Νάντια Γιαννακοπούλου: Η δική μας παράταξη ενώνει - Free Sunday
Νάντια Γιαννακοπούλου: Η δική μας παράταξη ενώνει

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η δική μας παράταξη ενώνει

Τις τελευταίες εξελίξεις εντός του Κινήματος Αλλαγής και τους στόχους του κόμματος για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση αναλύει μεταξύ άλλων στην FS η υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄ Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των εθνικών εκλογών για τη χώρα, αλλά και για το ΚΙΝΑΛ;

Για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού το μέλλον πλέον είναι αβέβαιο και ζοφερό. Η απογοήτευση έχει κυριεύσει τους πάντες, η ελπίδα πήγε περίπατο, οι νέοι, τα καλύτερα μυαλά και οι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι το πώς μετά από τεσσεράμισι χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα και τους ακροδεξιούς συμμάχους του θα απαλλαγούμε από τους τυχοδιωκτισμούς και τις συντηρητικές πολιτικές και θα έχουμε μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση.

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΚΙΝΑΛ γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Στόχος μας είναι ένα ισχυρό κοινοβουλευτικά Κίνημα Αλλαγής, με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Ζητούμε από τους πολίτες την ψήφο τους ώστε, λαμβάνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή, να επιτύχουμε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και πρόγραμμα. Είναι αυτό που κατά τη γνώμη μας έχει ανάγκη η χώρα για να βγει επιτέλους από την κρίση, την υπανάπτυξη και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Καθώς θα πλησιάζουμε στις εκλογές, η πόλωση θα ανεβαίνει. Πόσο νομίζετε ότι θα επηρεάσει τις επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ στην κάλπη;

Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα εγκλωβισμένη στο διχαστικό δίπολο που επιχειρούν να δημιουργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ζήσαμε κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές μια χωρίς προηγούμενο πόλωση, με αλληλοκατηγορίες που ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικής και προσωπικής ευπρέπειας. Ας ελπίσουμε πως δεν θα επαναληφθούν αυτές τις τρεις εβδομάδες που μένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Εμείς προχωράμε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Απευθυνόμαστε προς όλους τους πολίτες του προοδευτικού χώρου και ιδιαίτερα προς όσους ακόμη διστάζουν ή διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους. Τους θέλουμε όλους μαζί μας στην προσπάθειά μας. Η δική μας παράταξη ενώνει, εργάζεται πάντα με γνώμονα την κοινωνική συνοχή. Θέτει ως προϋπόθεση της όποιας δημοκρατικής διακυβέρνησης ενωμένο τον ελληνισμό, που απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις των καιρών. Που θέτει από κοινού τους νέους εθνικούς στόχους και διασφαλίζει τη νέα ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος τον Ευ. Βενιζέλο και την αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν μια πολιτική απόφαση της προέδρου Φώφης Γεννηματά. Αυτό που προέχει τώρα είναι να δώσουμε συσπειρωμένοι τη μάχη των εκλογών και να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ΝΔ εμφανίζεται ως το φαβορί για τις εκλογές, ωστόσο, αν δεν πιάσει την αυτοδυναμία, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι λύση για τη χώρα και κυρίως για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες και τη μεσαία τάξη. Γιατί η ΝΔ θα εφαρμόσει, με μικρές παραλλαγές, την ίδια συντηρητική-αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, για να καταφέρουμε να επιβάλουμε ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο και κυβερνητικό πρόγραμμα.

Πού αποδίδετε εσείς την «καθαρή» ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Στο γεγονός πως ο κόσμος κατάλαβε την κοροϊδία και τα παραμύθια τους. Τίποτα απ’ όλα αυτά που είχαν υποσχεθεί δεν έκαναν. Στην κυβερνητική τους θητεία εφάρμοσαν τα ακριβώς αντίθετα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ένιωσαν την πολιτική αυτή στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους. Είναι βέβαια και οι αντιδημοκρατικές τους πρακτικές, η αλαζονεία τους, η περιφρόνησή τους στους θεσμούς, η προσπάθειά τους να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, η εχθρότητά τους απέναντι στα ΜΜΕ και την ελεύθερη ενημέρωση, η ακόρεστη δίψα τους για την εξουσία και τα προνόμιά της. Όλα αυτά μαζί απέδειξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν είναι ένα κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς, αλλά σε επίπεδο ηγετικής ομάδας ένα τυχοδιωκτικό μπουλούκι χωρίς πολιτικές, ιδεολογικές και ηθικές αρχές.

Κατέρχεστε υποψήφια του ΚΙΝΑΛ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για τα προβλήματα της περιοχής;

Η Δυτική Αθήνα έχει σήμερα πολλά προβλήματα, όμως δεν έχει σχέση με τη Δυτική Αθήνα των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης, της προ ΠΑΣΟΚ εποχής. Προ Ανδρέα, προ ΠΑΣΟΚ, μεγάλες κοινωνικές ομάδες ήταν στο περιθώριο, το τότε πολιτικό κατεστημένο τις αντιμετώπιζε απλώς ως εκλογική πελατεία. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα. Έβγαλε από την αφάνεια τις μεγάλες λαϊκές κοινωνικές ομάδες, άμβλυνε τις κοινωνικές ανισότητες, συνέβαλε στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πιο αδύναμων Ελλήνων. Σήμερα, μετά την κρίση, και ιδιαίτερα αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Σε όλους τους τομείς, στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα, στη δημόσια ασφάλεια, στην κοινωνική πρόνοια, στην υγεία, στην παιδεία, στην ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να δώσουμε λύσεις και μια νέα ελπίδα και προοπτική στους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Αθήνα.

Αν ένας πολίτης σάς ρωτήσει γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντήσετε;

Γιατί η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος για μια προοδευτική Ελλάδα, είναι εγγύηση σταθερότητας, είναι στήριξη στους πιο αδύναμους, είναι βήμα μπροστά για να βγει η χώρα από την κρίση. Για την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής γραμμής και στρατηγικής. Για την αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, το σταθερό φορολογικό σύστημα, την αποκομματικοποίηση του κράτους, τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, την αλλαγή στο σύστημα εκπαίδευσης, τη στήριξη της νέας γενιάς. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, δίνω τη μάχη μου στη Δυτική Αθήνα. Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες. Αν πιστεύουν ότι αξίζει να ενισχυθεί η ανανέωση, αν πιστεύουν ότι αξίζει να στηριχτούν όσοι ήταν πάντα παρόντες στους δύσκολους καιρούς, αν πιστεύουν ότι πρέπει να στηριχτεί η γυναικεία παρουσία, ζητώ έναν από τους τρεις σταυρούς που διαθέτουν. Να μου δώσουν την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στην επόμενη Βουλή, θα είναι τιμή μου.