Νίκος Ρωμανός: Θέλουμε μια Ελλάδα δημοκρατική, παραγωγική και εξωστρεφή, όχι μια Ελλάδα του Τσίπρα και του Πολάκη - Free Sunday
Νίκος Ρωμανός: Θέλουμε μια Ελλάδα δημοκρατική, παραγωγική και εξωστρεφή, όχι μια Ελλάδα του Τσίπρα και του Πολάκη

Νίκος Ρωμανός: Θέλουμε μια Ελλάδα δημοκρατική, παραγωγική και εξωστρεφή, όχι μια Ελλάδα του Τσίπρα και του Πολάκη

Την άποψη ότι στις εθνικές εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «είμαστε με τον λαϊκισμό ή με την αλήθεια;» εκφράζει ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθηνών Νίκος Ρωμανός, ο οποίος, παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει την τακτική των fake news και των trolls στο πλαίσιο της προεκλογικής μάχης που δίνεται στο διαδίκτυο.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών.

Μετά την οδυνηρή τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι επόμενες εκλογές θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Και θα πρέπει οι πολίτες να απαντήσουν με την ψήφο τους: είμαστε με τον λαϊκισμό ή με την αλήθεια; Θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες, για περισσότερους πολίτες ή μια Ελλάδα μίζερη, με οριοθετημένες ευκαιρίες, για εκλεκτούς του συστήματος; Και, φυσικά, οι επόμενες εκλογές θα είναι και για τη δημοκρατία και για τους θεσμούς. Για όσα στην «κακή» Μεταπολίτευση ήταν δεδομένα και ήρθε το «νέο» να τα ξανακάνει ζητούμενα. Για εμάς, η απάντηση είναι σαφής: θέλουμε μια Ελλάδα δημοκρατική, παραγωγική και εξωστρεφή, όχι μια Ελλάδα του Τσίπρα και του Πολάκη.

Σας προβληματίζει πολιτικά η προσπάθεια διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς;

Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παριστάνει τον κεντροαριστερό, τώρα που το έργο του αριστερού δεν κόβει πλέον εισιτήρια, αλλά την ίδια ώρα καλύπτει ανερυθρίαστα τον χυδαιότερο των υπουργών του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης είναι το ίδιο πρόσωπο, κατά το «Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ». Τις ζυγές ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον προοδευτικό και τις μονές δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Και αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

Κατά την άποψή σας, ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;

Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε ψέματα. Ο λαϊκισμός κέρδισε το 2015, γιατί πολλοί λύγισαν υπό το βάρος της κρίσης, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια όλο και περισσότεροι βλέπουν τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα σχέδιο για την πραγματική οικονομία, για τον ιδιωτικό τομέα και τη μεσαία τάξη. Ξέρει μόνο να δίνει επιδόματα, για να κρατά οικονομικά ασθενέστερους πολίτες σε οικονομική ομηρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, μιλά για το μέλλον, για το πώς η ζωή των πολιτών θα γίνει καλύτερη. Δεν τάζει στους πάντες τα πάντα, αλλά αυτά που υπόσχεται θα τα κάνει, όπως, για παράδειγμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% και την επιδότηση των νέων οικογενειών με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, είναι ο μόνος που μιλάει για μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις στο 20%, στο πλαίσιο μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, αλλά και για επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στους πρώτους 18 μήνες.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ για την εκλογική μάχη;

Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο, λαϊκό κόμμα. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και, όσο περνά ο καιρός, τη φωνή της ακούνε όλο και περισσότεροι. Ακόμα και άνθρωποι που δεν την έχουν ξαναψηφίσει ποτέ. Και το σημαντικότερο: η ΝΔ δεν λέει μεγάλα λόγια. Δεν τάζει ούτε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε σεισάχθεια, ούτε Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ούτε καν «μνημόνιο με κοινωνικό πρόσημο». Η ΝΔ περιγράφει ένα μελετημένο και επεξεργασμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, με λιγότερους φόρους και εισφορές, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά και με μέριμνα για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Η ΝΔ δεν έχει τη φθορά του ψέματος, με την οποία είναι αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές θα επηρεάσει τις επιδόσεις των κομμάτων στις εθνικές εκλογές;

Δεν είναι δεδομένο πότε θα έχουμε εθνικές εκλογές. Μπορεί να είναι τον Μάιο, μπορεί και τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσίπρας ας κάνει όσους υπολογισμούς θέλει, αλλά η ΝΔ κάνει κάθε μέρα την πιο αξιόπιστη μέτρηση στο επίπεδο της κοινωνίας. Φυσικά και είναι σημαντικές οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ας επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικίνδυνο «Κλεισθένη» με την απλή αναλογική. Φυσικά και είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Αλλά μητέρα των μαχών είναι οι εθνικές εκλογές, με βασικό διακύβευμα να φύγει αυτή η κάκιστη κυβέρνηση. Και αυτή τη μάχη η ΝΔ θα την κερδίσει.

Πλέον οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν αλλάξει και διεξάγονται σε μεγάλο βαθμό στον… κυβερνοχώρο. Πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεαστεί η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος;

Το internet και τα social media είναι εργαλεία, ώστε να προσεγγίσουμε πιο εύκολα και γρήγορα όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το Facebook και το Twitter, όμως, δεν είναι πολιτική. Απευθυνόμαστε σε πραγματικούς ανθρώπους, με πραγματικά προβλήματα. Οπότε, μπορεί να έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας, αλλά η μάχη που πρέπει να κερδίσουμε είναι στον δρόμο και στις γειτονιές.

Ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κόμματα στις νέες συνθήκες είναι η διασπορά fake news μέσω του διαδικτύου. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;

Έχετε δίκιο ως προς αυτό και στην Ελλάδα έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υιοθετεί κατά βούληση fake news ή παράγει η ίδια fake news με τη βοήθεια φιλικών της ΜΜΕ ή trolls στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι, όμως, να βρεθεί ένας πιο συστηματικός τρόπος αντιμετώπισής τους, εμείς οι πολιτικοί έχουμε μόνο μία εναλλακτική: να λέμε την αλήθεια, όσο δύσκολη κι αν είναι, και να υπερασπιζόμαστε τις επιλογές μας απέναντι στον λαϊκισμό που θέλει να επιβάλλει βολικές απαντήσεις.