με αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς όλο το παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου.
• Έχουμε αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, εντάσσοντας και 1.000 νέους στο επάγγελμα, αλλά και για την προστασία των προϊόντων με εθνική σημασία.
• Πρωτοπορήσαμε ως περιφέρεια ακόμη και στον τρόπο προβολής του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο συνδυάσαμε με την παράλληλη προβολή των τοπικών προϊόντων, που σήμερα πλέον αποτελεί και επίσημη πολιτική του υπουργείου Τουρισμού.
• Αντιμετωπίζονται σχεδόν άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων και αυτά που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι και συνήθη στην Ήπειρο.
• Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως π.χ. το ELENA, μέσω του οποίου στους επόμενους μήνες θα βελτιώσουμε και θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά μέσα μεταφοράς, οδοφωτισμό και δημόσια κτίρια.
• Βελτιώσαμε ουσιαστικά τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, έχοντας μάλιστα βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον «Οδηγό του Πολίτη».

Πόσο επηρέασε η κρίση την περιφέρεια και τι κάνατε ως περιφέρεια γι’ αυτό;

Η Ήπειρος είναι η κατεξοχήν περιφέρεια της χώρας που επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων, των οποίων τα εισοδήματα υπέστησαν μεγάλες μειώσεις. Η κρίση μεταδόθηκε στις επιχειρήσεις και οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας. Το «οπλοστάσιο» των περιφερειών, αλλά και των δήμων, είναι περιορισμένο, καθώς οι κεντρικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Εκείνο που εμείς φροντίσαμε είναι να προχωρήσουμε ό,τι έργο μπορούσε και ήταν ώριμο να γίνει, αναλάβαμε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, αναλάβαμε τεράστιες εκστρατείες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την αύξηση του τουρισμού, κλάδοι που μπορούν και ως έναν βαθμό ανέταξαν ή «κράτησαν» την τοπική οικονομία σε ένα επίπεδο, που ναι μεν δεν είναι το επιθυμητό, αλλά είναι το καλύτερο που μπορεί να υπάρχει τη δύσκολη και μεταβατική περίοδο που ζούμε.

Σήμερα ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Ηπείρου;

Έχουμε σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών, που επιδιώκουμε να τα ολοκληρώσουμε στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας. Είναι οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλα τα παράλια της Ηπείρου, είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η κατασκευή εισόδων Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, η κατασκευή των οδικών συνδέσεων της πόλης των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο, η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Άρτας, η ανέγερση νέων διοικητηρίων σε Άρτα-Πρέβεζα, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των ηπειρωτικών επιχειρήσεων. Επενδύουμε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και σε νέες μορφές τουρισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «Ηπείρου των τεσσάρων εποχών». Υπάρχουν ακόμη σημαντικά έργα υποδομής που πρέπει να κατασκευαστούν, ώστε να ολοκληρωθεί το βασικό οδικό δίκτυο. Πρόκειται για τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά, τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, την ανακατασκευή του παραλιακού τμήματος Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα και της εθνικής οδού Ιωάννινα προς Κόνιτσα, έργα που όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κατά την άποψή σας, τι σημαίνει αυτό;

Έχω πει από την αρχή, όταν άνοιξε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ότι η απλή αναλογική, όπως την εισήγαγε η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε αδιέξοδα την τοπική αυτοδιοίκηση και θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα κυβερνησιμότητας που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών. Η πρόβλεψή μου επιβεβαιώνεται πολύ πριν από τις εκλογές, από την πληθώρα των υποψηφίων που ανακοινώνονται σε περιφέρειες, αλλά κυρίως σε δήμους. Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση –για να μην πω και οι δημόσιες τοποθετήσεις– ότι οι περισσότεροι εξ όσων δηλώνουν υποψήφιοι το κάνουν με σκοπό να διαπραγματευτούν μια έμμισθη θέση μετά τις εκλογές. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που υποψήφιοι εξυπηρετούν συγκεκριμένες επιδιώξεις που ξεφεύγουν του φάσματος της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της πολιτικής. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Έστω και τώρα, πρέπει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει ορισμένες αποφάσεις της και το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να θέσει πλαφόν εκλογής. Η απλή αναλογική, ας το καταλάβουν έστω και εκ των υστέρων στην κυβέρνηση, είναι καταστροφική για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ποιες θεωρείτε απαραίτητες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα όσον αφορά τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Θεωρώ ότι πρέπει να θωρακιστεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που δεν θα επικαλύπτονται με άλλων υπηρεσιών, και να διασφαλίζονται οι πόροι. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς δεύτερες σκέψεις, καθώς είναι απόλυτα συνυφασμένο με την επιβίωση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Είναι αναγκαία η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ούτως ώστε να μη χαρακτηρίζονται δάση τα κληροτεμάχια και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως αγροί, χαρακτηρισμός που στην πράξη μεταφράζεται σε «δέσμευση» ιδιοκτησιών, που πλήττει έντονα τους Ηπειρώτες και ειδικά τους απόδημους.

Το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει τους περιφερειάρχες «μικρούς πρωθυπουργούς». Αισθανθήκατε τέτοιος στη διάρκεια της θητείας σας;

Το κεντρικό κράτος ήταν απλόχερο στις υποσχέσεις για αρμοδιότητες, πόρων κ.λπ., ήταν όμως και το ίδιο που σταδιακά τις αφαιρούσε και περιόριζε τις χρηματοδοτήσεις. Ακόμη και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη λειτουργία του θεσμού, δεν έχουν αποσαφηνιστεί ούτε καν οι αρμοδιότητες μεταξύ περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων, ακόμη και σήμερα παραμένουν ανενεργές υπηρεσίες, διαθέτοντας και προσωπικό που θα μπορούσε να ενταχθεί στις περιφέρειες και να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς όφελος των πολιτών. Συμπερασματικά: τα περί «μικρών πρωθυπουργών» ήταν μια πολύ ωραία διατύπωση για να είναι τελικά αληθινή.