Κυριάκος Κυριάκος:«Οι προσωπικές απόψεις του Σαββίδη δεν είναι απόψεις του ΠΑΟΚ» - Free Sunday
Κυριάκος Κυριάκος:«Οι προσωπικές απόψεις του Σαββίδη δεν είναι απόψεις του ΠΑΟΚ»

Κυριάκος Κυριάκος:«Οι προσωπικές απόψεις του Σαββίδη δεν είναι απόψεις του ΠΑΟΚ»

«Πολύ λανθασμένη» χαρακτηρίζει ο μέχρι πρόσφατα διευθυντής Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Κυριάκος, την «εντύπωση πως ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός υπερβαίνει τα αθλητικά και κοινωνικά του χαρακτηριστικά». Ο κ. Κυριάκος διαψεύδει ότι υπήρχε κεντρική γραμμή που έδινε ο ΠΑΟΚ εναντίον του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Νίκου Ταχιάου, στον οποίο καταλογίζει «παράλογη υπερευαισθησία» αναφορικά με την παρέμβασή του εναντίον της παρουσίας της σημαίας του ΠΑΟΚ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση με τον Χρήστο Μάτη στην FS o κ. Κυριάκος εξηγεί τους λόγους που αποδέχτηκε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ και παρουσιάζει το πλαίσιο αρχών που προτείνει ως κεντροαριστερός για την αθλητική βιομηχανία.

Διάβασα το προεκλογικό σας σλόγκαν «η πολιτική αλλιώς». Αλλιώς σε σχέση με τι;

Αλλιώς σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα. Πολιτική και πολιτικοί αλλιώς σε σχέση με αυτούς που έχουν δυσαρεστήσει τον κόσμο και κυρίως τους νέους ανθρώπους και τους αναγκάζουν να γυρίσουν την πλάτη, να αδιαφορούν, να απέχουν ή, ακόμα χειρότερα, να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή. Ξέρετε, το έχω ξαναπεί, η απόφασή μου να κατέβω υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εθνικές εκλογές «κλείδωσε» μέσα μου το βράδυ των ευρωεκλογών, όταν είδα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις ηλικίες 17-21 ετών. Τότε είπα ότι θα μπω στη μάχη για τα καλά, την επόμενη μέρα παραιτήθηκα και ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου. Για μένα, η πολιτική δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική θεωρούν ορισμένα πράγματα δεδομένα, κι όμως δεν είναι.

Δηλώνετε κεντροαριστερός. Ποια είναι η κεντροαριστερή οπτική στην αθλητική βιομηχανία;

Η αντίσταση στην πλήρη εμπορευματοποίηση. Να είναι η αθλητική βιομηχανία προσιτή στον κάθε πολίτη. Διαύγεια, διαφάνεια και ισονομία στα πρωταθλήματα. Ασφαλείς συνθήκες για τον φίλαθλο, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα γήπεδα. Ασφαλής μαζική μετακίνηση φιλάθλων σε κάθε γήπεδο. Ισχυροποίηση των αστυνομικών που επιφορτίζονται με την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας. Δυνατότητα ιδιωτικής φύλαξης υπό την ευθύνη των επαγγελματικών σωματείων στα ιδιωτικά τους γήπεδα. Δυνατότητα μαζικού αθλητισμού σε κάθε γειτονιά. Πνεύμα συνεργασιών και συνεννόησης ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Μπορώ να μιλάω ώρες για τα προβλήματα του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που τον έχω ζήσει από μωρό παιδί.

Με το ΠΑΣΟΚ είχατε σχέσεις;

Η πρώτη φορά που ψήφισα στη ζωή μου, σε ηλικία 18 ετών, ήταν ΠΑΣΟΚ, το οποίο ψηφίζω μέχρι σήμερα. Οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξα ποτέ. Είχα όμως και εξακολουθώ να έχω φίλους από τον χώρο, ανθρώπους που είναι οι γνήσιοι εκφραστές του προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου. Μεγάλωσα σε ένα άκρως πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση της κ. Γεννήματα και θέλω να βάλω την εργασιακή μου εμπειρία, τα ένσημά μου και τα συναισθηματικά μου αποθέματα στη δύσκολη μάχη αναγέννησης, διεύρυνσης και επανένωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Τι συμβολίζουν στο ΚΙΝΑΛ παρουσίες όπως η δική σας;

Τη διεύρυνση και την ανανέωση. Τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ και πιο συγκεκριμένα αυτό της Α΄ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει στελέχη και πρόσωπα που έχουν το καθένα τη δική του ιστορία στον χώρο, που έχουν συνεισφέρει ο καθένας με τον τρόπο του στη διατήρηση, την αναγέννηση και την ανανέωση της προοδευτικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Θα σας μιλήσω προσωπικά. Άφησα μια θέση, αυτήν του διευθυντή Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, σε μία από τις καλύτερες στιγμές της ομάδας μου και αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική σκεπτόμενος ότι για μένα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να το κάνω με σκοπό την αναγέννηση και την επανένωση του προοδευτικού χώρου αφενός και αφετέρου να συμβάλω με τις προτάσεις και τις ιδέες μου ώστε η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει και να λάβει αυτό που της αξίζει, με έμφαση την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και να μπει ένα τέλος στη μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Χαίρομαι και είμαι περήφανος που βλέπω άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν μαλώσει και είχαν διαφωνήσει εσωκομματικά να έρχονται κοντά χάρη στη δική μου υποψηφιότητα και χαίρομαι περισσότερο που άνθρωποι που δεν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ μου τονίζουν ότι θα το κάνουν λόγω της υποψηφιότητάς μου.

Το ΚΙΝΑΛ όμως δεν κάνει… πρωταθλητισμό. Αν δεν εκλεγείτε;

Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να μην κάνει πρωταθλητισμό όπως το εννοείτε, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη συγκυριακή πόλωση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει όμως τα χρόνια της κρίσης μαραθώνιο και τώρα πάει για σπριντ. Το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που τα τελευταία δέκα χρόνια αντιμετώπισε τα προβλήματα με πατριωτισμό, μακριά από μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ένιωσε τα αποτελέσματα της κρίσης στο πετσί του –το δείχνουν άλλωστε τα ποσοστά του–, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που επέδειξαν αντιμνημονιακή ρητορική και εφάρμοσαν όλα όσα ξόρκιζαν αρχικά. Το ΚΙΝΑΛ στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση και θα αναγκάσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν το προοδευτικό του σχέδιο για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Για να το καταφέρει αυτό κάποιος, και ταυτόχρονα να έχει κατορθώσει να εκτοπίσει από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να έχει… στρατηγική «πρωταθλητή». Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, εάν δεν εκλεγώ, θα συνεχίσω να εργάζομαι για να εξασφαλίσω τα προς το ζην στην οικογένειά μου, όπως κάνουν τα εκατομμύρια των συμπολιτών μου.

Έχετε δηλώσει ότι αποφεύγετε τις εντάσεις και τις διαφωνίες. Μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς αντιπαράθεση και διαφωνίες και πώς μπορεί να συμβιώσει με την «ξεροκέφαλη», όπως λέτε, προσέγγισή σας «my way or no way»;

Καθόλου δεν αποφεύγω τις διαφωνίες. Διαφωνώ για να πείσω, διαφωνώ για να υπογραμμίσω και διαφωνώ για να καταγράφεται η διαφωνία μου ενίοτε. Διαφωνώ με πρόθεση να φτάσω σε συμφωνία. Δεν αποφεύγω επίσης τις εντάσεις, αλλά τις αχρείαστες εντάσεις. Το «my way or no way» αφορά την ανάγκη μου να συμπεριφέρομαι και να εκφράζομαι με τον προσωπικό μου τόνο και όχι με αυτόν που επιβάλλουν οι ανάγκες τηλεοπτικών εντυπώσεων.

Εσείς υπήρξατε συνδεδεμένος επαγγελματικά με τον ΠΑΟΚ. Πόσο βάσιμη είναι η εντύπωση ότι ο ΠΑΟΚ διεκδικεί στην πόλη έναν ρόλο που υπερβαίνει την αθλητική και κοινωνική διάσταση και αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά;

Είναι πολύ λανθασμένη η εντύπωση πως ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός υπερβαίνει τα αθλητικά και κοινωνικά του χαρακτηριστικά. Ο ΠΑΟΚ ενώνει ευλαβικά ανθρώπους κάθε πολιτικής τοποθέτησης, κάθε μορφωτικού επιπέδου, όλους τους ανθρώπους της πόλης. Εντέχνως έχει επιχειρηθεί, αντίθετα, να χρεωθούν στον ΠΑΟΚ οι προσωπικές απόψεις του ιδιοκτήτη του ή των στελεχών του. Αν εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, και απεχθάνομαι τη δεξιά αντίληψη, αλλά και τον συντηρητικό τακτικισμό εξουσιομανίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που αφορά τη ζωή μου έξω και μετά τον ΠΑΟΚ.

Στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών ο κ. Ταχιάος κατήγγειλε ότι κάποιοι έστρεψαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ εναντίον του για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Αισθανθήκατε ότι συνέβη ή συμμερίζεστε την κριτική που του ασκήθηκε για το θέμα του γηπέδου;

Θεωρώ πως αυτή η επιμονή του κ. Ταχιάου του στέρησε ένα καλύτερο ποσοστό, τουλάχιστον κοντά στα ποσοστά της ΝΔ στην πόλη. Πολύ νωρίς επιδίωξα θεσμικά να τον συναντήσω, μόλις αντιλήφθηκα πως έχει μπερδέψει τις αυθόρμητες αντιδράσεις ΠΑΟΚτσήδων σε παλιές σκληρές του δημόσιες τοποθετήσεις εναντίον του Ιβάν Σαββίδη με μια δήθεν κεντρική γραμμή που φανταζόταν ότι έδινε ο ΠΑΟΚ εναντίον του. Δεν το πίστεψε πιθανότατα και με την επιμονή του να αναδεικνύει και να πολεμάει αυτή τη φανταστική «γραμμή», τελικά έβαλε ο ίδιος τον εαυτό του σε θέση αντιπάλου του μέσου ΠΑΟΚτσή. Ειδικά η παρέμβασή του εναντίον της κοινής ευρωπαϊκής πρακτικής να υψώνονται οι σημαίες των πρωταθλητριών ομάδων στα δημαρχεία των πόλεων ήταν μια παράλογη υπερευαισθησία που έδειξε τον εκνευρισμό του από την αποτυχία του να διεισδύσει σε κοινά με μεγάλη αγάπη στην ομάδα τους, στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας της. Λες και η Θεσσαλονίκη έχει πολλές ευκαιρίες να γιορτάσει την ανωτερότητά της και να σηματοδοτήσει την επικράτησή της σε οποιονδήποτε τομέα έναντι της Αθήνας. Τον έβλεπα με συμπάθεια να προσπαθεί να επιβάλει τον πολιτικό του ελιτισμό κυριολεκτικά εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Είναι για μένα ένα αντιπαράδειγμα πολιτικής προσέγγισης στην κοινωνία που θέλεις να υπηρετήσεις και επειδή θεωρώ πως είναι ευφυής, είμαι σίγουρος πως το έχει πια καταλάβει. Τελικά δεν πήρε ούτε το ποσοστό των αντι-ΠΑΟΚτσήδων του Δήμου Θεσσαλονίκης και αυτό μάλλον χρήζει δικής του ανάλυσης, ενόψει του αγώνα που έχει να δώσει στις βουλευτικές εκλογές.