Διονύσης Ζαμάνης: Η κυβέρνηση πρόσθεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες αλλά αφαίρεσε πόρους - Free Sunday
Διονύσης Ζαμάνης: Η κυβέρνηση πρόσθεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες αλλά αφαίρεσε πόρους

Διονύσης Ζαμάνης: Η κυβέρνηση πρόσθεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες αλλά αφαίρεσε πόρους

Τον απολογισμό του έργου του ως δημάρχου Διονύσου κάνει ο Διονύσης Ζαμάνης στην FS, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους ζητά από τους συνδημότες του μια νέα θητεία στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν σας ζητούσα να κάνετε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα θητείας σας, ποια είναι τα στοιχεία που θα θέλατε να προτάξετε;

Θεωρώ ότι έπραξα το καλύτερο δυνατό, πάντα με γνώμονα την προσφορά στον πολίτη. Αναμφίβολα δεν έγιναν όλα όσα θα ήθελα και σίγουρα δεν είναι εφικτό να γίνουν όλα μέσα σε μία μόνο θητεία. Έγιναν, ωστόσο, πάρα πολλά και σημαντικά έργα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η παιδεία και ο αθλητισμός, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή των βασικών υποδομών του δήμου για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

Ποια έργα έχουν γίνει στη διάρκεια της θητείας σας στον Δήμο Διονύσου και ποια έχουν δρομολογηθεί;

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αποχέτευσης για την ολοκλήρωση των 100 χλμ., ενώ υπό δημοπράτηση είναι άλλα 40 χλμ. σε Άνοιξη και Δροσιά. Άμεσα αναμένουμε να δημοπρατηθούν επιπλέον 50 χλμ. δικτύου στον Άγιο Στέφανο. Επίσης, σε εξέλιξη είναι δύο αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ στον Άγιο Στέφανο. Προχωρά ο διαγωνισμός για 10.000 νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε όλο τον δήμο και έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις άνω των 5.000.000 ευρώ για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και έλεγχο του δικτύου ύδρευσης. Στον τομέα της παιδείας, υπό δημοπράτηση είναι το Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, ενώ εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο Λύκειο Διονύσου. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας μετεγκαταστάθηκε το Λύκειο Δροσιάς σε ένα νέο κτίριο-στολίδι και επαναλειτούργησε το Δημοτικό Δροσιάς, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ένα νέο Δημοτικό στον Άγιο Στέφανο. Θυμίζω επίσης τη λειτουργία των τριών νέων παιδικών σταθμών (Διόνυσος, Ροδόπολη, Κρυονέρι), τις 12 νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές και τις άλλες πέντε που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Τις δομές, όπως τα summer camps, το φοιτητικό λεωφορείο για Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη, την ανακατασκευή τεσσάρων ανοιχτών γηπέδων ποδοσφαίρου και την τοποθέτηση παρκέ σε δύο από τα κλειστά γυμναστήρια του δήμου.

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Ο δήμος μας υστερεί αριθμητικά σε ανθρώπινο δυναμικό, επομένως καθίσταται δύσκολο ο δημότης να απολαμβάνει το επίπεδο υπηρεσιών που απαιτεί και δικαιούται. Όσο, δε, η στελέχωση των υπηρεσιών είναι ανέφικτη με ευθύνη της πολιτείας, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ανακύπτει διαρκώς. Ως διοίκηση, προσπαθήσαμε να ανατρέξουμε σε εξωτερική βοήθεια μέσω της αγοράς, αλλά, δυστυχώς, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την πρότασή μας αυτή.

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων, τι έχετε επιτύχει έως σήμερα και τι επιδιώκετε;

Τα περισσότερα από τα έργα που προαναφέρθηκαν (δίκτυα ακαθάρτων, αντιπλημμυρικά, νέα σχολεία, εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης κ.λπ.) είναι έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Πόσο «εύκολο» είναι σήμερα, κάτω από τις παρούσες οικονομικές κυρίως συνθήκες, να διοικηθεί ένας «καλλικρατικός» δήμος, όπως ο Δήμος Διονύσου;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με επτά δημοτικές ενότητες –όπως στον δικό μας «καλλικρατικό» δήμο– και η γενικότερη οικονομική συγκυρία της χώρας μάς αναγκάζει να σκεφτόμαστε και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύουμε. Είναι γνωστό ότι η κεντρική κυβέρνηση πρόσθεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αλλά, από την άλλη, αφαίρεσε πόρους. Παρ’ όλα αυτά, οργανώσαμε, εξορθολογίσαμε, νοικοκυρέψαμε, σχεδιάσαμε εκ νέου όπου χρειάστηκε και συνεχίζουμε να προχωράμε σταδιακά στην επίτευξη των στόχων μας για τον δήμο.

Ποιες οι πρωτοβουλίες που λάβατε εν μέσω οικονομικής κρίσης για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων;

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν έμεινε αλώβητος από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και άμεσα μειώσαμε αισθητά τα δημοτικά τέλη σε όλους τους τομείς, φτάνοντας σε μειώσεις έως και 30% ή ακόμη και 50%, όπως στην περίπτωση του κόστους νέας υδροπαροχής. Θεσπίστηκαν, επίσης, μειωμένα τιμολόγια δημοτικών τελών για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας. Στον τομέα των κοινωνικών δομών, ενισχύσαμε τις υφιστάμενες, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το δημοτικό πολυϊατρείο, και τις αναβαθμίσαμε μεταστεγάζοντάς τες σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Ιδρύσαμε όμως και νέες δομές, όπως η κοινωνική ιματιοθήκη, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό φροντιστήριο, προκειμένου να στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη.

Αν κάποιος πολίτης σάς ρωτούσε γιατί να σας ξαναψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Μετά από τέσσερα χρόνια και χωρίς να είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, έχουμε να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έγινε με πολλή προσπάθεια, κόπο, διαφάνεια, αλλά και με πολλή αγάπη και επιμονή για τη βελτίωση του τόπου μας και της καθημερινότητας των δημοτών μας. Νομίζω ότι η αποτίμηση του έργου μας ως δημοτικής αρχής είναι μετρήσιμη και πολύ θετική. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορώ σήμερα να στέκομαι απέναντι στους συμπολίτες μου και να ζητώ την ψήφο τους, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε.

Είστε έτοιμος να προχωρήσετε μετά τις εκλογές σε συνεργασίες;

Φυσικά και είμαι έτοιμος για συνεργασίες, με νέες και υγιείς δημοτικές δυνάμεις, που δεν έχουν βαρίδια και «αμαρτωλό» παρελθόν. Επ’ αυτού δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση. Οι μοναδικές προϋποθέσεις που θέτουμε για τις συναινέσεις είναι η εντιμότητα και η κοινή οπτική για το καλό του τόπου μας.