Γιώργος Κουμουτσάκος: Απέναντι στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ αντιτείνει τη λογική και τον ρεαλισμό - Free Sunday
Γιώργος Κουμουτσάκος: Απέναντι στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ αντιτείνει τη λογική και τον ρεαλισμό

Γιώργος Κουμουτσάκος: Απέναντι στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ αντιτείνει τη λογική και τον ρεαλισμό

Για «λανθασμένη εκτίμηση των εξελίξεων» στα ελληνοτουρκικά κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Παράλληλα, τονίζει ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελεί «εθνικό στοίχημα» η αυτοδυναμία της ΝΔ.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφερθούμε στη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά. Εσείς πού την αποδίδετε;

Η Τουρκία έχει τεθεί μόνη της εκτός των πολύ θετικών ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει επιλέξει τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης, καθώς δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, ούτε καν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό την οδηγεί στο να επιδιώκει να επιβάλει την παρουσία της και τη συμμετοχή της στις εξελίξεις δι’ αυτού του ιδιότυπου διπλωματικού bullying. Απαράδεκτη ρητορική, προκλητικές παραβατικές συμπεριφορές, αθροίζουν ένταση στην περιοχή.

Πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη γείτονα;

Όταν συσσωρεύεται και διατηρείται τέτοια ένταση, εκ των πραγμάτων μπαίνουμε σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Και αυτό μόνο καλό δεν είναι. Ειδικά δε στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή μας. Γι’ αυτό και η παρούσα γεωπολιτική υπερθέρμανση πρέπει να εκτονωθεί το ταχύτερο. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια, γνωρίζοντας ότι έχει πανταχόθεν ανοιχτά μέτωπα και ταυτόχρονα είναι διπλωματικά απομονωμένη. Εάν, παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα περάσει το κατώφλι της λογικής, η Ελλάδα έχει την απαραίτητη αμυντική και διπλωματική ισχύ. Και, βέβαια, πάνω απ’ όλα την αποτρεπτική ισχύ της εθνικής μας ενότητας, όπως διαμηνύσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Έχοντας, λοιπόν, μόλις επιστρέψει από τη Λευκωσία, πώς κρίνετε τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση έναντι της νέας τουρκικής προκλητικότητας και πώς αυτήν των Ευρωπαίων εταίρων μας;

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στη λανθασμένη ανάγνωση των εξελίξεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Μια ανάγνωση που έδινε στοιχεία παροδικότητας εκεί όπου υπήρχαν σημάδια στρατηγικής και διάρκειας. Αυτό το δεδομένο οδήγησε σε κινήσεις που δεν λειτούργησαν θετικά, όπως η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο. Επισκέψεις που έδιναν την ψευδαίσθηση της κανονικότητας την ώρα που εξυφαινόταν ένα ευρύ πλέγμα προκλήσεων και παραβιάσεων από τη γείτονα. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και αγνοηθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να χειρίζεται μείζονα ζητήματα εθνικού χαρακτήρα με λογικές μικροπολιτικής επικοινωνίας.
Ως προς τις αποφάσεις της Ε.Ε., κινούνται σε ορθή κατεύθυνση. Όμως θα κριθούν εάν φτάσει η κρίσιμη στιγμή, που η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, αντίμετρα και κυρώσεις. Η Ένωση θα κληθεί να προστατέψει ένα κράτος-μέλος της και βέβαια τη συλλογική της ενεργειακή ασφάλεια, που απειλείται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία. Θα κληθεί, όπως έχει ζητήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να εφαρμόσει συγκεκριμένες αποφάσεις στην πράξη.

Πόσο θεωρείτε ότι η στάση της Άγκυρας θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη;

Κάθε απόπειρα εξαγωγής των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της Τουρκίας στις διεθνείς της σχέσεις θα είναι μια επικίνδυνη επιλογή. Δεν σας κρύβω ότι η ρητορική δαιμονοποίησης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Κωνσταντινούπολη ήταν ανησυχητική. Ωστόσο, η αποτυχία αυτής της προσπάθειας αποδεικνύει στους εμπνευστές της ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να μείνουν μακριά από πολιτικές επιδιώξεις. Έχει έρθει η ώρα της καταλλαγής, της ηρεμίας και του ουσιαστικού διαλόγου. Ελπίζω ότι η γειτονική μας χώρα θα αδράξει την ευκαιρία που θα δώσει η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα μας προκειμένου να περάσουμε σε ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και θετικοί στον διάλογο, αλλά όχι σε αυτό το περιβάλλον έντασης και προκλήσεων. Αυτό θα πρέπει να γίνει εγκαίρως κατανοητό από την άλλη πλευρά.

Για να έρθουμε στα καθ’ ημάς, τι προσδοκάτε εσείς από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης. Διότι στις 8 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Οι Έλληνες να ξυπνήσουν ήσυχοι και σίγουροι, χωρίς αβεβαιότητες. Με μια στιβαρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, έτοιμη να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι εθνικό στοίχημα η αυτοδυναμία της ΝΔ. Για να αποφύγουμε άλλες περιπέτειες, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η πολιτική σταθερότητα είναι βασικό ζητούμενο προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Δεν είναι η ώρα να διακινδυνεύουμε πισωγυρίσματα ενδεχομένως με νέες εκλογές. Εκλογές που θα διεξαχθούν μάλιστα με τη διαβρωτική απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει η ΝΔ «κρυφό πρόγραμμα», όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κρυφές ελπίδες. Πλην, όμως, μάταιες. Η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα μελετημένο, συγκεκριμένο, κοστολογημένο και δημοσιευμένο. Εξηγήσαμε στους πολίτες. Δεσμευτήκαμε γι’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε, στους χρόνους που μπορούν να υλοποιηθούν. Απέναντι στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ αντιτείνει τη λογική και τον ρεαλισμό. Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μία διετία. Ορίζουμε εισαγωγικό συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ και σταδιακή μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Μειώνουμε τις εισφορές από 20% σε 15%. Στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Στην πρώτη διετία μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και ο φόρος υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Αυτά είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα και κατανοητά μέτρα, που στηρίζονται σε όσα μπορεί πράγματι να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΝΔ;

Η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει να επουλώσει τις πληγές που άφησε στην κοινωνία η δεκαετής κρίση. Πρώτα πρώτα ξεκινώντας έναν «ανένδοτο» για να μειωθεί η ανεργία, που είναι η μεγάλη μάστιγα. Και θα το κάνουμε αυτό στηρίζοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Για παράδειγμα, μόνο η επένδυση του Ελληνικού θα φέρει άμεσα 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις δημιουργούμε 43.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, που ταυτόχρονα αναβαθμίζουν και τις υποδομές της χώρας. Ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας τους φόρους που πληρώνουν, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις και επενδύσεις. Επίσης, αυξάνουμε στο 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγηθεί άμεσα σε 800.000 συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Αυξάνουμε κατά 200 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα ανεργίας, ενώ προωθούμε πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια άνεργους. Σε αυτή τη νέα σελίδα για τη χώρα μας κανένας δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει πίσω. Θα πάμε όλοι μαζί μπροστά.