Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου: Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την Ευρώπη που θέλουν - Free Sunday
Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου: Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την Ευρώπη που θέλουν

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου: Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την Ευρώπη που θέλουν

Με πολύχρονη ενασχόληση και εμπειρία στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, αμπελουργός, οινοποιός και ξενοδόχος, αναλύει μεταξύ άλλων στην FS τους λόγους που την οδήγησαν να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής;

Μετά από 30 χρόνια εμπειρίας στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα γνωρίζω να αντιμετωπίσω θετικά τις προκλήσεις που υπάρχουν σε αυτούς τους κλάδους, όπως επίσης και να υποστηρίξω δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η Ευρωβουλή με τις αποφάσεις της καθορίζει ένα σημαντικό μέρος των εξελίξεων σε πολλούς τομείς της χώρας μας και σε αυτό ακριβώς το σημείο επιθυμώ να συνδράμω ώστε οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων να έχουν τις ευκαιρίες για το αύριο που τους αξίζει.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να ενισχυθεί η περιφέρεια και να αναπτύξουμε καινούργια κέντρα ενδιαφέροντος. Δεύτερον, να προωθήσω τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η «εικόνα» των ελληνικών προϊόντων. Μέσω αυτής της σύνδεσης θα αναπτύξουμε ουσιαστικά και τον αγροτικό μας τομέα, ο οποίος παρουσιάζει σημαντικά δομικά και λειτουργικά προβλήματα. Τρίτον, θα διεκδικήσω η Ε.Ε. να δεσμευτεί σε μια πανευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση των τουριστικών καταλυμάτων και τη λειτουργία των σύγχρονων ηλεκτρονικών πλατφορμών, ώστε να αντιμετωπίσουμε δραστικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μεταξύ των ιδιοτήτων σας είναι και αυτές της αμπελουργού και της οινοποιού. Ποια είναι η κατάσταση του οινοτουρισμού στην Ελλάδα;

Ο οινοτουρισμός αναπτύσσεται στη χώρα μας από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την οργάνωση των οινοποιών. Ως μέρος του γενικότερου κλάδου του γαστρονομικού αλλά και του αγροδιατροφικού τουρισμού, έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης, αντίστοιχες με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Απαιτείται, λοιπόν, εκ μέρους τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ελλάδας, να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός ώστε να καταρτιστεί ένα μακρόπνοο σχέδιο σε συνεργασία με τον α΄ και β΄ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα συστήνατε στις γυναίκες να ασχοληθούν με την οινοποιία;

Απολύτως! Η οινοποιία σχετίζεται με τη γη μας, το αμπέλι, τη μεταποίηση και την επιχειρηματικότητα. Μια γυναίκα, που δίνει ζωή, νομίζω πως καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθέναν το θαύμα που συντελείται στη φύση. Η οινοποιία, λοιπόν, θεωρώ πως είναι ιδανική απασχόληση για τις γυναίκες, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει πως όλα λειτουργούν ιδανικά. Ωστόσο, κάθε ηλιοβασίλεμα, που απολαμβάνω ένα ποτήρι από το δικό μου κρασί, νιώθω μόνο ευγνωμοσύνη που είμαι Ελληνίδα οινοπαραγωγός!

Ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, πού αποδίδετε την αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στον αριθμό των τουριστών στην Ελλάδα. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη είναι αρκετοί, αλλά κυρίως ευνοηθήκαμε από μια σειρά συγκυριών. Ο τουρίστας, βλέποντας τη χώρα μας να βιώνει μια σημαντική οικονομική κρίση, εύλογα σκέφτηκε πως η Ελλάδα αποτελεί μια «ευκαιρία» για να κάνει τις διακοπές του, θεωρώντας πως το συνάλλαγμά του θα ήταν ικανό να αγοράσει περισσότερες και φτηνότερες υπηρεσίες σε μια πληγωμένη χώρα που αναζητά διακαώς ρευστότητα. Πέραν τούτου, θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με σοβαρότητα στον τουρισμό έκαναν μεγάλες επενδύσεις ακόμα και μέσα στην κρίση, ώστε να βελτιώσουν το τουριστικό τους προϊόν. Θεωρώ, λοιπόν, πως εκεί οφείλεται κυρίως η αύξηση του τουρισμού και όχι σε κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις ή δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού, δεν στεκόμαστε στην αύξηση του απόλυτου αριθμού των τουριστών. Στοχεύουμε να προσελκύουμε διαρκώς τον επισκέπτη υψηλών εισοδημάτων, ώστε να παρέχουμε υψηλότερες ποιοτικά υπηρεσίες και η πατρίδα μας να γίνει προορισμός υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας και αυτό αποτελεί επίσης έναν από τους στόχους που θα επιδιώξω να προωθήσω εντός της Ε.Ε.

Η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί;

Το 2018 η Ελλάδα ξεπέρασε τους 33.000.000 τουρίστες, αριθμός-ρεκόρ για τη χώρα, ο οποίος, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα αυξηθεί κι άλλο την επόμενη πενταετία. Αν δεν προχωρήσουμε στοχευμένα σε ενίσχυση των υποδομών σε όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα και σε ορισμένες περιοχές στην περιφέρεια, σύντομα το φαινόμενο του υπερκορεσμού θα εξαπλωθεί. Άρα, με εξαίρεση κάποια σημεία που έχουν κοκκινίσει, η Ελλάδα μέχρι στιγμής μπορεί να διαχειριστεί τις αυξημένες αφίξεις. Δεν μπορεί, ωστόσο, να ελπίζει σε αναβάθμιση και ουσιαστική αύξηση του τουρισμού αν δεν υπάρξει ένα συνολικό πλάνο για ανάπτυξη των βασικών υποδομών της.

Σε ποιους άξονες πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι μελλοντικές δράσεις της Ε.Ε.;

Όλη αυτή η αναστάτωση που έχει προκύψει με την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τις βασικές πολιτικές της Ένωσης, γιατί αυτές θα δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και κατ’ επέκταση πολιτικές απαντήσεις στους λαϊκιστές. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση και εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής προστασίας των συνόρων, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για να παραμείνει ανταγωνιστική, στην ανάπτυξη και περαιτέρω στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η οποία σε πολλές χώρες απειλείται με εξαφάνιση και σχεδόν κανείς δεν το αναφέρει ρητώς, στην υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής για τον τουρισμό, με στόχο να εξαλείψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, και, φυσικά, στην ουσιαστικότερη δημιουργία νέων, ελκυστικών θέσεων εργασίας.

Ποιοι είναι, κατά την άποψή σας, οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ίσως οι πιο κομβικές στην ιστορία της Ένωσης. Μετά το Brexit και τα φαινόμενα εθνικής αναδίπλωσης που παρατηρούνται σε αρκετά κράτη, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την Ευρώπη που θέλουν. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, οι ευρωεκλογές στη χώρα μας είναι πιο πολιτικοποιημένες από ποτέ, καθώς φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Ως εκ τούτου, οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα είναι δύο. Πρώτον, ο βαθμός συσπείρωσης των οπαδών της ΝΔ, ο οποίος, αν είναι υψηλός, θα δώσει μια σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Δεύτερον, το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν συνολικά όλα αυτά τα κόμματα-κομήτες που έχουν εμφανιστεί τυχαία(;) λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Πιστεύω όμως ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και θα ενισχύσει το κόμμα της ευρωπαϊκής προοπτικής, τη ΝΔ.