Άδωνις Γεωργιάδης: Η ισχυρή λαϊκή εντολή είναι επιβεβλημένη - Free Sunday
Άδωνις Γεωργιάδης: Η ισχυρή λαϊκή εντολή είναι επιβεβλημένη

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ισχυρή λαϊκή εντολή είναι επιβεβλημένη

Ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθηνών, Άδωνις Γεωργιάδης, την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, τονίζοντας ότι ο στόχος της ΝΔ «είναι να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας».

Καθώς φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Μπροστά μας έχουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών. Η αλλαγή σελίδας είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Στόχος μας είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Είναι στο χέρι μας να αναδιαταχθεί η πατρίδα, για να φέρουμε πίσω όλους όσοι έχουν φύγει και να δοθούν ευκαιρίες και προοπτικές σε όλους όσοι έσφιξαν τα δόντια και παρέμειναν δίνοντας τον καθημερινό δύσκολο αγώνα τους. Και αυτοί που έφυγαν δεν το έκαναν μόνο για να βρουν δουλειά με καλύτερο μισθό, το έκαναν και για έναν άλλο λόγο: γιατί βασανίστηκαν και ετρώθη το ηθικό τους και από την έλλειψη αξιοκρατίας. Και αυτό θα το αποκαταστήσουμε, όσο κι αν ακούγεται δύσκολο. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιστροφή των αξιών και των άξιων.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή θα αποτυπωθεί και στην κάλπη;

Φυσάει «αέρας», αλλά δεν πρέπει να μας πάρει τα μυαλά. Υπάρχει αυτό το μομέντουμ με την κεκτημένη πλέον ταχύτητα. Είναι τέτοια η ορμή που ακόμα και έγκριτες εφημερίδες, όπως η «Wall Street Journal», προεξοφλούν το αποτέλεσμα, γράφοντας πως η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα περάσει από τον λαϊκισμό στη μετριοπάθεια. Και οι πολίτες νιώθουν πιο ασφαλείς, νιώθουν σιγουριά και εμπιστοσύνη, γιατί γνωρίζουν ήδη τον νικητή. Όμως η κάλπη είναι άδεια, πρέπει να γεμίσει από την αρχή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πρέπει να δώσουμε όλο μας το είναι για να πείσουμε και τον τελευταίο ψηφοφόρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ελπίδα και το μέλλον της χώρας.

Η ΝΔ ζητά αυτοδυναμία. Γιατί; Και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αν τελικά δεν τη λάβει;

Ο στόχος είναι να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, να κάνει τη δουλειά και να φτιάξουμε επιτέλους κανονικό κράτος. Άρα η ισχυρή λαϊκή εντολή είναι επιβεβλημένη. Αν δεν έχουμε τουλάχιστον 151 βουλευτές, δημιουργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας, και αν δεν γίνει κυβέρνηση, θα έχουμε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, και μάλιστα με απλή αναλογική. Αυτό δεν είναι εκβιασμός, είναι πραγματικότητα. Άλλοι νομοθέτησαν την απλή αναλογική, όχι εμείς. Για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα και να έχει τα χέρια του ο επόμενος πρωθυπουργός λυμένα, χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία.

Από τις πολλές περιοδείες σας, ποιο είναι το μήνυμα που προσλαμβάνετε από τον κόσμο; Τι ζητούν οι πολίτες από τη ΝΔ;

Υπάρχει παλμός, υπάρχει ενθουσιασμός. Οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς και ανακουφισμένοι. Ακούω τους συμπολίτες μου πολύ προσεκτικά. Θέλουν να αφήσουν πίσω τους αυτή την κοπιώδη, δύσκολη δεκαετία με το τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο των Τσίπρα-Καμμένου. Η ψυχολογία των ψηφοφόρων είναι τέτοια που εκτιμώ πως η αποχή δεν θα είναι τεράστια, καθώς το εκλογικό σώμα επιθυμεί την απομάκρυνση της κυβέρνησης. Με πλησιάζουν και μου λένε «ο κύβος ερρίφθη» και τους λέω ότι η κάλπη πρέπει να ξαναγεμίσει και θα ξαναγεμίσει.

Είστε από τους ανθρώπους που συγκρούστηκαν σκληρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο ήταν κυβέρνηση. Τώρα, που φαίνεται να βαίνει προς την αντιπολίτευση, ποια θα είναι η στάση σας;

Ο πολιτικός πολιτισμός είναι στη φύση μου. Όμως έχω φωνή, δεν σιώπησα. Υπέστην δολοφονία χαρακτήρα, διαστρεβλώθηκαν εμμονικά οι απόψεις μου και στοχοποιήθηκα με τον πλέον ανήθικο και απάνθρωπο τρόπο. Όμως, σας είπα, ο πολιτικός πολιτισμός είναι στη φύση μου και στη φύση της ΝΔ. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βαίνει προς την αντιπολίτευση, το θέμα δεν είναι ποια θα είναι η δική μας στάση, αλλά ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη Δραπετσώνα είπε και το υπαινικτικό «δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά». Τι εννοούσε; Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι η νοοτροπία είναι ένα μικρό πράγμα που κάνει μεγάλη διαφορά.

Ειδικά με την υπόθεση Novartis, στην οποία ενεπλάκη το όνομά σας, τι μέλλει γενέσθαι;

Είναι βέβαιο πως η επόμενη Βουλή θα διερευνήσει την υπόθεση Novartis, τίποτα δεν θα μείνει ανεξερεύνητο. Δεν μπορείς να μην αμυνθείς όταν σου επιτίθενται με τόνους λάσπης που θίγουν την τιμή και την υπόληψή σου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έριξε στην αρένα του λαϊκισμού αθώους ανθρώπους. Όταν έρθει η ώρα, θα βγουν όλα στο φως.

Αν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση, ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις της;

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και απόλυτα εφαρμόσιμο, όλα θα γίνουν με ταχύτητα, χωρίς αναβλητικότητα και παλινωδίες. Το πρόγραμμά μας αποτυπώνεται σε πέντε ενότητες που υπηρετούν το τρίπτυχο «ισχυρή ανάπτυξη για τη χώρα, ευκαιρίες προκοπής για όλους και κανένας πολίτης απροστάτευτος». Η οικονομική ανακούφιση και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών είναι προτεραιότητά μας.

Για τα εθνικά θέματα, που ξανάρχονται στο προσκήνιο με τη νέα τουρκική προκλητικότητα, τι θεωρείτε ως το δέον γενέσθαι;

Γνώση, ψυχραιμία και σοβαρότητα απαιτεί η χάραξη εθνικής στρατηγικής. Δεν επιτρέπονται ερασιτεχνισμοί και επιπολαιότητες. Όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλάμε, αλλά να μιλάμε οργανωμένα, με ουσία, μέσα σε ένα πλαίσιο και σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας, διότι η κλιμάκωση αυτή είναι προϊόν μιας τουρκικής επιθετικότητας η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις. Αν γίνουν αυτές οι κινήσεις από πλευράς Τουρκίας και τεθούν νέες βάσεις διαλόγου, τότε ίσως υπάρξει ευκαιρία για ειλικρινή επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.