Βάσω Κόλλια: Η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου θα είναι λειψή δίχως ανανέωση του Κοινοβουλίου - Free Sunday
Βάσω Κόλλια: Η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου θα είναι λειψή δίχως ανανέωση του Κοινοβουλίου

Βάσω Κόλλια: Η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου θα είναι λειψή δίχως ανανέωση του Κοινοβουλίου

Η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας είναι το διακύβευμα των εκλογών, δηλώνει στη συνέντευξή της στην FS η υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τη ΝΔ Βάσω Κόλλια και προσθέτει ότι η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι λειψή δίχως την ανανέωση και την αναβάθμιση του εθνικού Κοινοβουλίου.

Καθώς μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο, ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Καθώς η νίκη της ΝΔ στις εκλογές είναι δεδομένη, το ζητούμενο πλέον είναι να μην υπάρξουν προσκόμματα σε μια αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας. Το διακύβευμα είναι σαφές: αν θα παραμείνουμε στο μοντέλο της συριζαίας Αριστεράς, καθηλωμένοι στη χαμηλή πτήση της οικονομίας και στην αναδιανομή της φτώχειας, ή αν η χώρα θα μπει σε μια νέα εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αύξηση της απασχόλησης με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με εκσυγχρονισμό του κράτους, με ασφάλεια για τον μέσο πολίτη.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θεωρείτε ότι ήταν ψήφος αποδοκιμασίας στον ΣΥΡΙΖΑ ή ψήφος επιδοκιμασίας στη ΝΔ;

Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το πρόγραμμα παροχών που είχε παρουσιάσει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Το 23% που απέσπασε με τις υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής είναι σαφώς ψήφος αποδοκιμασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 33% αντίστοιχα που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, που μάλιστα παραδοσιακά προσφέρονται για χαλαρή ψήφο και ενίσχυση μικρότερων κομμάτων, είναι σαφώς ψήφος επιδοκιμασίας για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διέψευσε όλες τις μέχρι τότε εκτιμήσεις και αναδείχθηκε σε κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού.

Ποιοι τομείς νομίζετε ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Κατ’ αρχάς, η συνολική πρόταση για την οικονομία, αλλά με μια βαθύτερη αίσθηση της προσδοκίας που μπορεί να δημιουργήσει για ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες είναι πιο ευφυείς από τους νυν κυβερνώντες. Αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να είναι το μέλλον τους μια παρατεταμένη κατάσταση στοιχειώδους επιβίωσης με επιδόματα φτώχειας. Η ελληνική κοινωνία κουράστηκε από τα τέσσερα χρόνια μιζέριας, φόρων και οικονομικής καταπίεσης. Θέλει να ανοίξει τα φτερά της σε ένα περιβάλλον ευκαιριών. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ασφάλεια, ένας τομέας όπου η κυβέρνηση διεκδικεί τις χειρότερες επιδόσεις της Μεταπολίτευσης. Και φυσικά, όσο κι αν δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή, οι πολίτες δεν ξεπερνούν την προσβολή στην εθνική τους αξιοπρέπεια που συνιστά η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι απαντάτε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικού προγράμματος» και «προγράμματος ΔΝΤ» που ισχυρίζεται ότι έχει η ΝΔ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει συστηματικά τις θέσεις της ΝΔ, αν και υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην τις κατανοεί, εγκλωβισμένος στην ιδεοληψία του. Εμφανίζει τη μείωση της φορολογίας ως ενίσχυση στους οικονομικά ισχυρούς, ενώ αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να εισέλθει η οικονομία σε φάση υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Επιμένει στα εργασιακά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τις θέσεις της ΝΔ στο πιο επίσημο και σοβαρό φόρουμ του ΣΕΒ, έχοντας απέναντί του όχι εργαζόμενους ή ανέργους, για να τους χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά τους Έλληνες βιομήχανους. Ξεκαθάρισε λοιπόν: «Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου δεν συγχωρούνται. Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας απλά δεν επιτρέπεται». Βλέπετε κάτι ταξικό σε αυτά πέρα από τη μέριμνα για τους εργαζόμενους; Η παραγωγή πλούτου προς αναδιανομή –με σεβασμό της εργασίας– δεν είναι ταξική πολιτική, δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά, είναι απλώς αναγκαία για την επιβίωση της χώρας. Ίσως πρέπει να πει κάποιος στους συριζαίους ότι τα σοβιετικά καθεστώτα κατέρρευσαν.

Πόσο πιστεύετε ότι οι νέες πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη θα επηρεάσουν την ασκούμενη πολιτική στην Ελλάδα;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα αποτέλεσε θετική έκπληξη για την Ευρώπη. Με δεδομένη την επικράτηση της ΝΔ, οι όποιες εξελίξεις στην Ευρώπη μόνο θετικά θα επηρεάσουν την Ελλάδα. Η ΝΔ βγαίνει ενισχυμένη μέσα στο πιο ισχυρό ευρωπαϊκό κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η εφαρμογή ενός φιλελεύθερου προγράμματος από τη διαχρονικά πιο αξιόπιστη δύναμη της χώρας δεν μπορεί παρά να γίνει δεκτή με ανακούφιση από τους Ευρωπαίους εταίρους. Από την άλλη, η χώρα, απελευθερωμένη από τα δεσμά του κρατισμού και του λαϊκισμού, θα αξιοποιήσει το οικονομικό κλίμα και τις συνθήκες ρευστότητας που δημιουργούνται στην Ε.Ε.

Ως υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική ποια είναι τα προβλήματα της περιοχής που θα θέλατε να δείτε να επιλύονται όσο το δυνατόν συντομότερα;

Η έλλειψη περιβαλλοντικών υποδομών είναι κατά την άποψή μου το πιο βασικό πρόβλημα. Η έλλειψη υποδομών διαχείρισης των υγρών και των στερεών αποβλήτων, η άτακτη, άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση, είναι μεν χρόνιες καταστάσεις, που επιδεινώθηκαν όμως κατά τη διάρκεια της τετραετίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της περιφέρειας. Με την καινούργια ηγεσία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην περιφέρεια, δίχως τις κρατικιστικές ιδεοληψίες, θα επιταχυνθούν οι λύσεις με τη βέλτιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΝΔ;

Μείωση της φορολογίας και μεταρρύθμιση στον κρατικό μηχανισμό από την κορυφή μέχρι την καθημερινή γραφειοκρατία. Ίσως και πριν από αυτά, νομοσχέδια στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και της ενίσχυσης των σωμάτων ασφαλείας που έχει περιφρονήσει και παραμελήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμβολικές ενέργειες που να στέλνουν το μήνυμα ότι τελειώσαμε οριστικά με την οικονομική ανελευθερία, τα άβατα και τα άσυλα παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Αν ένας πολίτης σας ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Γιατί η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου θα είναι λειψή εάν δεν συνδυαστεί με ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και με αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Και γιατί θέλω και μπορώ να συμβάλω μέσα από τη Βουλή στην προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάταξη της χώρας.