Σοφία Νικολάου: Χρέος της ΝΔ είναι να βγάλει την πατρίδα από το τέλμα - Free Sunday
Σοφία Νικολάου: Χρέος της ΝΔ είναι να βγάλει την πατρίδα από το τέλμα

Σοφία Νικολάου: Χρέος της ΝΔ είναι να βγάλει την πατρίδα από το τέλμα

Την ανάγκη των πολιτών να νιώσουν ασφαλείς θέτει ως μείζον πρόβλημα, αλλά και πρωτεύοντα στόχο της ΝΔ, η υποψήφια βουλευτής του κόμματος στην Α΄ Αθήνας και δικηγόρος Σοφία Νικολάου.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των φετινών εθνικών εκλογών, όποτε αυτές προκηρυχθούν;

Το διακύβευμα των φετινών εθνικών εκλογών αφορά στην πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, στην ανόρθωση της οικονομίας, στην ασφάλεια του πολίτη και στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στη «γειτονιά» μας και στον κόσμο. Ειδικά, όμως, η οικονομία είναι εκείνη που θα καθορίσει την πορεία της χώρας μας: θέλουμε, άραγε, ένα κράτος ημετέρων, που χορηγεί επιδόματα-ψίχουλα, ή, μήπως, ένα κράτος που προστατεύει τον αδύναμο και ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δίνει δουλειά στους πολίτες του και ευκαιρίες για ατομική και συλλογική ευημερία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και μαζί της το διακύβευμα των εκλογών.

Ποιον ρόλο θεωρείτε ότι θα παίξουν στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών οι κάλπες των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών, που προηγούνται;

Είναι δεδομένο ότι αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, που θα αναδείξουν τη ΝΔ πρώτη και με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του ότι ο χρόνος τους τελείωσε. Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, αδυνατώ όμως να πιστέψω ότι μετά τη συντριβή του τον Μάιο θα μπορεί να κρατηθεί στην εξουσία, απέναντι σε μια κοινωνία που «βράζει» για αλλαγή.

Είστε υποψήφια στην Α΄ Αθηνών. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας αυτής, όπως τα προσλαμβάνετε από τις επαφές σας με τους ψηφοφόρους;

Περπατώντας σχεδόν τα δύο τελευταία χρόνια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, λαμβάνω το ίδιο μήνυμα: πρέπει να νιώσουμε πάλι ασφαλείς. Αυτό επιβεβαιώνουν και πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες της Αθήνας θεωρούν πως τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η εγκληματικότητα και η καθαριότητα. Από την επόμενη ημέρα της εκλογικής νίκης της ΝΔ, εκείνο για το οποίο θα εργαστούμε σκληρά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Είναι η απόφασή μας να τελειώνουμε με τα «άβατα», τους νόμους-απελευθερωτές και τις πολιτικές παρεμβάσεις στην αστυνομία. Την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τον ρόλο της.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και ποια η σημαντικότερη αδυναμία της;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της παράταξής μας είναι ότι έχει καταφέρει να αποτελεί διαχρονικά στη συνείδηση του κόσμου έναν «φάρο» ιστορικής ευθύνης. Αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο αυτόν, έχουμε καταρτίσει ένα πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα, με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με μειώσεις φόρων και ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Από την άλλη, η σημαντικότερη «αδυναμία» είναι η πάγια θέση της να μη συμμετέχει στο παιχνίδι των πολιτικών της αντιπάλων, κομματικοποιώντας και δημεύοντας το κράτος, «χαϊδεύοντας» τα αυτιά ημετέρων στον βωμό της ψηφοθηρίας. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι εθνικό και αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Η φετινή εκλογική περίοδος «σφραγίζεται» από έντονη σκανδαλολογία. Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τους πολίτες και προς ποια κατεύθυνση;

Ένας από τους πολλούς λόγους που οι πολίτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον κ. Τσίπρα είναι ότι κατάφερε, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, να γεμίσει τον τόπο με οσμές δήθεν σκανδάλων, που το ένα μετά το άλλο διαλύονται με πάταγο στις διελκυστίνδες της Δικαιοσύνης. Το μόνο που μένει είναι αναπάντητα ερωτήματα για τους δικούς του αυλοκόλακες, που να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσουν. Οι πολίτες, πλέον, ξέρουν και θα στείλουν το μήνυμα πως η διαφάνεια, που θέλουν, έχει κανόνες και όχι λάσπη στον ανεμιστήρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι αν γίνει κυβέρνηση θα φέρει νέο μνημόνιο και ότι υιοθετεί όλες τις θέσεις του ΔΝΤ. Το σχόλιό σας;

Μετά τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Δραγασάκη, που έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί ήδη την αντιπολιτευτική του ατζέντα περί δήθεν νέων μνημονίων, τη στιγμή που εκείνοι ήταν που φόρτωσαν την ελληνική οικονομία με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, τη φέσωσαν σχεδόν 100 δισ. ευρώ και τελικά τη δέσμευσαν για σχεδόν έναν αιώνα και για περισσότερες από τρεις γενιές Ελλήνων. Χρέος της ΝΔ είναι να βγάλει την πατρίδα από το τέλμα, φέρνοντας αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος: επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη για όλους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ονομάζει μνημόνιο και σύμπλευση με το ΔΝΤ, τότε ναι, αυτό το «μνημόνιο» θα το φέρουμε.

Αν στις εκλογές η ΝΔ δεν «πιάσει» αυτοδυναμία, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

Το ρεύμα υπέρ της προγραμματικής μας πρότασης φαίνεται ότι είναι ήδη πλειοψηφικό στην κοινωνία και αυτό θα αποτυπωθεί με την αυτοδυναμία στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου για ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από αυτές, διότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και ιστορικό σταυροδρόμι, τόσο για την πορεία της οικονομίας της όσο και για τη θέση της στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η ετσιθελική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων από τον κ. Τσίπρα μόνο κακό έχει κάνει στον τόπο.

Αν κάποιος σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Αρχικά, θα του έλεγα ότι πρέπει να ψηφίσει ΝΔ, διότι έχει την προγραμματική δυνατότητα να προσφέρει στον τόπο εκείνα που έχει ανάγκη. Από προσωπικής απόψεως, θέλω να είμαι κομμάτι αυτής της μεγάλης αλλαγής που θα γίνει στη χώρα τα επόμενα χρόνια με την κυβέρνηση της ΝΔ. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαι εκπρόσωπος της γενιάς που έχει πληγεί πολύ από την κρίση και θέλω πραγματικά να συμβάλω με κάθε τρόπο, ώστε οι επόμενες γενιές να μη γνωρίσουν κρίση. Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν μια ευκαιρία. Να εμπιστευτούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα στην πολιτική, που δεν κουβαλούν λάθη και «αμαρτίες» του παρελθόντος, που δεν ανήκουν σε κομματικούς μηχανισμούς και απλά αγαπούν την πατρίδα τους και θέλουν να προσφέρουν. Επίσης, αυτό για το οποίο θα μπορούσα να τον διαβεβαιώσω είναι πως έχω, ήδη, θέσει στην υπηρεσία του εθνικού χρέους όχι μόνο την εμπειρία της νομικής μου ιδιότητας αλλά και κάτι πιο σημαντικό: την εμπειρία της καθημερινής επαφής με τους συμπολίτες μου και τη γνώση για τα προβλήματά τους.