Μαριλένα Μηναΐδη: Ο κόσμος ζητεί το αυτονόητο - Free Sunday
Μαριλένα Μηναΐδη: Ο κόσμος ζητεί το αυτονόητο

Μαριλένα Μηναΐδη: Ο κόσμος ζητεί το αυτονόητο

Καθαριότητα, τάξη και ασφάλεια για τους πολίτες: αυτά είναι τα βασικά προβλήματα της Αθήνας που κατά τη Μαριλένα Μηναΐδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο Αθηναίων με την παράταξη του Κ. Μπακογιάννη, θα πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τη νέα δημοτική αρχή της πρωτεύουσας.

Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις φετινές δημοτικές εκλογές και γιατί με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη;

H απόφαση για τη συμμετοχή μου στις δημοτικές εκλογές μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Γεννήθηκα στην Αθήνα, ζω και εργάζομαι καθημερινά εδώ. Πάντα είχα στο μυαλό μου πως θα ήταν όμορφο να προσφέρω κι εγώ κάτι στην πόλη μου. Θέλω να την κάνω καλύτερη και νομίζω πως τώρα ήρθε να ταιριάξει με το πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη. Δεν σας κρύβω πως όταν τον άκουσα να λέει πως θα μετατρέψει το Πολυτεχνείο σε μουσείο, σκέφτηκα «να ένας άνθρωπος με μια διαφορετική ιδέα!». Ως τότε δεν είχε βγει κανείς να προτείνει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Είναι μια ιδέα που μπορεί και πρέπει να καταστεί εφαρμόσιμη. Για σκεφτείτε, αντί για όσους είναι εκεί σήμερα, στη θέση τους να βρίσκονται οι τουρίστες. Ωραίο θα ήταν! Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας νέος δραστήριος και καταξιωμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, επομένως η πρόσκλησή του για ένταξη στον συνδυασμό του μόνο ως τιμητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, η σημασία των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων;

Ως τεράστια θα χαρακτήριζα τη σημασία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Είναι, επομένως, φυσικό εδώ να συναντιούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όμως στην Αθήνα ακόμη και τα απλά, καθημερινά, μάλλον φαίνεται πως αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην επίλυσή τους. Να θυμίσω ακόμη, στο σημείο αυτό, μια φράση του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος σημείωνε σε αποστροφή του λόγου του πως «επειδή τα μικρά μάς χαλάνε τη μέρα, θα ασχοληθούμε με αυτά εμμονικά». Έτσι, λοιπόν, πρέπει να γίνει. Ο κόσμος ζητεί το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Nα βγαίνει από το σπίτι του και να βλέπει το πεζοδρόμιο καθαρό, να εναποθέτει στον κάδο τα σκουπίδια και να είναι καθαρό. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν είναι δεδομένα. Άρα, καταλήγω, μόνο μεγάλη σημασία έχουν οι εκλογές στην Αθήνα.

Τι νομίζετε ότι θα παραλάβει από την τρέχουσα δημοτική αρχή η νέα;

Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύω εγώ πως θα παραδώσει. Άλλωστε, όλοι κρίνονται. Η απερχόμενη δημοτική αρχή θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, στην προκειμένη, δηλαδή, περίπτωση από τους πολίτες της Αθήνας στο μέλλον. Όπως ακριβώς θα κριθούμε κι εμείς. Δεν έχει σημασία τι λέμε, αλλά τι κάνουμε τελικά. Κι εμείς, λοιπόν, λέμε πως γι’ αυτά που λέμε και κάνουμε ή δεν κάνουμε θα φταίμε εμείς. Τελεία. Δεν μπορεί ποτέ να μη φταίει κανείς αλλά μόνο οι… προηγούμενοι!

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα του δήμου που θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής;
Νομίζω πως όλα είναι προβλήματα και μάλιστα υψηλής προτεραιότητας. Διαφορετικά, δεν θα ζητούσαν λύση. Σίγουρα, ωστόσο, προπορεύονται η καθαριότητα και η τάξη, σε συνδυασμό με την ασφάλεια. Είναι αυτονόητο δικαίωμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι πολίτες να αισθάνονται και να περπατούν στον δρόμο ελεύθεροι και ασφαλείς. Πραγματικά, δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό σε πολλά σημεία στην πρωτεύουσα.

Είναι «άβατο» τα Εξάρχεια ή μια «Μονμάρτη της Αθήνας»;

Η Μονμάρτη είχε και έχει πολλούς καλλιτέχνες. Μακάρι να συνέβαινε αυτό και στα Εξάρχεια! Άβατο υπάρχει όταν η πολιτεία θέλει να υπάρχει, γιατί, πολύ απλά, όταν δεν θέλει, αυτό δεν συμβαίνει. Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται και να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις. Και αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές. Τα Εξάρχεια είναι από μόνα τους ένα στοίχημα. Δείτε τι γίνεται κάθε Σαββατοκύριακο στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου. Αναρχικοί εκσφενδονίζουν κατά των ΜΑΤ βόμβες μολότοφ. Σίγουρα αυτό δεν καθιστά τα Εξάρχεια Μονμάρτη της Αθήνας.

Αν κάποιος πολίτης της Αθήνας σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα απαντούσατε;

Ζητώ με σεβασμό και τιμή τον έναν σταυρό προτίμησης των συμπολιτών μου. Επιθυμώ να εργαστώ για την Αθήνα, όπου καθημερινά ως μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, γιαγιά ζω και θέλω να βάλω ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει καλύτερη. Από την εργασία μου, ως σύμβουλος ακινήτων, γνωρίζω κάθε γωνιά της και, πιστέψτε με, υπάρχουν προοπτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία που πραγματικά μπορούν να απογειώσουν κάθε τετράγωνο των Αθηνών. Στην προσπάθεια αυτή θέλω να με τιμήσουν οι πολίτες και να τους υπηρετήσω απ’ όποιο πόστο μού ζητηθεί. Για να πάμε την Αθήνα Ψηλά!