Βασιλική Γεννηματά: Η Αθήνα χρειάζεται την εμπειρία του Κώστα Μπακογιάννη - Free Sunday
Βασιλική Γεννηματά: Η Αθήνα χρειάζεται την εμπειρία του Κώστα Μπακογιάννη

Βασιλική Γεννηματά: Η Αθήνα χρειάζεται την εμπειρία του Κώστα Μπακογιάννη

Η Βασιλική Γεννηματά είναι καθηγήτρια Μικροβιολογίας επί 35 χρόνια. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διδάσκει σε φοιτητές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Φαρμακευτικής Σχολής. Η ίδια, μιλώντας στην FS, εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα προβλήματα της πόλης και στον τρόπο που αυτά μπορούν να επιλυθούν.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφια με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη;

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας νέος άνθρωπος με οράματα, στόχους και ευαισθησίες, ιδιαίτερα δυναμικός και δραστήριος. Η θητεία του ως δημάρχου και περιφερειάρχη απέδειξε τις οργανωτικές και διοικητικές του αρετές, αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Πιστεύω ότι η Αθήνα χρειάζεται την εμπειρία του και τις ικανότητές του. Είναι χαρά και τιμή μου να αγωνίζομαι μαζί του με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, την προστασία της πόλης μας και την ανάδειξη της ομορφιάς της.

Ποια κρίνετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα;

Υπάρχουν βασικά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, της ασφάλειας, της προσβασιμότητας και της έλλειψης πρασίνου. Οι προβολές των επιπτώσεων αυτών των προβλημάτων αγγίζουν διάφορες πτυχές της καθημερινής διαβίωσης των πολιτών αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών. Επίσης, μια άλλη σειρά προβλημάτων μπορούν να ομαδοποιηθούν στα θέματα καλύτερης διαχείρισης της πολιτιστικής προβολής της πόλης.

Πώς πιστεύετε ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν;

Κατ’ αρχήν, η σωστή γνώση της έκτασης και της βαρύτητας ενός προβλήματος αποτυπώνεται μόνο αν είναι διαθέσιμα μετρήσιμα μεγέθη. Η γνώση αυτών των μεγεθών ορίζει τον τρόπο και το είδος των δράσεων. Όμως ακόμα και αυτές οι δράσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων και δράσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς και κοστολογημένος προγραμματισμός. Οι λύσεις στα προβλήματα της πόλης που προτείνει ο συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη βασίζονται ακριβώς σε αυτά τα δύο κρίσιμα στοιχεία: αποτύπωση του μεγέθους του προβλήματος και κοστολογημένη δράση.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, η σημασία των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων;

Οι δημοτικές εκλογές έχουν από μόνες τους μια ιδιαίτερη αμφίδρομη σημασία, αναδεικνύοντας τους πολίτες ως πρωταγωνιστές στη λήψη αποφάσεων για τον τόπο διαβίωσής τους. Οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον τα τοπικά προβλήματα και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους να ορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι δράσεις βελτίωσης της γειτονιάς τους. Γίνεται αντιληπτό ότι για μια πόλη όπως η Αθήνα δεν θα είναι ποτέ αρκετή μόνο η ιστορική της αίγλη ή η επίκληση του ένδοξου παρελθόντος της. Οι δημοτικές εκλογές έχουν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί αποτελούν ακριβώς αυτό το μέσο για να διεκδικήσουν οι πολίτες μια πιο σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ως καθηγήτρια Μικροβιολογίας, τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει ο δήμος για την υγεία των δημοτών της Αθήνας;

Πρωταρχική παρέμβασή του θα πρέπει να είναι η εξάλειψη του προβλήματος της όχλησης από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από κάθε εστία μόλυνσης, όπως στάσιμα ύδατα, τα οποία αποτελούν εστία ανάπτυξης κουνουπιών, πιθανών φορέων του ιού του Δυτικού Νείλου. Προστασία και φροντίδα για την υγεία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών αλλά και της δημόσιας υγείας με σκοπό τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως HIV, φυματίωση και ηπατίτιδα C. Αναβάθμιση και ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων του δήμου μας, όπου παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης. Ενίσχυση δράσεων της κατ’ οίκον φροντίδας των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων. Διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών για το κοινό σε θέματα πρόληψης λοιμώξεων, αποφυγής επιδημιών, εφαρμογής μέτρων υγιεινής, προγράμματα εμβολιασμών, σωστής διατροφής.

Τι θα απαντούσατε αν κάποιος πολίτης της Αθήνας σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει;

Οι πολίτες της Αθήνας ζητούν λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Η διαχείριση του τρόπου επίλυσής τους αποτελεί ένα εκ των βασικών προσόντων ενός υποψηφίου. Οι γνώσεις και η εμπειρία μου επί 35 χρόνια ως καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τη θητεία μου στην εκπαίδευση των φοιτητών, την ερευνητική δραστηριότητα, το κλινικοεργαστηριακό έργο και τις διοικητικές πανεπιστημιακές δομές, μου προσέφεραν τα απαραίτητα εφόδια στη διαχείριση θεμάτων που άπτονται του χώρου της υγείας και παιδείας. Αυτά ακριβώς τα εφόδια θέτω στην υπηρεσία της πόλης. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε αρμονικά για την υλοποίηση των στόχων μας και την ανάδειξη του «brand name» της Αθήνας μας.