Ταχιάος: «Πρώτα να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια» - Free Sunday
Ταχιάος: «Πρώτα να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια»

Ταχιάος: «Πρώτα να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια»

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια» δηλώνει στην FS o υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο δήμος έχει αποτύχει ως επιχειρησιακός φορέας που μπορεί να διαχειριστεί τον τομέα καθαριότητας στο σύνολό του» και προτείνει ως λύση την «παραχώρηση σταδιακά κάποιων υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες και τους υπάρχοντες εργαζόμενους με ρόλο εποπτικό».

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Μπουτάρη, διαπιστώνει ότι «το μοντέλο δημάρχου-τηλεοπτικού αστέρα και έχει κουράσει και έχει ξεπεραστεί» και εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζει στον απερχόμενο δήμαρχο έλλειμμα στον διάλογο με τους πολίτες και στην ενασχόληση με τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και της εικόνας της πόλης. «Η στάση του σημερινού δημάρχου έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών ήρθε να επισφραγίσει επώδυνα μια οριστική διάρρηξη αυτής της σχέσης» υποστηρίζει ο κ. Ταχιάος, ο οποίος θέτει ως δικό του στοίχημα το «να ξεφύγει η Θεσσαλονίκη από το παραμύθι της φτωχομάνας».

 

Κατά την άποψή σας, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης; Επένδυση στη διεθνή διασύνδεση και την προοπτική της πόλης, στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, ένας συνδυασμός, και ποια πρέπει να είναι η ιεράρχηση;

Φυσικά και όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν προτεραιότητα για μένα. Σε ό,τι αφορά την ιεράρχησή τους, όμως, θεωρώ ότι το πρώτο μέλημα του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διεθνή διασύνδεση, εξωστρέφεια και ανάπτυξη την ώρα που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, κάτοικοι και επισκέπτες κινούνται σε βρόμικα πεζοδρόμια, σκοντάφτοντας σε άναρχα τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα και στην πραμάτεια πλανόδιων μικροπωλητών. Οι εικόνες αυτές αδικούν την πόλη μου και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει. Αυτό θα είναι το πρώτο μου μέλημα. Να γίνει η Θεσσαλονίκη μια καθαρή, σύγχρονη πόλη, ένας προορισμός στον οποίον κάποιος θα θέλει να επιστρέψει. Κυρίως, όμως, μια πόλη που θα αγαπούν οι κάτοικοί της και θα σέβονται οι χρήστες της.

 

Έχετε αυτοδιοικητικό παρελθόν. Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τι θεωρείτε τώρα ότι έπρεπε να είχατε αποφύγει;

Δεν θα ζητούσα την ψήφο των συμπολιτών μου αν δεν πίστευα πως μπορώ πραγματικά να προσφέρω έργο στην πόλη. Θεωρώ πως και τεχνογνωσία διαθέτω αλλά και εμπειρία στα θέματα της Θεσσαλονίκης. Μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, όπως η Νέα Παραλία, το Δημαρχιακό Μέγαρο και η αλάνα της Τούμπας, έχουν και τη δική μου σφραγίδα. Αυτά τα έργα νομίζω ότι αποδεικνύουν στην πράξη όχι μόνο πώς βλέπω την πόλη μου αλλά και πως σχέδιο και βούλησή μου είναι να αλλάξω ως δήμαρχος την εικόνα της πόλης. Ξέρω βέβαια και τις δυσκολίες, είτε γραφειοκρατικές είτε οικονομικές. Όμως, για να πετύχεις κάτι, πρέπει πρωτίστως να το πιστέψεις και να δουλέψεις. Εξασφαλίσαμε με τους συνεργάτες μου την αρχική χρηματοδότηση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας επειδή είχαμε μία καταπληκτική μελέτη από τους Νικηφορίδη, Κουόμο και την ομάδα τους και πολύ πείσμα στην παρουσίαση και στην υπεράσπισή της. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η έλλειψη πραγματικής βούλησης και σοβαρών προτάσεων. Και η απροθυμία για δουλειά, πολλή δουλειά. Βεβαίως δεν μου είναι άγνωστο και το φαινόμενο πως πολλά θέματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί δεν προχωρούν, γιατί για κάποιους είναι πιο εύκολο να τσακώνονται για τη δόξα από το να πάρουν την απόφαση και το όποιο κόστος για να γίνει. Εγώ έχω διαφορετική προσέγγιση, μου αρέσει κι εμένα η δόξα, αλλά ποντάρω στο επιτυχές αποτέλεσμα, όχι στο φαίνεσθαι.

 

Η δημόσια εικόνα σας είναι θετική, πολλοί όμως σας θεωρούν έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων που θα δυσκολευτεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Πώς απαντάτε σε αυτούς που σας αξιολογούν με αυτόν τον τρόπο;

Χαμηλών τόνων εγώ; Μάλλον αυτοί που το λένε δεν με ξέρουν. Σίγουρα δεν είμαι ο φωνακλάς των τηλεοπτικών παραθύρων ή ο πρωταγωνιστής lifestyle εκπομπών, όχι γιατί δεν μπορώ, αλλά δεν μου αρέσει κάτι τέτοιο. Είμαι όμως ένας άνθρωπος απαιτητικός, που πρώτα απ’ όλους έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του. Προπάντων απεχθάνομαι τα ψέματα. Φροντίζω οι δεσμεύσεις μου να γίνουν πράξη. Αυτό νομίζω ότι θέλουν και οι δημότες, δηλαδή δήμαρχο που να διοικεί και να φροντίζει την εικόνα της πόλης και όχι την προσωπική του προβολή. Αυτό το μοντέλο δημάρχου-τηλεοπτικού αστέρα και έχει κουράσει και έχει ξεπεραστεί. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για θέματα ουσίας, που αφορούν τη δουλειά που πρέπει να γίνει στην πόλη. Σε αυτά τα θέματα έχω, νομίζω, να πω πολλά και να κάνω πολλά. Και αν χρειαστεί να φωνάξω, θα με ακούσουν πολύ καθαρά όσοι χρειάζεται να με ακούσουν. Δεν το συνιστώ όμως.

 

Μπορείτε να ιεραρχήσετε τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αντιμετωπίζουν πρώτα οι κάτοικοι και μετά οι επισκέπτες της πόλης;

Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια δίνει, δυστυχώς, την εικόνα μιας αφρόντιστης, βρόμικης πόλης. Γεμάτοι κάδοι, βρόμικα πεζοδρόμια, παράνομοι μικροπωλητές, έλλειψη φωτισμού σε πολλά κεντρικά σημεία, έλλειψη χώρων στάθμευσης, μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τη σημερινή της εικόνα. Και αυτή η εικόνα πραγματικά με κάνει να θλίβομαι, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Δεν της αξίζει, ούτε την αντιπροσωπεύει, αυτή η εικόνα. Βγάζει μιζέρια, ανακυκλώνει το παραμύθι της φτωχομάνας. Δικό μου στοίχημα είναι να ξεφύγουμε από αυτό, όλοι μας.

 

Τι θα κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση σε σχέση με αυτά;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια. Ο δήμος έχει αποτύχει ως επιχειρησιακός φορέας που μπορεί να διαχειριστεί τον τομέα καθαριότητας στο σύνολό του. Παραχώρηση, λοιπόν, σταδιακά κάποιων υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες και τους υπάρχοντες εργαζόμενους με ρόλο εποπτικό, είναι το σχέδιό μου. Ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας για να μπει μια τάξη στους δρόμους της πόλης, επανασχεδιασμός των ποδηλατόδρομων, παρεμβάσεις με έμφαση στην προσβασιμότητα ευπαθών ομάδων σε όλα τα σημεία της πόλης, χρήση των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στα πάντα, στις μεταφορές, στην ενημέρωση, στην προβολή της πόλης στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής και τα θέματα της καθημερινότητας. Γι’ αυτό αισθάνθηκα πως δεν δικαιούμαι να είμαι παρατηρητής αλλά πρέπει να βοηθήσω ώστε να δω την πόλη μου να αποκτά τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη – καθαριότητα, ασφάλεια ευταξία.

 

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά που αφήνει πίσω της η δημαρχία Μπουτάρη;

Κρατώ από την περίοδο διοίκησης του Μπουτάρη τον αέρα εξωστρέφειας και κοσμοπολιτισμού που έφερε στην πόλη. Θεωρώ όμως ότι απέτυχε να διαχειριστεί τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι καιρός να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και την εικόνα της πόλης. Να αποκαταστήσουμε τη σχέση διαλόγου μεταξύ δημάρχου και πολιτών με επίκεντρο το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η στάση του σημερινού δημάρχου έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών ήρθε να επισφραγίσει επώδυνα μια οριστική διάρρηξη αυτής της σχέσης.

Αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή και δημόσια είναι πως θα αλλάξω αυτά που αποδεδειγμένα δεν βοηθούν την πόλη να προχωρήσει, αλλά θα κρατήσω τα καλά της προηγούμενης διοίκησης. Είναι μεγάλο λάθος αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, να έρχεται ο επόμενος να κατεδαφίζει τον προηγούμενο ως πρόσωπο και έργο. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας πολιτισμένος τόπος και ότι συνεχίζουμε με ό,τι συμφωνούμε και βάζουμε το δικό μας χρώμα σε ό,τι διαφωνούμε.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία και σας έδωσε την υποστήριξη της ΝΔ. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν δυνατές υποψηφιότητες στον παραταξιακό χώρο, ενώ η κομματική υποστήριξη αντιμετωπίζεται αρνητικά από πολλούς πολίτες, που θεωρούν αναγκαία την πολιτική αυτονόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τελικά θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε το χρίσμα ή θα βρεθείτε αντιμέτωπος με αντιφάσεις και αντιδράσεις;

Δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Βεβαίως, είμαι μέλος της ΝΔ και θα συνεχίσω να είμαι, αλλά πιστεύω ότι είμαι ο τελευταίος άνθρωπος του οποίου η υποψηφιότητα θα αμφισβητηθεί γι’ αυτόν τον λόγο. Αν ένιωθα σήμερα ότι από την ένταξή μου στη ΝΔ κινδυνεύει η αυτονομία του λόγου μου, δεν θα ήμουν εκεί. Και γι’ αυτό υποστηρίζω άφοβα πως η υποψηφιότητά μου απευθύνεται σε όλους και προς το παρόν δεν βρέθηκε κανείς να το αμφισβητήσει. Το ότι έχω τη στήριξη της ΝΔ δεν σημαίνει ότι είμαι κηδεμονευόμενος. Αυτή νομίζω πως ήταν και η επιδίωξη του Μητσοτάκη όταν με επέλεξε. Να δώσει ένα τέτοιο στίγμα.

Η κρίση μάς άλλαξε όλους. Ομάδες ψηφοφόρων μετακινήθηκαν. Ακόμη και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της παράταξης τον καιρό της κρίσης –λόγω θυμού ή προσδοκίας– επέλεξαν να στηρίξουν άλλους πολιτικούς χώρους. Τώρα πρέπει να βρούμε έναν κώδικα να επικοινωνούμε. Ξέρω την αξία της σύνθεσης και της συνύπαρξης, γιατί δουλεύω με ομάδες. Ο συνδυασμός που θα προτείνω θα έχει φυσικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού θα περιλαμβάνει ανθρώπους από ευρύτερους χώρους, οι οποίοι πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, στην Ευρώπη και στην ανοιχτή κοινωνία. Εξαιρώ τους ακραίους βεβαίως, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν μάθει να συζητούν. Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι να συζητήσουμε με υπευθυνότητα και να συμφιλιωθούμε. Θα συμμαχήσουμε όλοι για να φτιάξουμε μια πόλη για όλους.