Περικλής Παπαγεωργίου: Η απλή αναλογική θεσμοθετεί τη “συναλλαγή” πάνω και κάτω από το τραπέζι» - Free Sunday
Περικλής Παπαγεωργίου: Η απλή αναλογική θεσμοθετεί τη “συναλλαγή” πάνω και κάτω από το τραπέζι»

Περικλής Παπαγεωργίου: Η απλή αναλογική θεσμοθετεί τη “συναλλαγή” πάνω και κάτω από το τραπέζι»

Με έναν μικρό απολογισμό της θητείας της νυν δημοτικής αρχής και του ιδίου, ως αντιδημάρχου, αλλά και με τους στόχους για την επόμενη θητεία, ο Περικλής Παπαγεωργίου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Aγ. Αναργύρων - Καματερού και νυν αντιδήμαρχος, δίνει το «στίγμα» του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου για τον Δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού;

Ο δήμος μας, όπως προκύπτει και από την ονομασία του, είναι αποτέλεσμα συνένωσης δύο διαφορετικών δήμων, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Στο μεν Καματερό υπήρχαν ελλείψεις υποδομών σε αντιπλημμυρικά έργα, πεζοδρομήσεις, οδοφωτισμό και ιδιόκτητων κτιρίων, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πολιτιστικό κέντρο κ.λπ., στους δε Αγίους Αναργύρους, ενώ υπήρχαν υποδομές, συνοδεύονταν από προβλήματα στην αξιοποίηση χώρων στο κέντρο της πόλης, όπως ο εγκαταλειμμένος σταθμός του ΟΣΕ, οι σιδηροδρομικές γραμμές και το στρατόπεδο. Πλέον σήμερα έχουν εξισορροπηθεί οι υποδομές και έχουμε έτοιμες μελέτες για την αξιοποίηση των χώρων, οπότε το διακύβευμα είναι η ολοκλήρωση των έργων και η εκκίνηση νέων έργων ανάπτυξης.

Ως νυν αντιδήμαρχος, θα μπορούσατε να μας κάνετε έναν μίνι απολογισμό για την έως τώρα θητεία της δημοτικής αρχής;

Επιγραμματικά θα αναφέρω την πολιτιστική άνθηση του δήμου, συμπεριλαμβάνοντας τις αθλητικές δράσεις, την υγιή κατάσταση των οικονομικών και τα αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευές βρεφονηπιακών σταθμών, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων και του μοναδικού στην Ευρώπη πάρκου ανακύκλωσης εκπαιδευτικού και ανταποδοτικού χαρακτήρα. Ο δε δήμαρχος Νίκος Σαράντης βραβεύτηκε με αριστείο για τη χρηστή διαχείριση του δήμου, από το Κέντρο Εμπειρογνωσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που λάβατε ως αντιδήμαρχος που σας κάνουν υπερήφανο;

Ο δήμαρχος με τιμά με την εμπιστοσύνη του ως αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Επιχειρηματικότητας, αλλά και ως πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας. Ειλικρινά αισθάνομαι υπερήφανος για κάθε πρωτοβουλία που έλαβα με σκοπό το κοινό καλό και ειδικότερα για:
• Το πενταετές πρόγραμμα που είχα καταρτίσει με τους συνεργάτες μου στην αρχή της θητείας μου για την αναβάθμιση του πολιτισμού & αθλητισμού, μέσω του οποίου τετραπλασιάστηκαν οι μαθητές των τμημάτων μας, ξεπερνώντας τους 4.500, με δημιουργία νέων τμημάτων και υποδομών για τους μαθητές και την πόλη.
• Την ανάδειξη της αρχαίας ελιάς του Πεισίστρατου με τη θεσμοθέτηση 20ήμερου φθινοπωρινού φεστιβάλ με τίτλο «Πεισιστράτεια» για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Ιδέα που είχα πριν ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση και το 2018 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Έτος.
• Την επαναλειτουργία τριών μουσείων: ραδιοφώνου, πετρωμάτων και θεάτρου σκιών.
• Την αδελφοποίηση, εκπαιδευτική, πολιτιστική και εμπορική, με τους κινεζικούς δήμους Changchun και Zhengzhou (των 10.000.000 δημοτών), τον γαλλικό δήμο Saint Juste en Chaussée, την ελληνική πρεσβεία στον Καναδά και την ένταξή μας στους δρόμους του μεταξιού στην Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων.
• Την εφαρμογή πλατφόρμας με την οποία ο δημότης μπορεί να έχει 24ωρη επικοινωνία με τα τμήματα του δήμου, καθώς και την επέκταση του δωρεάν WiFi του δήμου με ταυτόχρονη ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU.
• Τη διεξαγωγή 500 δωρεάν εκδηλώσεων και υπερδημοτικών δράσεων, όπως χριστουγεννιάτικα χωριά, καλοκαιρινών εκδηλώσεων κ.λπ.
Πλήρη απολογισμό έχω στη σελίδα μου www.UR.gr

Αν επανεκλεγείτε, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Η ολοκλήρωση των κατατεθειμένων έργων, η απορρόφηση πόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που βελτιώνουν την καθημερινότητα, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Η τόνωση της αγοράς της πόλης με τη δημιουργία ελκυστικού εμπορικού κέντρου. Η αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση του δημότη με εφαρμογές «έξυπνης πόλης» και η αξιοποίηση όλων των αδελφοποιήσεων που έγιναν στην τρέχουσα θητεία.

Ποια βαρύτητα θεωρείτε ότι έχει το γεγονός ότι οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Θεωρώ ανώριμο το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι να λειτουργήσει φυσιολογικά με την απλή αναλογική, η οποία ανοίγει την όρεξη στους πάντες να δοκιμάσουν την τύχη τους δημιουργώντας παρατάξεις. Η απλή αναλογική θεσμοθετεί τη «συναλλαγή» πάνω και κάτω από το τραπέζι και νομοθετεί την ακυβερνησία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο «πολιτικό» χρώμα. Πόσο νομίζετε ότι θα επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών;

Πιστεύω ότι κάθε εκλογή έχει πολιτικό χρώμα. Το ότι φέτος είναι έντονο οφείλεται στην τετραπλή κάλπη και στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ή θα έπρεπε να είναι ανεπηρέαστες από χρώματα, είναι αδύνατο η ψήφος των πολιτών να μην επηρεαστεί έντονα από το αν μια παράταξη είναι φιλικά προσκείμενη, έχει στήριξη ή χρίσμα ή είναι «παράρτημα» κόμματος.

Ποια είναι τα σημαντικότερα, κατά την άποψή σας, προβλήματα του δήμου σας;

Η αξιοποίηση των τεράστιων χώρων που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης με την παραχώρησή τους επιτέλους στον δήμο για να εφαρμόσουμε τις έτοιμες μελέτες που έχουμε ώστε να αλλάξει ποιοτικά η καθημερινότητα του δημότη, φέρνοντας πλήθος επισκεπτών και λύνοντας ταυτόχρονα πολλά μικρότερα προβλήματα. Επίσης, σημαντική είναι η αναβάθμιση και χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου, που βρίσκεται στην περιοχή μας, του πάρκου Τρίτση.

Αν κάποιος πολίτης σάς ρωτούσε γιατί να σας ξαναψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Ο τόπος χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν πείρα στη διοίκηση, να έχουν δώσει δείγματα γραφής, να είναι αποφασισμένοι ότι πρέπει να βρίσκονται κοντά στην κοινωνία, έξω στον δρόμο με τον κόσμο, δίπλα στους συνδημότες τους, τους οποίους δεν πρέπει πότε να χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος, να έχουν βιογραφικό και να έχουν εργαστεί εκτός δήμου, να μην είναι ευκαιριακοί πολιτικοί, να μην εξαγοράζουν συνειδήσεις και να μη θεωρούν τον δήμο μέσο για να κάνουν οι ίδιοι ή οι ημέτεροί τους «μπίζνα». Θεωρώ ότι και οι δράσεις μου και οι αξίες μου συμφωνούν με τα ανωτέρω. Στον τόπο όπου ζω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, στον τόπο όπου ασκούμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα εγώ ως οικονομολόγος και η σύζυγός μου ως ιατρός, έχω όραμα και διάθεση να προσφέρω πολλά ακόμη, γι’ αυτό και ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μου με την ψήφο τους.