Νικόλαος Δούκας: «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σήμερα υπό συνθήκες ασφυξίας» - Free Sunday
Νικόλαος Δούκας: «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σήμερα υπό συνθήκες ασφυξίας»

Νικόλαος Δούκας: «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σήμερα υπό συνθήκες ασφυξίας»

Από την πρωτογενή παραγωγή και τις επιχειρήσεις, ο Νικόλαος Δούκας ετοιμάζεται να κάνει το «άλμα» και να βρεθεί στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλώντας στην FS, ο κ. Δούκας εξηγεί τι ήταν αυτό που τον έκανε να δεχτεί την πρόσκληση της ΝΔ και να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ενώ περιγράφει και τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας, ειδικά στον τομέα της γεωργίας.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Η πεποίθησή μου ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ένας νέος άνθρωπος που προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Καρδίτσας, με σημαντική εμπειρία στην αγορά, όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσα διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα υγείας για πάνω από 10 χρόνια. Τα τελευταία έξι χρόνια επέστρεψα στον αγροτικό τομέα, όπου δημιούργησα την Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς με 95 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, αναπτύσσοντας σημαντική διεθνή δραστηριότητα. Η καινοτόμος δράση και τα αποτελέσματα της Ιπποφαές Ελλάς έχουν προσελκύσει διεθνή αναγνώριση και πιστοποίηση, με αποκορύφωμα την ανάθεση διοργάνωσης του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιπποφαές στην ομάδα μας από τον ISA (Παγκόσμιος Οργανισμός Ιπποφαούς), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε νότια χώρα της Ευρώπης. Πιστεύω ότι με την εμπειρία μου και τις ικανότητές μου να δημιουργώ συνέργειες και να φέρνω αποτελέσματα μπορώ να συμβάλω αποτελεσματικά στα συμφέροντα της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.

Γιατί υποψήφιος με τη ΝΔ;

Η ΝΔ ως οργανισμός υπήρξε σε όλη την ιστορία της ο φορέας που με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ασχολήθηκε με τα ουσιαστικά προβλήματα της παραγωγικής οικονομίας και της κοινωνίας χωρίς «φανφάρες» και μεγάλες υποσχέσεις. Επίσης, γνωρίζω την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επενδύσει στις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου ώστε να ενεργοποιηθεί η πραγματική ελληνική οικονομία και τον σπουδαίο ρόλο που αποδίδει στον αγροτικό τομέα. Η πρόσκλησή του να ενεργοποιηθώ και να προσφέρω με τις όποιες δυνάμεις μου, μαζί με τους συνυποψηφίους μου, στην εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μεγάλη τιμή και πρόκληση για μένα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών;

Κατά την άποψή μου, οι φετινές ευρωεκλογές είναι από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία. Είναι δεδομένο ότι η σημασία του Ευρωκοινοβουλίου και των αποφάσεών του αποκτά συνεχώς αυξανόμενη βαρύτητα στα κράτη-μέλη. Σε μια Ευρώπη, λοιπόν, που έχει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσπραγίες των χωρών-μελλών της, το τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού, που έχει φέρει σημαντικούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και προσπαθεί να εδραιώσει οικονομικά και πολιτικά τη θέση της σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, η ενδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων της ευθύνης και των λύσεων όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη ελπίδα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προς όφελος των λαών.

Προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα, με μακρά εμπειρία στις επιχειρήσεις. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και πώς μπορεί η Ε.Ε. να παίξει ρόλο για την υπέρβασή τους;

Η ελληνική οικονομία λειτουργεί σήμερα υπό συνθήκες ασφυξίας. Η πρωτόγνωρη έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση και η δραματική μείωση της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων έχουν οδηγήσει τις παραγωγικές επιχειρήσεις σε μεγάλη κάμψη. Ξέρετε, είμαι της άποψης ότι η πραγματική οικονομία δημιουργείται από την παραγωγή (αγροτική, βιομηχανική, κατασκευές κ.λπ.). Όταν αυτοί οι κλάδοι ευδοκιμούν, τότε προσδίδεται και η απαραίτητη ώθηση σε κλάδους όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες. Με μια οικονομία, λοιπόν, όπου δεν υπάρχουν οι σωστές και σταθερές συνθήκες επενδύσεων, όπου είναι σχεδόν αδιανόητο να εφαρμοστούν νέες σύγχρονες ιδέες, μια και ο ιδιωτικός τομέας είναι αφοσιωμένος στην καθημερινή του επιβίωση, χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις. Αυτές οι λύσεις περιγράφονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία. Άμεση μείωση της φορολογίας, σταθερό και αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον, προσέλκυση επενδύσεων, εκσυγχρονισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, επένδυση στις νέες ιδέες και στην καινοτομία, αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας ώστε να δημιουργήσει στην πατρίδα του και, το σημαντικότερο, σωστή αξιοποίηση του αγροτικού πλούτου της Ελλάδας. Η Ε.Ε., οι εταίροι μας, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης της οικονομίας μας. Η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας και η δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών για την ελληνική οικονομία είναι βήματα που θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Είναι σημαντικό οι εταίροι μας να αναγνωρίσουν κάποιες λάθος πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης και ιδίως κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλουν στην ώθηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δημιουργηθεί πλούτος. Είμαι πεπεισμένος ότι δημιουργώντας ένα αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον μπορούμε να διεκδικήσουμε και να έχουμε τη στήριξη των εταίρων μας.

Έχετε ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή και μάλιστα με ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το ιπποφαές. Από την εμπειρία σας, ποιες είναι οι αδυναμίες της χώρας στον αγροτικό τομέα;

Θεωρώ την αγροτική παραγωγή έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια. Οι ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και η ποιότητα και το εύρος των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε είναι απεριόριστα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιπποφαές Ελλάς καλλιεργούμε ρωσικές ποικιλίες ιπποφαούς από τη Σιβηρία και όχι μόνο προσαρμόστηκαν εδώ αλλά η ανάπτυξή τους θεωρείται η κορυφαία παγκοσμίως. Εδώ όμως αρχίζουν τα ζητήματα. Οι συνθήκες έλλειψης ανταγωνιστικότητας, το τεράστιο κόστος παραγωγής, η αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει σύγχρονες συνθήκες ανάπτυξης στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας έχουν οδηγήσει τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγουμε στην Ελλάδα να μην έχουν τα απαραίτητα οικονομικά αποτελέσματα για τους Έλληνες παραγωγούς. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ως ένας από αυτούς είναι ότι ο Έλληνας αγρότης-κτηνοτρόφος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και έχει βαρεθεί τις θεωρίες και τα μεγάλα λόγια. Χρειάζεται άμεσα λύσεις. Λύσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητά του και τις συνθήκες παραγωγής. Καθοδήγηση και εκπαίδευση από το κράτος για τη δημιουργία πιο σύγχρονων δομών, όπως οι έξυπνες και σωστά δομημένες ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί ώστε ο παραγωγός να αυξήσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα και να μπορεί να απευθύνεται σε τελικούς αγοραστές αυξάνοντας την κερδοφορία του. Επίσης, το κράτος πρέπει να συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη της φήμης (branding) των ελληνικών προϊόντων. Παράγουμε προϊόντα μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, αλλά ποιος το γνωρίζει; Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ περισσότερα και θα κάνουμε πολύ περισσότερα αν ο ελληνικός λαός επιλέξει τη ΝΔ και τους υποψηφίους της σε αυτές τις ευρωεκλογές.

Σας προβληματίζει η διαφαινόμενη άνοδος ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη; Πού την αποδίδετε;

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που προχωρούν σε τέτοιου είδους επιλογές είναι οι ίδιοι πολίτες που στήριζαν δημοκρατικότερες δυνάμεις στο παρελθόν. Οι πολίτες οδηγούνται συνήθως σε ακραίες επιλογές όταν η ήπια ή ακόμη και αδρανής αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους και τα κεκτημένα δικαιώματά τους δεν είναι αποτελεσματική. Είναι προφανές ότι η ελλιπής αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού κύματος των τελευταίων ετών και η άτακτη ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια πιο συνολική προσέγγιση του ζητήματος με αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν το ζήτημα στις χώρες προέλευσης, αλλά και με πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εισροών.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στη λειτουργία της Ε.Ε., ποιο θα ήταν αυτό;

Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πιο τεχνοκρατική Ευρώπη αλλά μια Ευρώπη που θα έχει προτεραιότητα τους πολίτες της. Μια Ευρώπη που πρέπει να εμπιστευτεί τους πολίτες της και τις δυνατότητές τους. Ακόμα και η οικονομία και οι νόμοι της δεν μπορεί να είναι απόλυτοι και να μη λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Θέλουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, που νοιάζεται για τους πολίτες της και τους προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να δημιουργήσουν και να παραγάγουν. Θέλουμε μια Ευρώπη με τα ιδανικά και τις αξίες των ιδρυτών της, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.