Θόδωρος Καράογλου: Να φορέσουμε όλοι φόρμες εργασίας κι όχι υπουργικά κοστούμια - Free Sunday
Θόδωρος Καράογλου: Να φορέσουμε όλοι φόρμες εργασίας κι όχι υπουργικά κοστούμια

Θόδωρος Καράογλου: Να φορέσουμε όλοι φόρμες εργασίας κι όχι υπουργικά κοστούμια

Ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης αναλύει τα σχέδια της ΝΔ για την επομένη των εκλογών και προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπλέξει σε περιπέτειες αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη το βράδυ των εκλογών.

 

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα, κύριε υπουργέ: Και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τι κακό θα μας συμβεί;

 

Τότε είναι πολύ πιθανό η χώρα να μπλέξει σε περιπέτειες. Εάν στις 7 Ιουλίου δεν υπάρξει ισχυρή λαϊκή εντολή και δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε αυτό πρακτικά σημαίνει νέες εκλογές την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου με το σύστημα της απλής αναλογικής και όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Όπου κινδύνους βάλτε τη λέξη ακυβερνησία. Η ΝΔ ζητά καθαρές λύσεις για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε η συμμετοχή του εκλογικού σώματος να είναι μαζική. Καλούμε τους συμπατριώτες μας πρώτα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και μετά να πάνε στις παραλίες, μιας και οι εκλογές διεξάγονται στην καρδιά του καλοκαιριού. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

 

Θα σας είναι τόσο δύσκολο να συνεργαστείτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις ή φοβάστε ότι θα χάσετε θέσεις στην εξουσία;

 

Το θέμα δεν είναι οι… καρέκλες! Ζητούμε ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε ανόθευτο το προεκλογικό μας πρόγραμμα και έπειτα από τέσσερα χρόνια να κριθούμε επ’ αυτού από τον ελληνικό λαό. Δεν μας είναι δύσκολο να συνεργαστούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε το έχουμε ξανακάνει και το 2012, ενώ θα σας θυμίσω και την προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως, ακόμα και αυτοδύναμος εάν είναι, θα επιδιώξει συνεργασίες. Προσέξτε όμως, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, από τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, προφανώς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή για τους ίδιους λόγους. Επίσης δεν μπορούμε να συνεργαστούμε ούτε με προσωποπαγή μορφώματα, όπως το κόμμα του κ. Βελόπουλου και του κ. Βαρουφάκη. Άρα απομένει το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο έχουμε μια σχετική προϊστορία. Όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η κυρία Γεννηματά προσπαθεί να κάνει μια στροφή προς τα Αριστερά. Αυτή η στάση της γεννά το ερώτημα εάν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας.

 

Η ΝΔ πήγε καλά στη Β΄ Θεσσαλονίκης σε ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές. Πόσο καλύτερα μπορεί να πάει; Μήπως φτάσατε στην οροφή;

 

Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο! Με οδηγό αυτή την αρχή πορευόμαστε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Πράγματι η Νέα Δημοκρατία τα πήγε πολύ καλά στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Οροφή» όμως δεν υπάρχει. Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα το ξημέρωμα της 8ης Ιουλίου πρέπει να φτάσει σε κάθε χωριό, σε κάθε πολίτη της περιφέρειας του νομού μας. Οφείλουμε να είμαστε παντού. Δίπλα στην κοινωνία, να χτυπήσουμε κάθε πόρτα, να μπούμε σε κάθε σπίτι, να συνομιλήσουμε με όλους. Προσωπικά συνεχίζω με την ίδια ορμή, αποφασιστικότητα και ένταση την προσπάθεια να αναλύσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους τις προγραμματικές μας θέσεις και να τους παρουσιάσω τον θετικό πολιτικό μας λόγο. Να απευθυνθώ όχι μόνο σ’ εκείνους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις 26 Μαΐου, αλλά και σ’ εκείνους που δεν μας επέλεξαν. Να τους δείξω ότι στην αδράνεια του σήμερα πρέπει να απαντήσουμε με δράσεις που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας να «ανασάνει» ξανά.

 

Έχετε διατελέσει υποψήφιος και σε προεκλογικές περιόδους βέβαιης νίκης και σε περιόδους απογοήτευσης. Τι διαφορετικό έχει η φετινή προεκλογική περίοδος;

 

Σε αυτές τις εκλογές φυσάει αέρας νίκης στα πανιά της Νέας Δημοκρατίας και αυτό το εισπράττω καθημερινά στις μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις που πραγματοποιώ. Στις συναντήσεις μου με πολίτες, με πλησιάζουν άνθρωποι οι οποίοι ιδεολογικά ξέρω ότι για χρόνια βρίσκονταν απέναντί μας. Κι όμως αυτή τη φορά μού λένε πως θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία για να επιστρέψει στη χώρα η κανονικότητα και η λογική. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα ισχυρή, ανταγωνιστική, εξωστρεφής, αξιοκρατική. Για να πετύχουμε ως Έθνος το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία μας.

 

Η Β΄ Θεσσαλονίκης είναι μια περίεργη περιφέρεια. Και αστικοί πληθυσμοί και αγροτικοί. Μήπως κάποιες από τις δεσμεύσεις σας μπορεί να είναι αλληλοσυγκρουόμενες; Να ευνοούν μια κοινωνική ομάδα σε βάρος άλλης;

 

H δεύτερη περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης είναι μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια, εξαιρετικά ανομοιογενής, η οποία έχει ένα «άνοιγμα» περίπου 180 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει από αγρότες και ψαράδες μέχρι επιχειρηματίες. Γνωρίζω πολύ καλά το τοπίο, και άρα γνωρίζω τα προβλήματα των πολιτών. Το μεγαλύτερο όλων είναι αυτό της ανεργίας. Μπορεί στατιστικά η κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι μειώθηκε, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι λύση τα επιδοτούμενα προγράμματα των 2, 4, 6 ή 8 μηνών. Αυτό, λοιπόν, που είναι το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Η δική μας θέση ως Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική αν στην Ελλάδα δεν υπάρξουν ανάπτυξη και επενδύσεις. Άρα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και να επανεκκινήσει ο τροχός της οικονομίας».

 

Τι θα σημαίνει ανάπτυξη στην εκλογική σας περιφέρεια;

 

Νέες θέσεις εργασίας και σταθερό μεροκάματο. Αυτό που περιμένουν σήμερα οι πολίτες από την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ είναι να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής δημιουργικότητας. Να στηριχτεί, με λίγα λόγια, ο κόσμος της εργασίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης. Να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Εμείς μιλούμε για αύξηση κατώτατου μισθού την επόμενη τριετία στα 730 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, μείωση του ΦΠΑ ώστε να γίνει φθηνότερο το καλάθι της νοικοκυράς, μα πάνω από όλα μιλούμε για νέες καλύτερες δουλειές, οι οποίες θα αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων.

 

Θέλω να επικαλεστώ τα γνωστά φίλαθλα αισθήματά σας: Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση της ΝΔ για να αποκαταστήσει τη φθαρμένη έως καταρρακωμένη αξιοπιστία του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού;

 

Να εφαρμοστούν οι κανονισμοί για όλους και όχι κατά το δοκούν! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού προς τον επαγγελματικό αθλητισμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά ευρύτερα στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό. Η λέξη-κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι η εμπιστοσύνη.

 

Το 2004 το «σεμνά και ταπεινά» που είχε δώσει ως κατεύθυνση ο τότε πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να τηρηθεί. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί κατά της αλαζονείας και των «κοστουμιών». Μπορούν στην πολιτική να επιβληθούν σε κάποιον τέτοιες συμπεριφορές αν δεν τις έχει;

 

Το θέμα δεν είναι να ραφτούν υπουργικά κουστούμια αλλά να φορέσουμε όλοι φόρμες εργασίας. Στις 7 Ιουλίου έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα πονεμένα χρόνια της κρίσης μένουν πίσω και προχωρούμε μπροστά, εκλέγοντας μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, που θα σκύψει με αποφασιστικότητα, εργατικότητα μα και σεμνότητα πάνω από τα προβλήματα των Ελλήνων.