Νεκτάριος Φαρμάκης: «Οι νέοι δεν είναι απολιτίκ. Μπουχτισμένοι και απογοητευμένοι είναι» - Free Sunday
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Οι νέοι δεν είναι απολιτίκ. Μπουχτισμένοι και απογοητευμένοι είναι»

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Οι νέοι δεν είναι απολιτίκ. Μπουχτισμένοι και απογοητευμένοι είναι»

Σκληρή κριτική στο έργο της τρέχουσας περιφερειακής αρχής ασκεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας ότι περιορίζεται σε «μοίρασμα φτώχειας και μιζέριας» και τονίζοντας ότι αν εκλεγεί, πρώτη προτεραιότητά του θα είναι ένα «σαφάρι» επενδύσεων.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για την έως τώρα εμπειρία σας από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας από το 2010, τι έχετε αποκομίσει;

Εκείνο που προσωπικά έχω αποκομίσει από τη λειτουργία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέχρι τώρα είναι ότι πρόκειται για έναν θεσμό που στέκει ακόμα μακριά από την κοινωνία, λειτουργώντας γραφειοκρατικά και χωρίς να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο μιας «τοπικής διακυβέρνησης», όπως θα έπρεπε να είναι. Οι αιτίες, προφανώς, πηγάζουν από τον «Καλλικράτη», που κατά την άποψή μου ήταν ένας νόμος άτολμος και ατελής και ο οποίος, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές, γίνεται ακόμα χειρότερος. Όμως δεν πρέπει να κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας. Σε μεγάλο βαθμό, η ατελής λειτουργία της περιφέρειας έχει σχέση και με αυτούς που τη διοικούν. Και η διοίκηση της περιφέρειας από τον κ. Κατσιφάρα επί οκτώ χρόνια, όσα δηλαδή και οι αιρετές περιφέρειες, υπήρξε έντονα διαχειριστική, άτολμη, αλλά και έντονα προσωποκεντρική, με στόχο μόνο την ανάδειξη του προσώπου του περιφερειάρχη. Με δυο λόγια, η αιρετή περιφέρεια στη Δυτική Ελλάδα υπήρξε επιτομή του παλαιοκομματισμού. Και, κατά συνέπεια, ανίκανη να ανταποκριθεί στην εποχή και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να βαλτώνει ως μία από τις πιο φτωχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικά προβλήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από την εδραιωμένη επί δεκαετίες οικονομική καχεξία και την ανυπαρξία σχεδίου ουσιαστικής ανασυγκρότησης; Από το σοβαρό έλλειμμα υποδομών και την αδυναμία ανάδειξης και εκμετάλλευσης συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως, για παράδειγμα, το παγκόσμιο brand της Αρχαίας Ολυμπίας ή το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας; Από το σοβαρό ζήτημα εξωστρέφειας ή από το γεγονός πως είμαστε η περιοχή με την περισσότερη «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό; Η Δυτική Ελλάδα είναι γεμάτη προβλήματα και «τρένα» ευκαιριών που προσπέρασαν χωρίς να σταματήσουν.

Πώς κρίνετε το έως σήμερα έργο της περιφερειακής αρχής;

Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ όσα έχω ήδη πει, το έργο της απερχόμενης περιφερειακής αρχής κατά κύριο λόγο εξαντλήθηκε στη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και μάλιστα χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική, αλλά και στη διαχείριση τοπικών ισορροπιών. Δηλαδή μοίρασμα φτώχειας και μιζέριας. Καμία αναπτυξιακή φιλοσοφία. Κανένα όραμα. Καμία δράση για να ανέβουμε λίγο πιο ψηλά. Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται εύκολα απ’ όλες τις μετρήσεις και τα συγκριτικά μεγέθη. Αποδεικνύεται ακόμα και από το γεγονός πως ο απερχόμενος περιφερειάρχης προτίμησε να βρει στήριξη και «σωσίβιο» στο κυβερνών κόμμα, αφού η φιλοσοφία τους είναι κοινή. Διαχείριση φτώχειας!

Αν εκλεγείτε περιφερειάρχης, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Αναμφίβολα η πρώτη προτεραιότητα είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και, όπως έχω ήδη πει, ένα μεγάλο «σαφάρι» για επενδύσεις. Θα ξεκινήσουμε από το βασικό. Και αυτό είναι περισσότερες δουλειές και μεροκάματα για τους πολίτες, ιδίως τους νέους. Από κει κι έπειτα, υπάρχουν πολύ σοβαρές υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν και άλλες που πρέπει να ξεκινήσουν, αλλά και η διαμόρφωση μιας θελκτικής εικόνας της περιοχής μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τι σημαίνει αυτό για τους ΟΤΑ;

Σημαίνει είτε ακυβερνησία είτε αναγκαστικές συνεργασίες που δεν θα στηρίζονται πάντα σε καθαρούς όρους και ειλικρινείς συγκλίσεις και, φυσικά, δεν θα λειτουργούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι άνθρωπος που πιστεύει στις συνεργασίες, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Μόνο που οι συνεργασίες πρέπει να καλλιεργούνται και να ευδοκιμούν μέσα στην κοινωνία και όχι να επιβάλλονται «εκ των άνω».

Διαχρονικά οι κεντρικές κυβερνήσεις τονίζουν τον ρόλο που (πρέπει να) έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο επί του πρακτέου την «καπελώνουν». Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Θα αλλάξει εάν το κεντρικό κράτος αντιληφθεί κάποια στιγμή ότι είναι και προς το δικό του συμφέρον να διατηρεί μόνο επιτελικό ρόλο και τον έλεγχο εθνικής σημασίας τομέων, όπως, για παράδειγμα, η εξωτερική πολιτική. Είναι αδιανόητο να τρέχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες στα υπουργεία των Αθηνών για να πάρουν μια έγκριση έργου ή κάποιο κονδύλι. Αυτό προκαλεί γραφειοκρατία και δουλειά στο κράτος, κάνει πολύ δύσκολο το έργο των ΟΤΑ και, τελικά, ταλαιπωρεί την κοινωνία. Το κράτος οφείλει μόνο να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων και να αφήσει τη δουλειά στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι ΟΤΑ ξέρουν καλύτερα και, στο κάτω-κάτω, αυτοί πρέπει να είναι και υπόλογοι στις κοινωνίες τους.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα, να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Αρκετά πια με τη λογική του χθες που ακόμα κλαίει πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα και δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει στην περιοχή. Η εποχή που η Πάτρα ήταν βιομηχανικό κέντρο ή που το Αγρίνιο στηριζόταν στην καπνοκαλλιέργεια πέρασε ανεπιστρεπτί. Σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε το στοίχημα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και έχουμε μια περιφερειακή αρχή που δεν προγραμμάτισε έγκαιρα ούτε τους ψεκασμούς για τον δάκο στις ελιές! Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας και της Ε.Ε., χωρίς καμία ανοδική τάση. Ας βάλουμε ένα τέλος στη μιζέρια και στον παλαιοκομματισμό. Και ας περάσουμε σε μια νέα εποχή, κάνοντας μια μεγάλη αλλαγή.

Είστε ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Τι θα λέγατε στους νέους που στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική και τους πολιτικούς;

Ειλικρινά, δεν έχω τίποτα να πω στους νέους, γιατί… τα ξέρουν όλα! Οι νέοι δεν είναι «απολιτίκ». Μπουχτισμένοι και απογοητευμένοι είναι. Χρειάζονται ένα όραμα, αλλά και πράξεις, για να δουν και να πιστέψουν πάλι. Και αυτό, προσωπικά, υπόσχομαι πως θα το κάνω. Θέλω κοντά μου τους νέους στις εκλογές. Τους θέλω, όχι δίπλα μου, αλλά μπροστά μου. Να με καθοδηγούν! Αλλά και όσοι πάλι προτιμήσουν να μείνουν αμέτοχοι, τους λέω πως μετά τις εκλογές η δική μου περιφερειακή αρχή θα κινήσει γη και ουρανό προκειμένου οι νέοι να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και στις δυνατότητες του τόπου μας. Και να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα.