Παναγιώτης Συμεωνίδης: Κύριο μέλημά μου θα είναι να εργαστώ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος - Free Sunday
Παναγιώτης Συμεωνίδης: Κύριο μέλημά μου θα είναι να εργαστώ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος

Παναγιώτης Συμεωνίδης: Κύριο μέλημά μου θα είναι να εργαστώ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος

Τους λόγους για τους οποίους θέτει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Διονύσου με την παράταξη του νυν δημάρχου εξηγεί ο Παναγιώτης Συμεωνίδης, αναπτύσσοντας παράλληλα τους στόχους του, αν εκλεγεί.

Γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και γιατί με την παράταξη του νυν δημάρχου Διονύσου;

Ζούμε σε μια εποχή που έχει αναπτυχθεί αδράνεια συμμετοχής στα κοινά και η έννοια του «ενεργού πολίτη» ολοένα και απαξιώνεται στη συνείδηση των συμπολιτών. Το 2014, θέλοντας να αντιπαρατεθώ σε αυτό το ρεύμα και βλέποντας το πανέμορφο αυτό προάστιο, όπου κατοικώ μόνιμα, να μαραζώνει, να υποβαθμίζεται και να εγκαταλείπεται από την προηγούμενη διοίκηση, αποφάσισα να συμβάλω στην αλλαγή ως υποψήφιος με την παράταξη «Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες». Εκλέχθηκα τοπικός σύμβουλος στη Δ.Κ. Δροσιάς και συνεχίζω την προσπάθειά μου στο πλευρό του δημάρχου Διονύση Ζαμάνη, διότι λειτουργεί με τιμιότητα, ζήλο και υπευθυνότητα, νοικοκυρεύει τον δήμο επιλύοντας χρόνια προβλήματα, ενώ παράλληλα ηγείται μιας παράταξης που στελεχώνεται από αξιόλογους συμπολίτες μας που παράγουν σημαντικότατο έργο.

Ποιοι θα είναι οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος;

Κύριο μέλημα και καθήκον μου θα είναι να εργαστώ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος στους τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου. Επίσης, προτεραιότητά μου να λειτουργήσει ο Δημοτικός Οίκος Ευγηρίας, στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω του Δ.Σ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ίδρυμα, δωρεά συμπολίτισσάς μας, που είχε εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Επί δημαρχίας του κ. Ζαμάνη ανακαινίστηκε και πρόσφατα εγκρίθηκε η λειτουργία του από την περιφέρεια.

Πόσο θεωρείτε ότι θα επιδράσει στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές το γεγονός ότι διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Με βάση τα στοιχεία των εκλογών του 2014 (ΚΕΔΕ), θεωρητικά το 65% των εκλεγμένων δημάρχων δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και άρα να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνες με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, για τις οποίες και ψηφίστηκε. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα με το νέο θεσμικό πλαίσιο να αποσυνδέεται ο δήμαρχος από την παράταξη που πλειοψηφεί. Επομένως, για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, θα χρειαστούν ισχυρές πλειοψηφίες, με συνεργασίες και αλλαγή στις νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος.

Ποια είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στον Δήμο Διονύσου η παρούσα δημοτική αρχή και ποιοι οι στόχοι της για τη νέα θητεία της, αν κερδίσει τις εκλογές;

Η παρούσα διοίκηση, παρ’ ότι παρέλαβε έναν δήμο με τεράστιες ελλείψεις σε πόρους και υποδομές, κατάφερε να εξασφαλίσει συνεχόμενους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς (το ταμειακό υπόλοιπο οικ. έτους 2018 ήταν 14,7 εκατ. ευρώ). Υλοποιεί σταδιακά την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης, που στερούνταν τόσα χρόνια η περιοχή. Ολοκλήρωσε το αντιπλημμυρικό έργο στην Άνοιξη και υλοποιεί επίσης αντιπλημμυρικά έργα στον Άγιο Στέφανο (12 εκατ. ευρώ). Ιδρύθηκαν νέες δομές και υπηρεσίες, όπως η κοινωνική ιματιοθήκη, κοινωνικό φαρμακείο, φροντιστηριακή υποστήριξη μαθητών, summer camp δημιουργικής και αθλητικής απασχόλησης παιδιών, πολιτιστικές επιμορφώσεις, φύλαξη δημοτικών χώρων, περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Επίσης, ανακατασκευάστηκαν 12 παιδικές χαρές, αναβαθμίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις. Λειτούργησαν 3 νέοι παιδικοί σταθμοί. Νέο λύκειο και δημοτικό σχολείο στη Δροσιά. Δημιουργήθηκαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες πληροφόρησης - διαφάνειας για τα έργα - δράσεων του δήμου, καθώς και για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των πολιτών. Στη νέα θητεία, βασικός στόχος θα είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, σημαντικότερα εκ των οποίων είναι: η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, το αποχετευτικό και τα αντιπλημμυρικά, η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης, η κατασκευή και λειτουργία 2 δημοτικών σχολείων (Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι), του Λυκείου Διονύσου και ακόμη η τοποθέτηση νέου δικτύου οδοφωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας Led και εφαρμογές Smart Cities.

Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βασικά προβλήματα του δήμου σας;

Τα μείζονα προβλήματα, κάποια εκ των οποίων εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του δήμου, θεωρώ ότι είναι: η ελλιπής στελέχωση, το αποχετευτικό, το οικιστικό-δασικό ζήτημα, η επικείμενη επιβολή νέων διοδίων, το κυκλοφοριακό-συγκοινωνιακό, η θωράκιση της πυροπροστασίας και της ασφάλειας. Μεγάλο συγκυριακό πρόβλημα είναι και η εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων, πρώτον από πλευράς δημιουργίας συναινέσεων και δεύτερον από πλευράς πόρων. Πιστεύω ότι λόγω έλλειψης κατάλληλης νοοτροπίας, κυρίως από τη μείζονα αντιπολίτευση, θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν συνεργασίες. Επίσης, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, με αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των νέων αρμοδιοτήτων που παρέχονται στις δημοτικές κοινότητες.

Κράτος-δήμοι: σχέση στοργής ή σχέση… οργής;

Η αλήθεια είναι πως το κεντρικό κράτος μεταχειρίζεται τους δήμους αφενός σαν ένα παιδί που χρειάζεται τη στοργή του, αφετέρου το θέτει σε δεύτερη μοίρα και διαφεντεύει κάθε κίνηση και πρωτοβουλία του. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει κυριολεκτικά «αυτοδιοίκηση», επειδή στην πραγματικότητα δεν διαθέτει τις αρμοδιότητες και όλους τους πόρους που απαιτούνται για να επιτελέσει τον ρόλο της. Στατιστικά, περίπου το 50% των εσόδων των δήμων προέρχεται από τις κρατικές επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο από ιδίους πόρους. Για να απεξαρτηθούν οι δήμοι από το κράτος, θα πρέπει να γίνουν ριζικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την οικονομική τους αυτοτέλεια.

Έχετε ποντιακές ρίζες και δεν το έχετε κρύψει. Τι σημαίνει για εσάς η καταγωγή σας;

Είναι τιμή μου και περηφάνια μου που κατάγομαι από τον Πόντο. Οι πρόγονοί μου επέζησαν της γενοκτονίας που συντελέστηκε από τους Τούρκους την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες το 1923 λόγω της θρησκευτικής και ελληνικής τους συνείδησης. Πρόκειται για μια ράτσα που, παρόλο που υπέστη τα πάνδεινα και θρήνησε τότε 353.000 νεκρούς, κατάφερε να ορθοποδήσει και να προσφέρει στην Ελλάδα. Το ποντιακό στοιχείο και όλα αυτά τα βιώματα είναι για μένα κινητήριος δύναμη.

Αν κάποιος σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, προέρχομαι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και το κίνητρό μου είναι η ανιδιοτελής προσφορά των γνώσεων και των εμπειριών μου για ένα καλύτερο αύριο, που το χρωστάμε στους εαυτούς μας, αλλά ακόμη περισσότερο στις επερχόμενες γενιές.