Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Σαν άνθρωπος έχω μάθει και να μάχομαι και να κερδίζω - Free Sunday
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Σαν άνθρωπος έχω μάθει και να μάχομαι και να κερδίζω

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Σαν άνθρωπος έχω μάθει και να μάχομαι και να κερδίζω

Τους στόχους του για τον Δήμο Ναυπάκτου αναπτύσσει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, εξηγώντας τις βασικές προτεραιότητές του αν κερδίσει τις εκλογές.

Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον Δήμο Ναυπάκτου;

Είναι γνωστό σε όλους πως το ενδιαφέρον μου και η αγάπη μου γι’ αυτόν τον τόπο, τον τόπο όπου μεγάλωσα, ανδρώθηκα και επέλεξα να ζήσω, δεν είναι ούτε όψιμο ούτε πρόσφατο. Πολλά τα χρόνια και διάφορα τα επίπεδα όπου διαχρονικά έχω δηλώσει «παρών», προσπαθώντας να βάλω κι εγώ το μικρό μου λιθαράκι για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Και θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά την τοπική μας κοινωνία, η οποία με έχει τμήσει επανειλημμένα με την εμπιστοσύνη της, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος. Όπως γνωρίζετε, αυτό έχει συμβεί στον χώρο της αυτοδιοίκησης, στον αθλητισμό, αλλά και στα συνδικαλιστικά όργανα στα οποία δραστηριοποιούμαι λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Αυτή τη φορά, λοιπόν, πήρα την απόφαση να τεθώ επικεφαλής της προσπάθειας να βρει ο τόπος μας τον δρόμο και τον βηματισμό του και να αναλάβω την ευθύνη. Να είμαι εγώ ο δήμαρχος που θα βάλει τη σφραγίδα του σε μια νέα, λαμπρή σελίδα στην πορεία της Ναυπακτίας μέσα στον χρόνο. Πήρα την απόφαση να μπω ο ίδιος μπροστά και να αναλάβω προσωπικά την ευθύνη, εφόσον η κοινωνία μού την αναθέσει. Είναι γνωστό πως σαν άνθρωπος έχω μάθει και να μάχομαι και να κερδίζω, πως είμαι ένας άνθρωπος που τιμά τον λόγο του. Η Ναυπακτία μπορεί και αξίζει καλύτερα και αυτό θα το πετύχουμε μαζί με την κοινωνία και με το απόλυτα ρεαλιστικό μας πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ποιοι θα είναι οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε δήμαρχος της πόλης;

Tο πρόγραμμά μας, το οποίο σε όλα του τα σημεία καθιστά «Πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο», είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία και αρχικά περιλαμβάνει τους εξής πέντε άξονες:
• Άξονας 1ος: Φροντίζουμε τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία.
• Άξονας 2ος: Ζούμε στη Ναυπακτία, αναπτύσσουμε μια δίκαιη κοινωνία.
• Άξονας 3ος: Ναύπακτος - κέντρο αειφόρου ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
• Άξονας 4ος: Επενδύουμε στους νέους, στον τουρισμό, στον πολιτισμό.
• Άξονας 5ος: Νοικοκυρεύουμε τον δήμο μας με ένα νέο υπόδειγμα διοίκησης.
Κάθε άξονας περιλαμβάνει και εξειδικεύει τις πολιτικές, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για όλα τα επιμέρους ζητήματα, όπως μπορεί να δει όποιος ενδιαφέρεται στην ανάλυση του προγράμματός μας, η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της δημοτικής μας παράταξης. Και φυσικά θα επαναλάβω και από εδώ πως είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργική ανατροπή που έχει ανάγκη η Ναυπακτία. Για να απεγκλωβιστούμε από τη μίζερη πραγματικότητα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και να ανοίξουμε τα φτερά μας στον σύγχρονο κόσμο, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τα εργαλεία που θα μας οδηγήσουν πραγματικά ψηλά.

Πόσο θεωρείτε ότι θα επιδράσει στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές το γεγονός ότι διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Είναι όντως μια καινούργια εμπειρία για τον χώρο της αυτοδιοίκησης αυτό το εκλογικό σύστημα, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα δούμε βεβαίως στην πράξη. Το γεγονός πως όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό μας συμβούλιο μπορεί να λειτουργήσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στην αποτελεσματική διοίκηση του δήμου, για τους λόγους εκείνους που επανειλημμένα έχουν αναλυθεί τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους πολέμιους του νέου νόμου και δεν έχει νόημα να τους επαναλάβω εγώ εδώ. Αν και στη δική μου αντίληψη ο εκλεγμένος δήμαρχος θα πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να διοικήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Ο δικός μας στόχος, πάντως, είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη νίκη στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, ώστε να διασφαλίσουμε την εκλογή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συμβούλων. Και βέβαια να καταστήσω σαφές πως οι όποιες συνεργασίες επιδιώξουμε ως δημοτική αρχή στην πορεία θα είναι στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και πολιτικών και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουν προϊόν οποιασδήποτε μορφής «συναλλαγής κάτω από το τραπέζι». Αυτές οι λογικές είναι εντελώς ξένες προς εμένα και τους συνεργάτες μου.

Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που εμείς εντοπίζουμε είναι η μη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του ευλογημένου τόπου, σε όλα τα επίπεδα. Η μη αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνάμεων και η παντελής έλλειψη συνεννόησης με την κοινωνία. Δεν κάνουμε τον τόπο μας γοητευτικό για τους νέους μας, δεν αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που «τρέχουν» δίπλα μας, δεν έχουμε σχέδιο. Αντί να κινούμαστε στον άξονα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας, περιοριζόμαστε σε μια διαχειριστική αντίληψη των πραγμάτων που δεν οδηγεί πουθενά και βεβαίως σε ένα αστείο τελικά πολιτικό αλισβερίσι που πάνω απ’ όλα βάζει τη μικροπολιτική σκοπιμότητα και το προσωπικό μικροσυμφέρον. Εμείς σε όλα αυτά δίνουμε απάντηση μέσα από το πρόγραμμά μας, το σχέδιό μας για τη Ναυπακτία της νέας εποχής, που θα βαδίσει με σίγουρο βηματισμό, με προοπτική και ελπίδα στο καινούργιο περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας.

Ποια είναι η «κληρονομιά» που αφήνει η τρέχουσα δημοτική αρχή;

Δεν θεωρώ πως η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Λουκόπουλου ανταποκρίθηκε στον ρόλο και την αποστολή της. Τις επιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας τις βλέπουμε και τις βιώνουμε καθημερινά. «Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λέμε στις μεταξύ μας κουβέντες και όχι αδικαιολόγητα. Κάθε χρόνο λιγότεροι επισκέπτες, κάθε χρόνο λιγότερες δράσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς κανέναν συνολικό σχεδιασμό και όραμα, για έναν τόπο που έχει τόσα, μα τόσα πράγματα να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί θετικά. Και το «κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί η πλήρης αποκοπή αυτής της δημοτικής αρχής από τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, από την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες. Παντελής η έλλειψη διαλόγου και συνεννόησης, τραγική η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και κατεύθυνσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής, οδηγούν αυτόν τον πανέμορφο τόπο στον μαρασμό και την απαξίωση. Πολλά τα παραδείγματα γύρω μας δήμων που, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, κατάφεραν «μικρά θαύματα» στις τοπικές τους κοινωνίες, δυστυχώς η Ναυπακτία δεν είναι ένα από αυτά. Και βέβαια ατέλειωτος παραγοντισμός και μικροπολιτικό παζάρι, πάντα με στόχο την καρέκλα. Εμείς θα βάλουμε τέλος σε αυτό το κακό σκηνικό.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος Ναυπάκτου, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Στο πρόγραμμά μας προβλέπονται και παρουσιάζονται τέσσερις εμβληματικές προτεραιότητες, οριζόντιου χαρακτήρα, για τη Ναύπακτο, που με αυτές ο τόπος μας αλλάζει επίπεδο, εικόνα και θέση στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χάρτη. Διασυνδέονται με το ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του δήμου που έχουμε εκπονήσει και εφαρμόζονται οριζόντια, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και την ολοκλήρωση των δράσεων. Αυτές είναι:
• Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με ρεαλιστικό, υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο.
• Άμεσες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή της μαρίνας Ναυπάκτου.
• Νέα αντίληψη στην καθαριότητα και στη διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο μας με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα.
• Δράσεις που θα οδηγήσουν στην άμεση εξοικονόμηση ενέργειας σε όλο τον δήμο, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν σε δράσεις ωφέλιμες για την τοπική μας κοινωνία.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο «πολιτικό» χρώμα. Πόσο νομίζετε ότι θα επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών;

Όντως η σύμπτωση των δημοτικών εκλογών με τις περιφερειακές εκλογές αλλά και με τις ευρωεκλογές δίνει έναν παραπάνω πολιτικό τόνο στην όλη διαδικασία. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε πως στις δημοτικές εκλογές αποφασίζουμε για τα δικά μας, τοπικά και άμεσα προβλήματα, αυτά που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά μας και επηρεάζουν την προοπτική μας, και αυτά δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν άξιοι συμπολίτες μας απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και αυτό λέει πολλά. Άνθρωποι με διαφορετικές και απόλυτα σεβαστές πολιτικές πεποιθήσεις, που όμως συμφωνούν απόλυτα σε ένα πράγμα, πως αυτός ο τόπος μπορεί και αξίζει καλύτερα. Και γι’ αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους, η οποία με τιμά ιδιαίτερα.

Εάν κάποιος πολίτης της Ναυπάκτου σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Γιατί ξέρει πως εγώ μπορώ να «κάνω τη δουλειά» σωστά, να φέρω το αποτέλεσμα που πρέπει για να προχωρήσουμε μπροστά, το έχω αποδείξει με τη μέχρι σήμερα πορεία μου. Γιατί ξέρει πως αποτελώ ένα υγιές κομμάτι αυτής της κοινωνίας και δεν την κοιτάζω «αφ’ υψηλού». Γιατί ξέρει πως μπορώ να τον κοιτάζω στα μάτια με καθαρή συνείδηση και να του ζητώ να με εμπιστευτεί σε αυτή την εκλογική μάχη. Και, απ’ ό,τι δείχνει η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις μας, ο κόσμος έχει όντως πειστεί πως είμαστε η καλύτερη επιλογή. Εγώ θέλω και από εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την εμπιστοσύνη και να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου πως θα την τιμήσω στο έπακρο.