Ελένη Δουνδουλάκη: Η πολιτική και το θέατρο έχουν ένα κοινό σημείο: την επαφή και την επικοινωνία με τον κόσμο - Free Sunday
Ελένη Δουνδουλάκη: Η πολιτική και το θέατρο έχουν ένα κοινό σημείο: την επαφή και την επικοινωνία με τον κόσμο

Ελένη Δουνδουλάκη: Η πολιτική και το θέατρο έχουν ένα κοινό σημείο: την επαφή και την επικοινωνία με τον κόσμο

Τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, καθώς και τα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής, αναλύει στην F.S. η Ελένη Δουνδουλάκη, δρ. θεατρολόγος - σύμβουλος Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών με τη «Νέα Αρχή για την Αττική» και τον Γιώργο Πατούλη.

Γιατί υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής και γιατί με την παράταξη του κ. Πατούλη;

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκα ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτική σύμβουλος στους δήμους Ψυχικού και Φιλοθέης-Ψυχικού. Είδα στην πράξη μικρά ή μεγάλα πράγματα να βελτιώνονται και να αλλάζουν προς όφελος όλων, όταν τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι και υλοποιούνται με μεθοδικότητα και σοβαρή δουλειά. Σήμερα, σε συνέχεια αυτής της πορείας, επέλεξα την Περιφέρεια Αττικής, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον εξαιρετικά έμπειρο αυτοδιοικητικό Γιώργο Πατούλη. Η Περιφέρεια Αττικής έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και σημαντικά εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να βάλουμε τελεία στην παρακμή των τελευταίων ετών και να προχωρήσουμε στην αναγέννησή της.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, η σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου για την Αττική;

Η σημασία των εκλογών αυτών είναι πολύ μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, έγιναν πολλά λάθη, πολύ μεγάλες παραλείψεις σε βάρος των κατοίκων της Αττικής. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Πρώτον, να δούμε πώς μπορούμε να κλείσουμε ανοιχτές πληγές και να λύσουμε χρόνια προβλήματα και, δεύτερον, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, για να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο πολιτικό χρώμα. Πόσο θεωρείτε ότι αυτό θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών;

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, πράγματι, έχουν πολιτικό χρώμα και θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτές. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι να επιλεχθούν και να ψηφιστούν οι υποψήφιοι που έχουν την εμπειρία, τη γνώση των θεμάτων και την κουλτούρα συνεργασίας, για να μπορέσουν να είναι χρήσιμοι στις κοινωνίες τους. Ψηφιζόμαστε από τους πολίτες για να δίνουμε λύσεις, για να προλαμβάνουμε προβλήματα και για να σχεδιάζουμε, με νέες ιδέες, το μέλλον των περιοχών μας.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Οι διοικήσεις των τελευταίων πολλών ετών δεν αντιμετώπισαν οργανωμένα αυτό το κρίσιμο πρόβλημα. Δεν υπήρξε συγκροτημένο σχέδιο μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, δεν έγιναν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των σκουπιδιών, η ανακύκλωση δεν προχώρησε. Και καταλήξαμε να θάβουμε το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών σε μια ανοιχτή χωματερή. Μια κατάσταση που είναι καιρός να αντιμετωπιστεί δραστικά.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της πολιτικής προστασίας. Θυμόμαστε όλοι τι συνέβη στη Μάνδρα και στο Μάτι. Θρηνήσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν οικογένειες, διαλύθηκαν περιουσίες, ζήσαμε τριτοκοσμικές και αδιανόητες καταστάσεις. Γιατί όλα αυτά; Από ανεπάρκεια και έλλειψη στρατηγικής. Καιρός είναι να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη και στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι και καλοί επιστήμονες υπάρχουν. Ας κάνουμε πράξη αυτά που είναι αυτονόητα, επιτέλους!

Ποια η άποψή σας για την τρέχουσα διοίκηση της περιφέρειας;

Όσοι ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση ή την κεντρική πολιτική κρινόμαστε συνέχεια. Γι’ αυτά που λέμε και βέβαια γι’ αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε. Τα έργα της σημερινής διοίκησης δεν κρίνονται θετικά από τους κατοίκους της Αττικής. Και όσο κι αν έγιναν προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης της ανεπάρκειας των αρμοδίων, αυτές δεν οδήγησαν κάπου. Λογικό. Πώς να καλυφθούν άλλωστε τόσα λάθη, παραλείψεις και έλλειψη στρατηγικής με επικοινωνιακά παιχνίδια; Είμαι βέβαιη ότι την ημέρα των εκλογών θα αποτυπωθεί αυτή η δυσαρέσκεια ξεκάθαρα.

Αν εκλεγείτε περιφερειακή σύμβουλος, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Είμαι θεατρολόγος και σύμβουλος Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης. Η εμπειρία και οι γνώσεις μου στο πεδίο του πολιτισμού πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες για την εφαρμογή του προγράμματος του Γιώργου Πατούλη, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητά του. Δεν θα πάψω να λέω ότι ο πολιτισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα της χώρας. Διαρθρωμένος πάνω στους άξονες «πολιτιστική κληρονομιά» και «σύγχρονη δημιουργία», είναι ένα τεράστιο αξιακό μέγεθος, που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης και παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη στήριξη των τοπικών οικονομιών, στην ενίσχυση της παιδείας και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια δύναμη προόδου και ευημερίας της χώρας. Για όλα τα παραπάνω, αν με εμπιστευτούν οι πολίτες, είναι σίγουρο ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου.

Ως θεατρολόγος, πώς κρίνετε τη «σκηνοθεσία» των Ελλήνων πολιτικών;

Η πολιτική και το θέατρο έχουν ένα κοινό σημείο: την επαφή, την επικοινωνία με τον κόσμο, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Εξαιρετικά μεγάλη σημασία έχει το πώς πραγματοποιείται αυτή η επικοινωνία, το πώς γίνεται η μεταφορά των μηνυμάτων με όσο το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο.
Θα πρότεινα, λοιπόν, στους πολιτικούς να προσπαθούν να «στέλνουν το μήνυμά τους» με απλό και ξεκάθαρο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται. Βέβαια, για να μπορέσουν να το κάνουν, θα πρέπει να γνωρίζουν τα θέματα, να πιστεύουν αυτά που λένε και να το κάνουν με την ψυχή τους!

Αν κάποιος σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Όπως σας είπα, ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση σε νεαρή ηλικία. Πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, σε συνδυασμό με ξεκάθαρους στόχους και ομαδική δουλειά, μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε πολλά. Σήμερα επιλέγω συνειδητά να συνεχίσω στο επόμενο βήμα μου, στην περιφέρεια. Με την ίδια αγάπη, αλλά σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση, μπορώ να είμαι χρήσιμη στην ομάδα του Γιώργου Πατούλη στη μάχη που θα δώσει για την αναγέννηση της Αττικής. Για να δημιουργήσουμε μαζί την Περιφέρεια Αττικής που μας αξίζει!