Σταμάτης Λένης: Ο χώρος του αθλητισμού είναι τρόπος πολιτιστικής έκφρασης - Free Sunday
Σταμάτης Λένης: Ο χώρος του αθλητισμού είναι τρόπος πολιτιστικής έκφρασης

Σταμάτης Λένης: Ο χώρος του αθλητισμού είναι τρόπος πολιτιστικής έκφρασης

Το όνομα του Σταμάτη Λένη είναι συνδεδεμένο με τον χώρο του αθλητισμού. Ο διακεκριμένος πρώην πρωταθλητής στο άλμα εις τριπλούν και ιδρυτής του Αθλητικού Ομίλου «Κάλλιστος» ρίχνεται και στον στίβο της πολιτικής. Μιλώντας στην FS, εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το #Ενωμένο Μαρούσι και τον Γιώργο Καραμέρο.

Από τον στίβο των γηπέδων στον στίβο της πολιτικής. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό ως μέλος της εθνικής ομάδας στίβου μέχρι το 2004 και μετέπειτα ως προπονητής και δημιουργός του Αθλητικού Ομίλου «Κάλλιστος» που εδρεύει στο Μαρούσι, στο ΟΑΚΑ, μου έχει προσφέρει μια σφαιρική εικόνα της πορείας του πρωταθλητισμού και της παιδείας. Η πολυετής εμπειρία μου θεωρώ ότι μπορεί να συνεισφέρει στον αθλητισμό, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό μας, αλλά να εκφραστεί και σε άλλους τομείς δημιουργικά, ως φωνή ενός ενεργού και αυτοδημιούργητου πολίτη.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με την παράταξη του κ. Καραμέρου;

Πιστεύω ότι ο κ. Καραμέρος είναι η βέλτιστη λύση σήμερα, στη μεταμνημονιακή εποχή, για το Μαρούσι. Ένας υποψήφιος δήμαρχος, που με το καλό θα είναι και δήμαρχος, που έχει αποδείξει την αξία του μέσω του ρόλου του στην τοπική αυτοδιοίκηση ως αντιπεριφερειάρχης στην προηγούμενη θητεία του. Τα απτά παραδείγματα της πετυχημένης σταδιοδρομίας του σε ένα μεγάλο πεδίο, αυτό του Βορείου Τομέα της Αττικής, νομίζω πως είναι εχέγγυο πως σε ένα μικρότερο εύρος, όπως είναι το Μαρούσι, όπου έχει μεγαλώσει, μεγαλώνει τα παιδιά του και δραστηριοποιείται, θα είναι ό,τι καλύτερο για το Μαρούσι και τους δημότες του. Γι’ αυτό και είμαι στο πλευρό του και τον στηρίζω.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αμαρουσίου και πώς πιστεύετε ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν;

Ξεκινώντας από το αθλητικό κομμάτι, το Μαρούσι διαθέτει το στολίδι του ελληνικού αθλητισμού, το Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο με μεγάλη μου λύπη παρατηρώ καθημερινά να ρημάζει όλο και περισσότερο. Η προσβασιμότητά του για ΑμεΑ, όπως επίσης και το πρόβλημα της στάθμευσης για τα γήπεδα, ταλαιπωρούν καθημερινά γονείς και αθλούμενους. Το γεγονός ότι ο κόσμος, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, είναι αθλητικά πιο ενεργός –φαίνεται και από το δρομικό κίνημα, που έχει γιγαντωθεί– εντείνει το πρόβλημα. Το μέλημά μου, στην αρχή τουλάχιστον της θητείας μου, εφόσον εκλεγώ, θα είναι να φέρω όλο τον κόσμο, όλες τις ηλικίες, στα στάδια και στους αθλητικούς χώρους κάθε γειτονιάς, λύνοντας αυτά τα προβλήματα που αποτρέπουν τους περισσότερους από την άθληση και κατ’ επέκταση τη σωματική υγεία και ευεξία.

Τι λείπει από το Μαρούσι;

Νομίζω ότι μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας και κακής διαχείρισης των προβλημάτων στο Μαρούσι, ήρθε ο καιρός της ουσιαστικής υλοποίησης του οράματος για ένα Ενωμένο Μαρούσι νέας εποχής.

Αν κάποιος σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Πέρα από τις «περγαμηνές» που έχω ως αθλητής και προπονητής, είμαι οικονομικά αυτοδημιούργητος και πετυχημένος, στην ηλικία των 42 ετών. Οι κόποι μου έχουν ευοδωθεί γιατί είμαι ένας ακούραστος εργάτης του αθλητισμού και ο κάθε δημότης Αμαρουσίου είναι ευπρόσδεκτος να έρθει να με γνωρίσει για να το διαπιστώσει. Έχω μάθει να μην είμαι αφεντικό στη δουλειά μου αλλά να λειτουργώ συναινετικά και να εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί και ένας δημοτικός σύμβουλος με τους πολίτες του. Τέλος, η τετραετής θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Βριλησσίων σε νεαρή ηλικία αποτελεί παρακαταθήκη της εμπειρίας μου και της προσφοράς μου για τη νέα θητεία.

Τα τελευταία χρόνια έχετε ιδρύσει τον Αθλητικό Όμιλο «Κάλλιστος». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ο Α.Ο. «Κάλλιστος» ιδρύθηκε το 2013 και μέσα σε έξι χρόνια έχει αποδείξει ότι η κρίση γι’ αυτούς που δουλεύουν, που είναι συνεπείς και αφοσιωμένοι, είναι ευκαιρία. Ξεκίνησε με 15 παιδιά και κάθε χρόνο, παρά την κρίση, είχαμε αύξηση των μελών μας της τάξης του 100%. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ενεργών μελών είναι τετραψήφιος. Όσοι αθλούνται μαζί μας δρουν σαν πολλαπλασιαστής, γι’ αυτό και έχουμε αυτή τη ραγδαία εξέλιξη. Πιστεύω ότι ο χώρος του αθλητισμού είναι τρόπος πολιτιστικής έκφρασης και αυτό προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά, να γίνει το άθλημα μία βιωματική εμπειρία και για τα ίδια και για τους γονείς τους.

Οι Έλληνες εν έτει 2019 έχουμε εντάξει τη γυμναστική στη ζωή μας;

Η νοοτροπία των Ελλήνων έχει αλλάξει και αυτό προσπαθούμε να μεταδώσουμε κι εμείς, δηλαδή να κατανοήσουν όλοι ότι η άθληση είναι μια ανάγκη. Όπως τρώμε και όπως κοιμόμαστε, έτσι πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να αποφορτίσουμε το σώμα μας στην καθημερινότητά μας. Είναι σημαντικό να περνάμε λίγο χρόνο κάθε μέρα δημιουργικά με τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, εκπαιδεύοντας το σώμα μας και κατ’ επέκταση το μυαλό μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την υγεία μας, το πολυτιμότερο αγαθό. Η γυμναστική, επιπλέον, δίνει το κίνητρο να πάρουμε λίγο τα μάτια μας από τις οθόνες της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του tablet, αποτρέποντας και τον εθισμό των παιδιών μας.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την επόμενη μέρα;
Ένα Ενωμένο Μαρούσι της προσβασιμότητας σε όλους, της ανθρωπιάς, ώστε η ανοδική πορεία της προσωπικής δουλειάς μου να αντανακλά και στην καθημερινότητα του κάθε δημότη Αμαρουσίου.