Κατερίνα Μάρκου: Το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη - Free Sunday
Κατερίνα Μάρκου: Το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη

Κατερίνα Μάρκου: Το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη

Τους λόγους που την έκαναν να αποδεχτεί την πρό(σ)κληση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής εξηγεί η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος Κατερίνα Μάρκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον χαρακτήρα που αναμένεται να λάβουν οι ευρωεκλογές μέσα στην εκλογική χρονιά που διανύουμε.

Από τη Βουλή ετοιμάζεστε για «μετακίνηση» στην Ευρωβουλή. Τι σας έκανε να λάβετε αυτή την απόφαση;

Υπηρετώ τη Β΄ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης για περίπου επτά χρόνια. Οι πολίτες με έχουν στηρίξει επανειλημμένως στις εθνικές εκλογές και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό για μένα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών και της προσφοράς μου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Η απόφασή μου να συμπαραταχθώ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμαινε και σημαίνει για μένα προσωπικά την προσπάθεια να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία 45 χρόνια. Είτε τον ερχόμενο Μάιο, είτε τον Οκτώβριο, είτε πιο νωρίς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί συντριπτική ήττα και το ζητούμενο τότε θα είναι μια Ελλάδα ισχυρή, με δυνατή φωνή μέσα στην Ευρώπη. Πίστευα και πιστεύω, πολύ δε περισσότερο όταν η χώρα βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, ότι το μέλλον μας βρίσκεται σε μια ισχυρή Ελλάδα, που διαπραγματεύεται μια δίκαιη μεταχείριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πιστωτές της. Πιστεύω ότι ως ευρωβουλευτής θα μου δοθεί η δυνατότητα να στηρίξω τη χώρα στην Ευρώπη, διεκδικώντας για την πατρίδα το καλύτερο δυνατό.

Κατά την άποψή σας, ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών για την Ευρώπη και την Ελλάδα;

Όσα προβλήματα και αν παρουσιάζει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, μετά την περιπέτεια που είχε η χώρα το 2015, έχει γίνει, νομίζω, κατανοητό στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Κοιτάξτε τα προβλήματα που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο και το κόστος που αναμένεται να πληρώσει με την αποχώρησή του από την Ε.Ε. Λάβετε δε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με μια παραγωγική δομή η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι να προχωρήσει γρήγορα και βαθύτερα η ενοποίηση και για την Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς στη μήτρα των εξελίξεων αυτών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρεθούμε στο περιθώριο, όταν, πολύ περισσότερο, η χώρα εξαρτάται χρηματοδοτικά από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται εν μέσω άτυπης προεκλογικής εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές και μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Ποιον ρόλο πιστεύετε ότι θα παίξει η συγκυρία αυτή στο αποτέλεσμά τους;

Εάν οι εκλογές δεν γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τότε οι τελευταίες λαμβάνουν αυτόματα τον χαρακτήρα των εθνικών εκλογών. Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές, ή και τις αυτοδιοικητικές, εκτιμώ ότι, ιδίως τις τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη, θα διογκωθεί ένα κύμα που θα στείλει το μήνυμα «φύγετε» στην παρούσα κυβέρνηση. Άρα χαλαρή ψήφος δεν υπάρχει. Αυτό θα το δείτε με την πόλωση που θα κυριαρχήσει και τα διλήμματα που θα τεθούν αφεύκτως στους ψηφοφόρους.

Γιατί οι πολίτες να στηρίξουν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Γιατί η ΝΔ είναι αταλάντευτα ένα ευρωπαϊκό κόμμα, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, να μην τα ξεχνάμε αυτά, και από τη φράση που ο ίδιος τόλμησε να πει: «Ανήκουμε στη Δύση, δηλαδή στην Ευρώπη».

Θεωρείτε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι «προανάκρουσμα» για τις εθνικές εκλογές, όταν αυτές προκηρυχθούν;

Πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Εάν τολμήσει να μην τις κάνει τον Μάιο ή νωρίτερα, όπως σας είπα και πριν, οι ευρωεκλογές θα πάρουν αναπόφευκτα τον χαρακτήρα των εθνικών εκλογών. Η ΝΔ θα ξεπεράσει άνετα και κατά πολύ το 30% και η διαφορά θα κυμανθεί σε διψήφιο ποσοστό, με τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαμηλά.

Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, πόσο πιστεύετε ότι θα «βαρύνει» στην ψήφο των πολιτών η Συμφωνία των Πρεσπών;

Δεν διστάζω να σας πω ότι υπάρχει οργή. Πάντα με την ευπρέπεια που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως εμάς τους Βορειοελλαδίτες, επιτρέψτε μου να πω. Αλλά υπάρχει οργή και αγανάκτηση. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε το «καλό του πρόσωπο» σε ξένα συμφέροντα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν πρόκειται ούτε για εθνικισμούς ούτε για ακροδεξιά ή τίποτα τέτοιο. Πρόκειται για το εθνικό συμφέρον. Ό,τι ισχύει δηλαδή και για άλλες χώρες. Το αντίτιμο το βλέπετε μπροστά σας. Είναι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν να πληρώσουν την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και η κυβέρνηση κάνει παρέα στον Μαδούρο. Η ανταμοιβή γι’ αυτά, μεταξύ των άλλων, είναι μια ωραία έκθεση από έναν ξένο, αμερικανικό οίκο αξιολόγησης και μια σικέ έξοδος στις αγορές για κάτι ψίχουλα. Για να πείσουν, νομίζουν, ότι ο Τσίπρας έγινε φυσιολογικός. Αφήστε όμως να το απαντήσει ο λαός αυτό…

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε «προοδευτικό μέτωπο» ενόψει ευρωεκλογών. Το σχόλιό σας;

Το σχόλιό μου είναι ότι έχουν καταφύγει εκεί οι άστεγοι και οι ανεπάγγελτοι, αλλά και όλοι αυτοί που με το παρελθόν του ΚΚΕ Εσωτερικού υπηρέτησαν πιστά για λόγους ιδίου συμφέροντος ακόμα και την κυβέρνηση Σημίτη. Να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όλοι αυτοί οι ραντιέρηδες θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στις εκλογές που έρχονται, σε όλες τις εκλογές.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Ότι διεκδικώ ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα και τα παιδιά μας αποτελεί και θα αποτελέσει για μένα οδηγό στην Ευρωβουλή, εφόσον οι πολίτες μού κάνουν την τιμή να με εμπιστευτούν ξανά. Έχουν μεγάλη σημασία και προτεραιότητα για μένα τόσο τα ζητήματα της βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης όσο κι εκείνα που αφορούν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα και όχι απλώς την απορρόφησή τους. Άρα έχει σημασία να χτίσουμε εκείνους τους θεσμούς και τους μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα που προορίζονται για τη χώρα.