Λάμπρος Κεραμίδας: Δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων της Αθήνας να είναι πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» - Free Sunday
Λάμπρος Κεραμίδας: Δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων της Αθήνας να είναι πολίτες «δεύτερης κατηγορίας»

Λάμπρος Κεραμίδας: Δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων της Αθήνας να είναι πολίτες «δεύτερης κατηγορίας»

Τα μεγάλα προβλήματα της Δυτικής Αττικής, αλλά και την ανεπάρκεια της τρέχουσας διοίκησης της Περιφέρειας, υπογραμμίζει ο Λάμπρος Κεραμίδας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και γιατί με τον συνδυασμό του κ. Πατούλη;

Αποφάσισα να βάλω υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή» και να στηρίξω τον Γιώργο Πατούλη. Είναι ένας άνθρωπος δοκιμασμένος από τους πολίτες, με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, με επιτυχημένη θητεία ως δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και αντιπρόεδρος των Περιφερειών στην Ευρώπη. Πιστεύω στο όραμά του για την αναβάθμιση της Περιφέρειας Αττικής και το έργο το οποίο επιθυμεί να κάνει, ειδικότερα στην περιοχή όπου διαμένω, στον Δυτικό Τομέα, όπου υπάρχουν πολλά θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες και πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση και σε αυτά. Γιατί δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων της Αθήνας να είναι πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

Είστε υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μείζονα προβλήματα της περιοχής;

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι οι χωματερές. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα επιβάλλονται πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη διατήρηση των χωματερών. Στην Αττική, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, το πρόβλημα γιγαντώνεται, με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να καταλήγουν σε χωματερές. Στις περιοχές όπου υπάρχουν χωματερές και σκουπιδότοποι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη δυσοσμία που φτάνει στα σπίτια τους και φυσικά ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τις χωματερές, καθώς με την ταφή των απορριμμάτων και τη συσσώρευσή τους εκεί, ακατάλληλες ουσίες καταλήγουν στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Ένα άλλο μείζονος σημασίας πρόβλημα του Δυτικού Τομέα είναι η μη επάρκεια του ενός και μόνο νοσοκομείου, του Αττικού στο Χαϊδάρι. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται μακριά από τους δήμους του Δυτικού Τομέα. Έτσι, η πρόσβαση σε αυτά είναι χρονοβόρα και αυτό αποβαίνει εις βάρος των ασθενών και των τραυματιών, που δεν καταφέρνουν να φτάσουν εγκαίρως σε νοσοκομείο. Επίσης, η έλλειψη άλλων φορέων υγείας στα δυτικά δημιουργεί συμφόρηση στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Η αποσυμφόρηση μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία κέντρων υγείας, πλήρως επανδρωμένων και με εξοπλισμό κατάλληλο ώστε να μπορεί το προσωπικό τους να αναλαμβάνει ελαφριά περιστατικά και να μην ταλαιπωρούνται αδίκως οι πολίτες με ώρες αναμονής στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία που δέχονται και πολλά βαριά περιστατικά. Άλλο ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι τα σχολικά κτίρια. Τα περισσότερα σχολικά κτίρια έχουν σοβαρές ελλείψεις, ειδικότερα όσον αφορά την πυρασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση.

Ποια είναι η «κληρονομιά» που αφήνει η παρούσα περιφερειακή αρχή;

Θλιβερή, δυστυχώς. Κανένα σημαντικό έργο υποδομής, καμία φροντίδα για τους πολίτες, ελάχιστη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για τον εκσυγχρονισμό της περιφέρειας. Λυπηρή η εικόνα διαχείρισης των αποθεμάτων των ταμείων της Περιφέρειας, καθώς και η αντιμετώπιση των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε τα δύο «κύματα» θυμάτων, στη Μάνδρα και στο Μάτι, με μια περιφερειακή αρχή να μη λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων, να μην προλαμβάνει συμφορές, να μη δρα άμεσα και να μην υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή.

Αν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Ως υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, θα επιθυμούσα να δώσω βάση στην προώθηση του σχεδίου του κ. Πατούλη για τη δημιουργία κέντρων επεξεργασίας και κυκλικής οικονομίας και κομποστοποίησης απορριμμάτων, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει η περιφέρεια από την πληθώρα των σκουπιδιών και να γίνει μια σωστή εκμετάλλευση των απορριμμάτων. Ως πατέρας δύο μικρών παιδιών, ανησυχώ για το μέλλον και την εκπαίδευσή τους και θα ήθελα να έχουν ίσες ευκαιρίες και να δέχονται την εκπαίδευση κάτω απ’ όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Γι’ αυτό θα αναφέρω ακόμα τη δημιουργία περισσότερων παιδικών σταθμών, ώστε να μπορούν οι γονείς να εργαστούν και να γνωρίζουν ότι το παιδί τους βρίσκεται ασφαλές και εποικοδομητικά απασχολούμενο υπό την επίβλεψη σωστών παιδαγωγών. Επίσης, με την αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων θα υπάρξει εξοικονόμηση στα καύσιμα θέρμανσης τον χειμώνα, καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά μας σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας και γενικότερα καλύτερες συνθήκες την ώρα της μάθησης. Γενικά θα παλέψω για την πραγματοποίηση κάθε πρότασης του συνδυασμού μας, ώστε να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ασφάλεια και διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Το πολωμένο πολιτικό κλίμα πόσο θεωρείτε ότι θα βαρύνει στις περιφερειακές εκλογές;

Πιστεύω πως θα επηρεάσει την επιλογή των πολιτών ως ένα σημείο, αλλά αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο των πολιτών στις περιφερειακές εκλογές είναι τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και η εμπειρία του Γιώργου Πατούλη στην αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

Αν κάποιος πολίτης σάς ρωτήσει γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντήσετε;

Είναι εύκολο, για μια Νέα Αρχή. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που ξυπνά κάθε μέρα πολύ νωρίς το πρωί, για να βρίσκουν οι πολίτες της Αθήνας και όλοι οι επισκέπτες της την πόλη καθαρή και τακτοποιημένη. Δεν φοβάμαι τη σκληρή δουλειά. Ζητώ την ψήφο των πολιτών του Δυτικού Τομέα γιατί υπάρχει σχέδιο, το οποίο θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εφαρμόσουμε κατά γράμμα, με όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσουμε. Για τον εκσυγχρονισμό της περιφέρειας, για ένα καλύτερο αύριο στην Αττική.