Νίκος Αβραμίδης: Η Αθήνα είναι μια πόλη εγκαταλελειμμένη - Free Sunday
Νίκος Αβραμίδης: Η Αθήνα είναι μια πόλη εγκαταλελειμμένη

Νίκος Αβραμίδης: Η Αθήνα είναι μια πόλη εγκαταλελειμμένη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, τον τρόπο που αυτά μπορούν να επιλυθούν, καθώς και τις προτεραιότητές του εάν εκλεγεί και πάλι, εξηγεί μεταξύ άλλων στην FS ο Νίκος Αβραμίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη. 

Ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2002. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια;

Ασχολούμαι αυτοδιοικητικά με την Αθήνα από το 2002 με όραμα και στόχο να συμμετέχω ενεργά στα κοινά για καλύτερες συνθήκες και καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη όπου μεγάλωσα και ζω εγώ και τα παιδιά μου, οι τρεις κόρες μου. Τότε είχα την τιμή να εκλεγώ πρώτος σε ψήφους διαμερισματικός σύμβουλος στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας, στο οποίο διετέλεσα και πρόεδρος μέχρι το 2006. Από το 2006 μέχρι το 2010 εξελέγην δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθήνας και από το 2014 μέχρι σήμερα εξακολουθώ να είμαι δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική της αληθινής ζωής, των αληθινών προβλημάτων, και άρα των αληθινών και άμεσων λύσεων. Ο δήμος είναι ένας τεράστιος οργανισμός, έχει δικό του μηχανισμό και διοικητικές λειτουργίες οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες μέχρι να φτάσουν σε απτό αποτέλεσμα. Αυτό, ανάμεσα σε πολλά άλλα, πρέπει να αλλάξει. Η Αθήνα μας χρειάζεται ανθρώπινο ενδιαφέρον και δραστικές, πολυεπίπεδες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς για να αλλάξει τη σημερινή της εικόνα. Είναι μια πόλη με διεθνή ακτινοβολία και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και φυσιογνωμία, που όμως τα τελευταία χρόνια είναι μια εγκαταλελειμμένη πόλη. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχουμε όλοι για να επαναφέρουμε στους δημότες τον πολιτισμό της καθημερινότητας και στην Αθήνα τον πολιτιστικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα της.

Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη;

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι νέος, χαρισματικός και, κυρίως, εξαιρετικός γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει αποδείξει στην πράξη με το έργο του ότι μπορεί να πετύχει. Παρουσίασε ένα πρόγραμμα για την Αθήνα με μετρήσιμους, ρεαλιστικούς και κοστολογημένους στόχους, αλλά και επτά ξεχωριστά προγράμματα με αποκέντρωση μέσων, πόρων και αρμοδιοτήτων για καθεμιά από τις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, που με συνέπεια, αφοσίωση και πολλή δουλειά απ’ όλους μας θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας σε ορίζοντα τετραετίας. Για να υλοποιηθούν αυτά, η Αθήνα έχει ανάγκη στην ηγεσία της από ένα «doer», έναν ακτιβιστή, που να έχει το όραμα, την τεχνογνωσία και κυρίως την εμπειρία της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να επανεκκινήσει τον μηχανισμό του δήμου με άμεσα αποτελέσματα για την πόλη και τους δημότες της.

Ως δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης;

Η Αθήνα είναι μια πόλη εγκαταλελειμμένη. Η γενική αδιαφορία και η εγκατάλειψη της πόλης επί σειρά ετών έχουν δημιουργήσει παθογένειες στην καθημερινότητα και ένα βαθύ αίσθημα απαξίωσης και απογοήτευσης στους Αθηναίους. Η μεγάλη εικόνα είναι απογοητευτική. Εικόνες από εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια, αναξιοποίητο το κτιριακό απόθεμα, έλλειψη ασφάλειας, ανεπαρκής καθαριότητα και φωτισμός, μηδαμινοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, εγκατάλειψη των καθημερινών λειτουργικών δομών, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Αθήνας. Της πόλης που άλλοτε έσφυζε από ζωή, πολιτισμό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Πώς όλα αυτά μπορούν να επιλυθούν;

Με πολλή δουλειά. Με πρόγραμμα, με αφοσίωση, με τεχνογνωσία και υπευθυνότητα, με ανθρώπους στο τιμόνι της ευθύνης που αγαπούν πραγματικά την Αθήνα πιστεύω βαθύτατα ότι η εικόνα της πόλης μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε ξανά;

Οι συμπολίτες μου με τιμούν εδώ και χρόνια να τους αντιπροσωπεύω στον Δήμο της Αθήνας. Και δεν έχω σταματήσει στιγμή να ανταποδίδω την εμπιστοσύνη τους και να δουλεύω υπεύθυνα γι’ αυτό. Με πάθος και συνέπεια. Σε όλη μου την αυτοδιοικητική πορεία είχα υπ’ ευθύνη μου πολύπλευρες και σημαντικές αρμοδιότητες, έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, τον κάτοικο, τον εργαζόμενο σε αυτή την πόλη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις, εφόσον εξακολουθήσουν οι Αθηναίοι πολίτες να με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, να υπηρετώ τον Δήμο της Αθήνας μας την επόμενη μέρα. Με έμπνευση, με τα μανίκια σηκωμένα και πολλή δουλειά, για να επαναφέρουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας στους Αθηναίους πολίτες και να αποκτήσουμε επιτέλους μια πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη σεβασμό στην πρωτεύουσα της χώρας μας, στην ιστορία, στην ταυτότητά της και στην αίγλη της ως κοιτίδας της δημοκρατίας.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, η σημασία των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων;

Αναμφισβήτητα οι δημοτικές εκλογές έχουν τεράστια σημασία για έναν τόπο, διότι μετά από αυτές καθορίζεται η πορεία του τόπου θετικά ή αρνητικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και όχι μόνο. Η αυτοδιοίκηση είναι η κοντινότερη μορφή εξουσίας προς τον πολίτη και ο δήμαρχος με τον δημοτικό σύμβουλο και τη δημοτική αρχή πρέπει να είναι πραγματικοί εκπρόσωποι των πολιτών και να προσφέρουν αμεσότητα στη λήψη και επίλυση των προβλημάτων. Γι’ αυτό οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες, ειδικά σε αυτές τις εκλογές όπου τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» και εισάγεται για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο «πολιτικό» χρώμα. Πόσο νομίζετε ότι θα επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών;

Λόγω της συγκυρίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, αυτές οι εκλογές έχουν αναπόφευκτα πολιτικό άρωμα. Τα προβλήματα, όμως, δεν έχουν χρώμα. Ο πολίτης θα πρέπει να ψηφίσει με γνώμονα το ποιος θα τον εμπνεύσει, ποιος θα τον πείσει ότι είναι πιο άξιος και αποτελεσματικός ως δήμαρχος, για να τον αντιπροσωπεύσει στον Δήμο της Αθήνας την επόμενη μέρα.