Σύνθια Σάπικα: «Η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή σε όλη την Ελλάδα» - Free Sunday
Σύνθια Σάπικα:  «Η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή σε όλη την Ελλάδα»

Σύνθια Σάπικα: «Η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή σε όλη την Ελλάδα»

Την εκτίμηση ότι η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών καταθέτει η υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα.

 

Είστε μία από τους πολλούς δημοσιογράφους που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ποια είναι η πολιτική σας σχέση με τον χώρο;

Είμαι μία από τους πολλούς δημοσιογράφους που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια όχι μόνο της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων. Πολλοί συνάδελφοί μου από την ΕΡΤ ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Η δημοσιογραφία και η πολιτική αποτελούν τις δύο μεγάλες μου αγάπες. Κάνω πολιτικό ρεπορτάζ και σκέφτομαι πολιτικά. Έχω εργαστεί εθελοντικά σε πολλές οργανώσεις και γνωρίζω πως τα μεγάλα πάντα ξεκινούν από τα μικρά. Δεν πιστεύω πως πρέπει να απαρνηθώ το δημοσιογραφικό μου ένστικτο, αντίθετα πιστεύω πως θα με βοηθήσει στην πολιτική. Πάντα πρέσβευα την άποψη ότι ο κόσμος αλλάζει μέσα από τις σωστές ερωτήσεις και όχι μέσα από τις σωστές απαντήσεις.

 

Γιατί νομίζετε ότι αυτές οι εκλογές έχουν τόσο πολλούς δημοσιογράφους υποψήφιους;

Υπάρχουν ισάριθμοι άξιοι δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες υποψήφιοι. Απλώς κάποιοι συνάδελφοι είναι –είμαστε– πιο προβεβλημένοι.

 

Πόσο απέχει η ενεργός δημοσιογραφία από την πολιτική;

Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που έχω ως δημοσιογράφος με έναν ρόλο ελεγκτικό απέναντι στην εξουσία. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να είμαι απέναντι σε οτιδήποτε μη νόμιμο και μη ηθικό και ως πολιτικός.

 

Εργάζεστε στη δημόσια τηλεόραση. Τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει, ώστε η λειτουργία της να είναι αποδοτική;

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ είναι σπουδαίο. Οι δημοσιογραφικές μας δυνάμεις είναι εξαιρετικές και οι τεχνικοί μας άξιοι. Η ΕΡΤ παραμένει σχολείο. Αυτό που λείπει είναι το κίνητρο. Και το κοινό όραμα. Θεωρώ πως η ΕΡΤ, από τότε που ξανάνοιξε, ζει τον απόλυτο διχασμό. Οι εργαζόμενοί της υπέστησαν ισχυρά ψυχολογικά τραύματα και σήμερα κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό, προσπαθώντας μέσα από τον φόβο να τους χαλιναγωγήσουν. Πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να τα αφήσουμε τώρα πίσω μας. Η επένδυση στον φόβο δημιουργεί ανθρώπους ανίκανους να δημιουργήσουν. Πρέπει να ενωθούμε και να φτιάξουμε τη νέα, ανταγωνιστική, φωτεινή ΕΡΤ.

 

Η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα στις τελευταίες ευρωεκλογές. Πού το αποδίδετε;

Η ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισχυρή σε όλη την Ελλάδα. Στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, δικαίως, τα συναισθήματα ήταν πιο έντονα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είμαι βέβαιη πως η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις άδικες συνέπειές της.

 

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη έχει αδικηθεί σε διάφορες πτυχές του καταμερισμού των κονδυλίων για τα δημόσια έργα;

Είναι αυτονόητο. Εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με τον σταυρό τους, τους βεβαιώνω πως θα τον τιμήσω τον σταυρό αυτόν στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα. Θα είμαι βουλευτής της πόλης. Έχω αποδείξει μέσα από τη δουλειά μου πως μπορώ να διεκδικήσω, και έχω σκοπό να το κάνω για την πόλη μου, που αγαπώ. Η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, με την ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο, με το μετρό, το λιμάνι και την αναβάθμιση της ΔΕΘ, θα έχει όλα τα προσόντα για να εκτοξευτεί. Θα είμαι εδώ για να δουλέψω ώστε να διεκδικήσει από την Αθήνα αυτό που της ανήκει.

 

Τελικά το μετρό της Θεσσαλονίκης θα γίνει;

Το μετρό θα γίνει. Πρέπει, ωστόσο, να κοιτάμε και παρακάτω. Την επέκτασή του και φυσικά την εξυπηρέτηση του κοινού στο ιστορικό κέντρο. Περαιτέρω πεζοδρομήσεις και ενδεχομένως ένα τραμ να έδιναν τη λύση. Και, φυσικά, ως ποδηλάτισσα, ζητάω ποδηλατόδρομους, και θα τους κάνουμε. Όλες οι πόλεις αντίστοιχου μεγέθους είναι πεζοδρομημένες, με υποδομές για στάθμευση. Έχουμε σπουδαία σχέδια για την πόλη. Θα συνθέσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή.