Μιχάλης Βώβος: Με χρώματα τις ιδέες μας και με πινέλα την όρεξη για δουλειά ζωγραφίζουμε το Αύριο στις γειτονιές μας - Free Sunday
Μιχάλης Βώβος: Με χρώματα τις ιδέες μας και με πινέλα την όρεξη για δουλειά ζωγραφίζουμε το Αύριο στις γειτονιές μας

Μιχάλης Βώβος: Με χρώματα τις ιδέες μας και με πινέλα την όρεξη για δουλειά ζωγραφίζουμε το Αύριο στις γειτονιές μας

«Να φέρουμε τα κάτω πάνω στις γειτονιές μας»: αυτός είναι ο στόχος του Μιχάλη Βώβου, υποψήφιου συμβούλου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών με την παράταξη του Κ. Μπακογιάννη.

Κατ’ αρχάς πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Θησείο το 1986. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εν συνεχεία εντάχθηκα στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος, όπου σήμερα είμαι υπαξιωματικός. Από μαθητής άρχισα να ασχολούμαι κατά κάποιον τρόπο με τα κοινά, όταν γράφτηκα στη ΜΑΚΙ και εν συνεχεία στην ΟΝΝΕΔ. Η ενασχόλησή μου αυτή με έκανε να ασχολούμαι παράλληλα και με τα προβλήματα της γειτονιάς μου και τις καθημερινές δυσκολίες και τους προβληματισμούς των συνομηλίκων μου, προσπαθώντας να σκέφτομαι ιδέες και να καταθέτω προτάσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Επίσης, από παιδί είμαι ενεργό μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κατέχοντας μάλιστα την ανώτατη εκπαίδευση που μπορεί να έχει κάθε ενήλικο μέλος του, πράγμα που από μικρό με έκανε χρήσιμο μέλος της κοινωνίας και ευαισθητοποιημένο άτομο, προσφέροντας πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας και κοινωνικής προσφοράς. Γι’ αυτό και από το 2007 έως σήμερα είμαι εκλεγμένο μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟΣΥΝ) του Δήμου Αθηναίων και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και να θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Τα τελευταία χρόνια οι γειτονιές της Αθήνας παρακμάζουν λόγω της αδιαφορίας και της ανυπαρξίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όντας νέος ενεργός πολίτης με εμπειρία στην κοινωνική προσφορά και στον εθελοντισμό και βλέποντας αυτή την εγκατάλειψη των όμορφων γειτονιών όπου μεγάλωσα και ζω, πήρα την απόφαση να βγω μπροστά, να συστρατευτώ με τον Κώστα Μπακογιάννη και να θέσω υποψηφιότητα για την 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων (δηλαδή στις γειτονιές του Θησείου, των Πετραλώνων, του Βοτανικού, του Γκαζιού, του Μεταξουργείου, του Προφήτη Δανιήλ, του Ρουφ και του Μαρκόνι) με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», ώστε να φέρουμε τα κάτω πάνω στις γειτονιές μας.

Τι είναι για εσάς η τοπική αυτοδιοίκηση;

Η ενασχόληση με τα κοινά και ιδίως με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας καθημερινός αγώνας επίλυσης των προβλημάτων των γειτονιών και των κατοίκων τους και χρειάζονται αμέτρητες ώρες εργασίας και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εμπιστοσύνη που σου δείχνουν οι πολίτες. Και αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι ανιδιοτελής, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, και να δίνεται από ανθρώπους που είναι επαγγελματικά αποκατεστημένοι και όλη αυτή την ενασχόληση τη βλέπουν μόνο σαν προσφορά προς τον συνάνθρωπο και τη γειτονιά τους.

Γιατί θελήσατε να δώσετε αυτόν τον αγώνα με τον Κώστα Μπακογιάννη;

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας νέος άνθρωπος, ήδη επιτυχημένος αυτοδιοικητικός, χωρίς αγκυλώσεις. Έχει αποδείξει ότι αγαπάει την τοπική αυτοδιοίκηση και ό,τι αναλαμβάνει το φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Ως δήμαρχος και ως περιφερειάρχης μόνο έργο έχει να δείξει και ανάπτυξη των περιοχών που διοικούσε. Αυτό χρειάζεται, λοιπόν, η Αθήνα, έναν νέο άνθρωπο με εμπειρία και όραμα, και γι’ αυτό είναι ο μόνος που έχει ήδη κοστολογημένο πρόγραμμα για άμεσες παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά.

Αν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Η χρόνια εγκατάλειψη των γειτονιών χρειάζονται πολλές και άμεσες παρεμβάσεις. Θα σταθώ όμως στα βασικά που επιζητούν οι πολίτες. Είναι η ασφάλεια των γειτονιών και οργανωμένο σχέδιο κατά της εγκληματικότητας σε αυτές. Ο σύγχρονος και έντονος φωτισμός, ο οποίος σε πολλά σημεία είναι έως και ανύπαρκτος. Η δημιουργία σύγχρονων και προστατευμένων χώρων άθλησης. Ανάπλαση και συντήρηση πάρκων, παιδικών χαρών και χώρων πρασίνου. Σεβασμός και διευκόλυνση στην καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και της τρίτης ηλικίας. Τέλος, αναβάθμιση στα σύγχρονα πρότυπα και συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Πόσο θεωρείτε ότι θα επιδράσει στα αποτελέσματα των εκλογών το γεγονός ότι διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Είναι η πρώτη φορά που θα ζήσουμε κάτι τέτοιο και δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Σίγουρα ήταν λάθος της κυβέρνησης να φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, διότι δεν θα μπορούν να λαμβάνονται άμεσα και έγκαιρα αποφάσεις για τους δήμους, αφού δεν θα υπάρχει πλειοψηφία. Όμως, βλέποντας πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων, θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν άτομα τα οποία μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους την επόμενη μέρα για το κοινό καλό, ανεξαρτήτως με ποιον συνδυασμό συμμετείχαν στις εκλογές.

Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές;

Σίγουρα οι περιφερειακές εκλογές και περισσότερο οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Όμως οι εκλογές στους δήμους και ειδικότερα στις κοινότητες είναι καθαρά θέμα ατόμων και όχι παράταξης και ιδεολογίας. Και αυτό τους προσδίδει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, διότι ο υποψήφιος κοινοτικός ή δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να ζει την καθημερινότητα στις γειτονιές του, να είναι δίπλα στους κατοίκους, να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και να βρίσκει λύσεις σε αυτά. Και επειδή οι κάτοικοι θέλουν άμεσες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, δεν τους ενδιαφέρει με ποιο κόμμα είναι, αλλά τι είδους άνθρωπος είναι ο συγκεκριμένος υποψήφιος.

Αν κάποιος σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Σας κατέθεσα λίγο πιο πάνω και το ποιος είμαι και το τι έχω σκοπό να κάνω αν εκλεγώ. Στις 26 Μαΐου οι κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας θέλουμε να δώσουν τη δύναμη σε νέους ανθρώπους με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά για ένα καλύτερο αύριο στις γειτονιές μας. Και όντας λάτρης του Καζαντζάκη θα κλείσω παραφράζοντας τους στίχους του συγγραφέα: Με ΧΡΩΜΑΤΑ τις Ιδέες μας/ και με ΠΙΝΕΛΑ την Όρεξη για Δουλειά/ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ το ΑΥΡΙΟ στις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ και θα ζητήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, δηλώνοντας έτοιμος να βοηθήσω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και να συμβάλω ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις γειτονιές της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.