Βάιος Κάλλος: Η νυν δημοτική αρχή έκανε πολύ λιγότερα απ’ όσα μπορούσαν να γίνουν - Free Sunday
Βάιος Κάλλος: Η νυν δημοτική αρχή έκανε πολύ λιγότερα απ’ όσα μπορούσαν να γίνουν

Βάιος Κάλλος: Η νυν δημοτική αρχή έκανε πολύ λιγότερα απ’ όσα μπορούσαν να γίνουν

Τα προβλήματα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αλλά και τις προτάσεις του για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές, καταθέτει ο Βάιος Κάλλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Οικονόμου.

Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής;

Η πείρα μάς διδάσκει ότι εάν δεν θέλουμε να διαχειρίζονται τα κοινά προβλήματα και την τύχη του δήμου άτομα μη ικανά, που εμπλέκονται στην πολιτική γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, πρέπει να θυσιάσει κανείς τον πολύτιμο χρόνο του και να ασχοληθεί μόνος του. Γιατί στον δήμο μας, με τα πλεονεκτήματα τα οποία έχει και λόγω της ευνοϊκής θέσης στην οποία βρίσκεται, αξίζουν τα καλύτερα. Κατοικώ 25 χρόνια στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής, γνώρισα τα προβλήματά του. Δυστυχώς, όμως, όλο αυτό το διάστημα δεν γνώρισα έναν δημοτικό άρχοντα να κάνει τη διαφορά, εκτός από μια μίζερη διαχείριση, χαμένα προγράμματα, χαμένες ευκαιρίες και καθήλωση του δήμου μας στη μετριότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι τη διαφορά θα την κάνει η παράταξή μας, η «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», με δήμαρχο τον Γιώργο Οικονόμου.

Γιατί κατέρχεστε στις εκλογές με την παράταξη του κ. Οικονόμου;

Γνώρισα τον Γιώργο Οικονόμου πριν από περίπου έναν χρόνο. Γνώρισα έναν συνδημότη μου πετυχημένο επαγγελματικά, έντιμο, καταρτισμένο τεχνικά και διοικητικά, πράγμα που είναι απόρροια των λαμπρών σπουδών του. Συμφωνήσαμε και ενώσαμε τις πεποιθήσεις μας για μια καλύτερη δημοτική αρχή. Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής μας το αναγνώρισαν, μας στηρίζουν ως τώρα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Να είναι σίγουροι ότι θα τους το ανταποδώσουμε.

Ποια είναι η «κληρονομιά» που αφήνει η τρέχουσα δημοτική αρχή;

Το έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι μέτριο, έγινε απλή διαχείριση της μετριότητας των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Καμία οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Έλλειψη παιδικών σταθμών, σχολεία χωρίς την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποστήριξη. Δεν θέλω να μηδενίσω τα πάντα, η νυν δημοτική αρχή, καίτοι εξελέγη με τη στήριξη της κυβερνητικής παράταξης και της Περιφέρειας Αττικής, έκανε πολύ λιγότερα απ’ όσα μπορούσαν να γίνουν.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου;

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, θα χρειαστούν πολλές σελίδες και ώρες να καταγραφούν. Εάν τα ιεραρχήσουμε, χρειάζονται παιδικοί σταθμοί. Πέρυσι για αρκετά νήπια δεν υπήρχε θέση. Επιβάλλεται βελτίωση της υλικοτεχνικής στήριξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου μας για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των δημοτών, η οποία δοκιμάζεται τελευταία, αξιοποιώντας ιδιώτες σε συνεργασία με την αστυνομία. Έτσι, θα περιορίσουμε την εγκληματικότητα. Ένας δήμος μεγάλης έκτασης έχει έλλειψη χώρων άθλησης. Επίσης είναι από τις λίγες πόλεις που δεν διαθέτουν κολυμβητήριο. Πρόβλημα αποτελεί το συγκοινωνιακό, αφού με ολιγωρία και αμέλεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών χάθηκε η διέλευση του μετρό από τον αστικό ιστό της πόλης μας. Υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης, καθώς και έλλειψη καθαριότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού απορριμματοφόρων και των διαλυμένων κάδων.

Ειδικά για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ποια είναι η άποψή σας για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο;

1. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη φύλαξη και συντήρηση των σχολικών μονάδων: α) φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων, β) έλεγχος της εισόδου για την προστασία των μαθητών από ανεπιθύμητους εξωσχολικούς, γ) τοποθέτηση συναγερμού σε όλες τις σχολικές μονάδες.
2. Εφαρμογή προγράμματος για τον ορθό επαγγελματικό προσανατολισμό με ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων και των μαθητών, με τη διοργάνωση ημερίδων και εφαρμόζοντας τα πιο αξιόπιστα τεστ στη Γ΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου.
3. Ενίσχυση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης α) με υλικοτεχνική υποδομή και β) με τη σωστή ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων και μαθητών στη Γ΄ Γυμνασίου. Διαθέτουμε τη λιγότερη συμμετοχή στην Ευρώπη μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση με ποσοστό 22%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Φιλανδία είναι 65% και 67%.
4. Συνεργασία με το Δ.ΙΕΚ. Χαλανδρίου (το οποίο βρίσκεται στα όρια του δήμου μας, είμαι δε ένας από τους ιδρυτές του), να λειτουργούν οι αντίστοιχες ειδικότητες των τεχνικών λυκείων μας, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την κατάρτισή τους και να προετοιμάζονται για την αγορά εργασίας.
5. Θα δημιουργήσουμε γραφείο αποκατάστασης επαγγελματικά των αποφοίτων των λυκείων και των πανεπιστημίων του δήμου μας. Θα δημιουργήσουμε δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στη μία θα καταγράφονται οι απόφοιτοι των λυκείων και των πανεπιστημίων του δήμου μας που θα επιθυμούσαν να ασκήσουν την πρακτική τους ή να εργαστούν. Στη δεύτερη θα καταγράφονται οι τυχόν ανάγκες σε εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων του δήμου μας, αλλά και των γειτονικών δήμων. Έτσι, διευκολύνονται και οι εργαζόμενοι, διότι θα εξοικονομούν χρόνο, και οι επιχειρήσεις θα υποστηρίζονται από τους δημότες.

Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής;

Βελτίωση και δημιουργία νέων σχολείων και σταθμών φύλαξης νηπίων και μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης, για να διευκολυνθεί η εργαζόμενη μητέρα. Αναβάθμιση και στήριξη των ΚΑΠΗ της πόλης μας. Δημιουργία χώρων άθλησης, κατασκευή του κολυμβητηρίου, βελτίωση της μελέτης για την κατασκευή επιτέλους του δημαρχείου με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για εξοικονόμηση πόρων από τα ενοίκια και τις σπατάλες ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Εξασφάλιση προσβασιμότητας των ΑμεΑ. Αξιοποίηση και δημιουργία χώρων πρασίνου.

Πόσο νομίζετε ότι θα επιδράσει στην ψήφο των πολιτών το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Αυτό έχει ενθαρρύνει πολλούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάρα πολλές παρατάξεις. Δεν θα υπάρχουν εύκολα πλειοψηφίες και αυτό μοιραία θα οδηγεί σε συναλλαγές πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Αν κάποιος σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Το βιογραφικό μου είναι ανηρτημένο και αποδεικνύει την εμπειρία μου σε θέσεις ευθύνης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με εντιμότητα και αξιοκρατία. Θα σεβαστώ και το τελευταίο ευρώ των δημοτών.