Κλαίρη Σαραντάκου: Η ΝΔ επιδιώκει μια στρατηγική νίκη στις ευρωεκλογές - Free Sunday
Κλαίρη Σαραντάκου: Η ΝΔ επιδιώκει μια στρατηγική νίκη στις ευρωεκλογές

Κλαίρη Σαραντάκου: Η ΝΔ επιδιώκει μια στρατηγική νίκη στις ευρωεκλογές

Μια «στρατηγική νίκη» της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει «πρόκριμα αυτοδυναμίας» στις εθνικές εκλογές, εκτιμά η υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ της ΝΔ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κλαίρη Σαραντάκου, υπογραμμίζοντας τον «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών για την Ελλάδα και για την Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, γιατί από τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν έχει δοθεί ξανά η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να εκφράσουν τη θέλησή τους. Θα πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της που φτωχοποίησαν τη χώρα και υπονόμευσαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Και για την Ευρώπη, όμως, έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί το σκληρό νομισματικό και δημοσιονομικό πλαίσιο που συνόδευσε την έλευση του ευρώ, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και η άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση έχουν επηρεάσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στους πολίτες ότι μπορεί να βρει απαντήσεις στα προβλήματά τους, ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία τους. Στο επίκεντρο της πολιτικής πρέπει να επανέλθει ο άνθρωπος.

Αν ένας πολίτης σάς ρωτούσε «γιατί να ψηφίσω ΝΔ στις ευρωεκλογές;», τι θα του απαντούσατε;

Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη ΝΔ, καθώς το ΕΛΚ είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ε.Ε. αλλά προωθεί αταλάντευτα τον στόχο της ομόσπονδης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης πιο ανοιχτής και αποτελεσματικής, με στενότερη συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα συνδυάζει αρμονικά την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την κοινωνική προστασία και ασφάλεια. Η εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα έχει δυνατή και παρεμβατική φωνή στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών και ισορροπιών που δημιουργούνται στην Ένωση και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο προς όφελος και των εθνικών μας συμφερόντων.

Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδέχεται να αποτελέσει «πρόκριμα» και για τις εθνικές εκλογές;

Αν και οι δύο εκλογές δεν ταυτίζονται, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αναδείξει τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των επικείμενων ευρωεκλογών. Η ΝΔ επιδιώκει μια στρατηγική νίκη στις ευρωεκλογές, που θα είναι όντως πρόκριμα της αυτοδυναμίας της στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει χαλαρή ψήφος. Πιστεύω ότι τόσο από τις ευρωεκλογές όσο και από τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές θα βγει ένα τριπλό και συνδυαστικό μήνυμα ξεκάθαρης νίκης της ΝΔ.

Ποιοι είναι, κατά την άποψή σας, οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα;

Το μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα που μεταξύ άλλων θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, γιατί στην ουσία δεν διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση, επί των ημερών της υπήρξε επιβράδυνση της οικονομίας, και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια Ελλάδα χαμηλής ανάπτυξης με πολίτες που να ζουν με αυτά που μοιράζει ευκαιριακά η κυβέρνηση ή μια Ελλάδα που θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα παράγει δουλειές για όλους.

Η Ευρώπη βαίνει προς τις κάλπες με εμφανή ζητήματα ταυτότητας. Κατ’ αρχάς, πόσο σας ανησυχεί η διαφαινόμενη άνοδος ακραίων και λαϊκιστικών κομμάτων;

Πιστεύαμε ότι είχαμε υπερβεί την αυταρχική σκέψη, στα πλαίσια της συνεργασίας που ανέπτυξαν τα κράτη μεταξύ τους, όμως ο εθνικισμός και ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκονται σε άνοδο σε πολλές περιοχές της Ε.Ε., αποτελώντας «πηγή γοητείας» για πολλούς ανθρώπους. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, το Brexit, τείνουν να αλλοιώσουν τις πολιτικές αντιλήψεις των πολιτών, που έπαψαν να εμπιστεύονται το πολιτικό κατεστημένο και δίνουν την ψήφο τους σε κινήσεις εκτός της παραδοσιακής σκηνής. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, δεν υπάρχουν ακραία κόμματα. Η μόνη απάντηση είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό όραμα που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών. Αυτό είναι και το στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα της Ε.Ε. έχει χάσει την αίγλη του. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές της Ένωσης;

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης ακολούθησε μια δύσκολη πορεία προς την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά, δυστυχώς, έχει ξεθωριάσει. Οι προοπτικές της Ε.Ε. συνοψίζονται σε λίγες φράσεις: ασφαλής και προστατευμένη Ευρώπη, ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη, κοινωνική Ευρώπη και, τέλος, Ευρώπη ισχυρή στην παγκόσμια σκηνή. Μοιραία, λοιπόν, οδηγούμεθα προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης και πολιτικής ενοποίησης. Αυτά θα συζητήσουμε, με αφορμή και τις ευρωεκλογές, με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ιωνία τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00 και σας καλούμε όλους.

Στα καθ’ ημάς, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε «προοδευτική συμμαχία» ενόψει των ευρωεκλογών. Το σχόλιό σας;

Για ποια «προοδευτική συμμαχία» μιλάμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με τους μισούς ΑΝΕΛ, την Παπακώστα και τη Μεγαλοοικονόμου. Άρα δεν μπορεί να απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο του κέντρου. Αντίθετα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ήδη πείσει με τις προτάσεις τους την πλειοψηφία των πολιτών που προέρχονται από αυτόν τον χώρο.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας, είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Η Ελλάδα σήμερα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ευρώπη, ενώ η φυγή 500.000 νέων στο εξωτερικό, δυστυχώς, επιτείνει το πρόβλημα. Αυτό είναι μια διπλή βόμβα, γιατί κλυδωνίζεται το συνταξιοδοτικό, διαλύεται η συνοχή της κοινωνίας μας και υπονομεύεται το μέλλον της πατρίδας μας. Επιδίωξή μου, λοιπόν, θα είναι να συζητηθεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας και να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί απαιτούνται δεκαετίες για να βελτιωθούν οι δημογραφικοί δείκτες.