Θανάσης Μαυρομμάτης: Η σημερινή Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή χαμένων ευκαιριών - Free Sunday
Θανάσης Μαυρομμάτης: Η σημερινή Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή χαμένων ευκαιριών

Θανάσης Μαυρομμάτης: Η σημερινή Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή χαμένων ευκαιριών

Οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, αποτελούν το επίκεντρο των πολιτικών που επιδιώκει να εφαρμόσει, αν εκλεγεί, ο Θανάσης Μαυρομμάτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια περιφέρεια με σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα. Πώς κρίνετε το έργο της υπάρχουσας διοίκησης;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι η περιφέρεια με τις δυνητικά περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά με τα λιγότερα αποτελέσματα. Είναι μια περιφέρεια με πολύ χαμηλή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, τον πρωτογενή τομέα αφημένο στην τύχη του, ελάχιστη τουριστική ανάπτυξη και μηδαμινή έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες. Ολοκληρώνεται, συνεπώς, μια καταφανώς αποτυχημένη περίοδος. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή θέλει να μας πείσει ότι αρκεί που παλεύουμε με τη μιζέρια. Δεν μας αξίζει αυτή η λογική όμως. Εμείς θέλουμε έναν τόπο που να αλλάξει ταχύτητα, να ηγείται της χώρας, να δημιουργεί πλούτο για τους ανθρώπους του και ευκαιρίες για όλους.

Τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη;

Να περιμένει ανοιχτές πόρτες για όλους και συγκροτημένο σχέδιο. Εμείς δεν μάθαμε σε μικροκομματικά παιχνίδια και πολιτικούς χειρισμούς. Είμαστε άνθρωποι που ζούμε από τις δουλειές μας. Ερχόμαστε από την πραγματική κοινωνία και διεκδικούμε να φέρουμε τις αγωνίες των συνανθρώπων μας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Πάνω σε αυτή τη λογική διαμορφώσαμε και το πρόγραμμά μας, το οποίο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης παρουσιάζει. Η δική μας παράταξη είναι προοδευτική στις πράξεις, γιατί είναι παράταξη της κοινής λογικής. Παράταξη που καταλαβαίνει τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό μπορεί να έχουμε ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα, όμως υπερβαίνουμε τις παλιές διαχωριστικές γραμμές και ενώνουμε όλους τους πολίτες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας πέρα και πάνω από διχαστικές λογικές.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Η σημερινή Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή χαμένων ευκαιριών και σπαταλημένων χρόνων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, η Δυτική Ελλάδα είναι 10η σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 10η σε τουριστικές εισπράξεις και 9η σε διανυκτερεύσεις τουριστών. Οι μέχρι σήμερα διοικήσεις, λοιπόν, αποδεδειγμένα κάτι κάνουν λάθος. Αυτά θέλουμε να αντιστρέψουμε, για να δημιουργήσουμε πλούτο. Σχεδιάζουμε μια περιφέρεια που θα πάψει να χάνει τους ανθρώπους της αλλά, αντίθετα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε όσοι έφυγαν να γυρίσουν στον τόπο τους. Με νέες και καλύτερες δουλειές για όλους. Με υποδομές που θα εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι στημένες φιέστες των λίγων. Με πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην αγροτική μας παραγωγή και συνολικό σχέδιο για ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να βάλουμε τέρμα στις ουρές και στην ταλαιπωρία. Και μια συνολική αναπροσαρμογή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Έχουμε μπροστά μας, με τον Νεκτάριο Φαρμάκη ως περιφερειάρχη, να αντιστρέψουμε το σημερινό τέλμα.

Ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, εστιάζετε τον πολιτικό σας λόγο στις πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα. Ποια είναι η κατεύθυνση των πολιτικών σας;

Έχουμε έναν ευλογημένο τόπο που παράγει σχεδόν τα πάντα. Έχουμε ανθρώπους που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή στα χωράφια, που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και πρέπει να τους στηρίξουμε. Ως αγρότης κι εγώ, σας λέω πως είναι απαράδεκτο εδώ και δεκαετίες να μην υπάρχει ένα συντεταγμένο σχέδιο προώθησης των προϊόντων της περιοχής μας, ώστε να φεύγουν από το χωράφι, να τυποποιούνται και να φτάνουν στα ράφια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Στόχος δικός μας είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους τον τοπικό οργανισμό προώθησης εξαγωγών και παράλληλα να προχωρήσουμε σε μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω τη δημιουργία αγροδιατροφικών συμπράξεων με στόχο τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιφέρεια, όπως η τουριστική αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, ο αγροτουρισμός και η γαστρονομία. Η ενίσχυση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, που σήμερα αναπτύσσεται δυναμικά, η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων κ.ά.

Γιατί ένας άνθρωπος από την Ηλεία, την Αχαΐα ή την Αιτωλοακαρνανία, που δεν είναι παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ, να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νεκτάριου Φαρμάκη;

Γιατί θέλει να δώσει μια ευκαιρία στον τόπο του. Δοκιμάσαμε τους δήθεν «έμπειρους», τους παλιούς, και απέτυχαν. Και όχι μόνο αυτό. Σήμερα επιμένουν να θεωρούμε πως με παλαιοκομματικές λογικές θα συνεχίσουν να διοικούν πάνω στις αποτυχίες τους. Η υποψηφιότητα του Νεκτάριου Φαρμάκη είναι μια πόρτα στο μέλλον. Είναι αυτό για το οποίο όλοι συζητάμε στις παρέες μας και ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη. Όλοι συζητάμε πως κανονικοί άνθρωποι πρέπει να βγουν μπροστά και να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Στη Δυτική Ελλάδα η ώρα αυτή έφτασε και γι’ αυτό διεκδικούμε τη στήριξη του κόσμου που σήμερα αγωνιά για τον τόπο του. Γι’ αυτούς που αισθάνονται αγωνία για το αύριο και βλέπουν πως αν υπήρχαν σοβαρές συνθήκες, δεν θα χρειαζόταν να φύγουν στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οραματιζόμαστε μια περιφέρεια-κυψέλη προκοπής και ανάπτυξης και γι’ αυτό διεκδικούμε την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που πιστεύουν σε μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής, απαλλαγμένη από παθογένειες και σκοπιμότητες. Θα ήθελα να πω σε όλους τους συμπατριώτες μου, καθαρά και ανοιχτά, το εξής: Δώστε μας τη δύναμη να αλλάξουμε τον τόπο μας. Με μέτρο, λογική και ανοιχτά μυαλά.