Χρήστος Μιχαλάκης: Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ένα: ομαλότητα ή… χάος - Free Sunday
Χρήστος Μιχαλάκης: Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ένα: ομαλότητα ή… χάος

Χρήστος Μιχαλάκης: Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ένα: ομαλότητα ή… χάος

Τον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και του ίδιου, κάνει μιλώντας στην FS o αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «με το νέο εκλογικό σύστημα επιδιώκεται, δυστυχώς, αντί της σύνθεσης και της συναίνεσης η απόλυτη “αναρχία” σε περιφέρειες και δήμους» και τονίζει ότι πλέον το στοίχημα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας «δεν μπορεί να είναι άλλο από το να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας».

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ένα: ομαλότητα ή… χάος; Με το νέο εκλογικό σύστημα επιδιώκεται, δυστυχώς, αντί της σύνθεσης και της συναίνεσης η απόλυτη «αναρχία» σε περιφέρειες και δήμους. Με τον νέο νόμο κλείνουν το μάτι σε υπόγειες διεργασίες και συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Οι πολίτες, λοιπόν, καλούνται να πάρουν αποφάσεις και να στείλουν ισχυρό μήνυμα. Να επιλέξουν αυτούς που πραγματικά μπορούν να τους εκπροσωπήσουν και να τους δώσουν τη δυνατότητα μέσα από ισχυρές πλειοψηφίες να διοικήσουν, δίχως προβλήματα και αναχώματα, προωθώντας λύσεις σε περιφέρειες και δήμους.

Ως αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, θα μπορούσατε να κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας σας;

Αν θα μπορούσα να δώσω μία λέξη σε όσα πετύχαμε τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι η «δουλειά»! Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, δουλέψαμε πολύ, θέσαμε σημαντικούς στόχους και τους πετύχαμε. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι ολοκληρώθηκε το σύνολο σχεδόν των έργων υποδομής. Νέοι δρόμοι που εξασφαλίζουν τις μετακινήσεις εντός της Θεσσαλίας. Νέα σχολικά κτίρια. Υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έργα σε όλα τα μικρά και μεγάλα χωριά, ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα, που έμοιαζαν ξεχασμένα από τον Θεό τα περασμένα χρόνια. Έπειτα από δεκαετίες ξεκινήσαμε έναν σημαντικό οδικό άξονα, την ε.ο. Τρικάλων-Άρτας, που έφτασε σχεδόν στα μισά, και συνεχίζουμε. Στον τομέα της υγείας ενισχύσαμε το Νοσοκομείο Τρικάλων και χρηματοδοτήσαμε την αγορά νέου αξονικού τομογράφου.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθεί η περιφέρεια να αντιμετωπίσει κατά την επόμενη θητεία σας;

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα της θητεία καλείται να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Έχοντας ολοκληρώσει τα έργα υποδομής, το στοίχημα πια δεν μπορεί να είναι άλλο από το να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε ήδη κάνει τον προγραμματισμό και με την ψήφο των Θεσσαλών θα τον υλοποιήσουμε. Η Θεσσαλία αλλάζει και από τον Μάιο γυρίζει σελίδα.

Συνολικά, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Δύο είναι τα ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ξεκαθάρισμα των ρόλων σε σχέση με την κεντρική εξουσία, η ουσιαστική ενίσχυση δηλαδή των εξουσιών της, και η αυτοτελής οικονομική διαχείριση. Αν αυτά λυθούν, αν ακολουθήσουμε τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Χρειαζόμαστε «μικρές τοπικές κυβερνήσεις» που θα μπορούν ευέλικτα να κινούνται, να δίνουν λύσεις και να θέτουν στόχους.

Ποιες είναι οι σχέσεις που έχουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση και πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν;

Το ξεκαθάρισμα των εξουσιών, το οποίο σας ανέφερα παραπάνω, είναι το Α και το Ω.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποκαλέσει τους περιφερειάρχες «μικρούς πρωθυπουργούς». Από την εμπειρία σας, διαπιστώσατε κάτι τέτοιο;

Ως έναν βαθμό το καταφέραμε, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να μπορέσει να αποκτήσει πραγματικό νόημα η φράση.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τα τελικά αποτελέσματα το γεγονός αυτό;

Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ξέρετε, οι πολίτες έχουν καθημερινή επαφή με τους δημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους. Τους βλέπουν δίπλα τους, τους αναζητούν και συνεργάζονται μαζί τους για μικρά και μεγάλα ζητήματα. Την ώρα της κάλπης, λοιπόν, θα αναζητήσουν τους ανθρώπους αυτούς που ξέρουν πως θα είναι εκεί αν και όταν χρειαστεί. Που θα δουλέψουν για τις πόλεις, τους νομούς, τις περιφέρειές τους. Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούνται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το σχόλιό σας;

Το σχόλιό μου συνοψίζεται σε όσα σας είπα και στην πρώτη σας ερώτηση. Άλλο «απλή αναλογική» και άλλο χάος, το οποίο επιδιώκεται και δημιουργείται. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά, δυστυχώς, έτσι είναι.

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες σας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Να στηρίξουν και να ψηφίσουν ανθρώπους ικανούς, που θα δουλέψουν γι’ αυτούς. Στους δικούς μου συμπολίτες, στις Τρικαλινές και στους Τρικαλινούς, δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω. Γνωρίζουν πόσο δουλέψαμε και είμαι βέβαιος πως το αναγνωρίζουν. Θα το αποδείξουν και στις κάλπες.