Όλγα Κεφαλογιάννη: Η ισχυρή εντολή είναι προϋπόθεση για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες - Free Sunday
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η ισχυρή εντολή είναι προϋπόθεση για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η ισχυρή εντολή είναι προϋπόθεση για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες

Την άποψη ότι οι πολίτες στις 7 Ιουλίου θα στείλουν το μήνυμα ότι «μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, επιθυμούν μια νέα εποχή ανάπτυξης, σταθερότητας και σοβαρότητας» καταθέτει στη F.S. η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από τις κάλπες, θα ήθελα αρχικά να μου πείτε ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου;

H αναμέτρηση της Κυριακής δεν αφορά απλώς τη σύγκριση δύο πολιτικών προγραμμάτων. Δεν περιορίζεται στην απλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, την Κυριακή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Για το εάν η πατρίδα μας θα παραμείνει προσκολλημένη στις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ ή θα διεκδικήσει τη δική της θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Για το εάν θα επιμείνει στην πολιτική καθήλωσης της οικονομίας στα δεσμά της υπερφορολόγησης ή θα επιλέξει το σχέδιο της ΝΔ για μία εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία λιγότερων φόρων, που θα δημιουργήσει νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις και θα παραγάγει νέο πλούτο για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Την Κυριακή δεν επιλέγουμε απλώς κόμμα. Επιλέγουμε πώς θα είναι το αύριο στην πατρίδα μας. Δεν δικαιολογείται, συνεπώς, κανένας εφησυχασμός, καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε μία ψήφος. Η αποχή είναι ήττα της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ ζητά μετ’ επιτάσεως από τους πολίτες ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία. Γιατί;

Η ισχυρή εντολή είναι προϋπόθεση για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Είναι άλλο η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας πως θα επιδιώξει, ακόμη και αυτοδύναμη, συνεννόηση και συναινέσεις στα μείζονα και άλλο πράγμα ο εγκλωβισμός μιας κυβέρνησης σε λογικές παζαριών και μικροκομματικών ισορροπιών. Χρειάζεται, λοιπόν, ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με προοπτική τετραετίας, ώστε να μπορέσει να ανασάνει η κοινωνία, να δρομολογήσουμε μια γρήγορη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις απασχόλησης. Και να έχουμε, επίσης, τη σιγουριά ότι θα αντιμετωπίσουμε κρίσιμα εθνικά ζητήματα με την απαραίτητη σοβαρότητα.

Στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία από την κάλπη, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Και τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «εκβιάζει» με εκλογές μέσα στον δεκαπενταύγουστο;

Ουδείς εκβιασμός υπάρχει. Υπάρχουν οι συνταγματικές προβλέψεις και υπάρχει και ένας νόμος, αυτός της απλής αναλογικής, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έφερε, με μοναδικό στόχο να επιδιώξει την περαιτέρω αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού και να παραμείνει ο ίδιος και το κόμμα του στα πράγματα. Η ΝΔ έχει αποδείξει επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια ότι είναι δύναμη ευθύνης, δύναμη σταθερότητας. Είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν εάν επιθυμούν, μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, μια νέα εποχή ανάπτυξης, σταθερότητας και σοβαρότητας. Και το μήνυμα αυτό θα στείλουν το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης;

Ως Νέα Δημοκρατία ζητάμε από τους πολίτες να κρίνουν και να αξιολογήσουν. Να κρίνουν τη δική μας, συγκροτημένη πρόταση και την απόφασή μας να σεβαστούμε τους ψηφοφόρους και να αποφύγουμε τα «λόγια τα μεγάλα, τα ψεύτικα». Και να αξιολογήσουν και τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον πεπραγμένα, δεν μπορεί απλώς να τάζει μια αόριστη ελπίδα. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι προοπτική, αισιοδοξία και ρεαλιστική ελπίδα. Αυτή προσφέρει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με βάση αυτό ζητούμε να κριθούμε από τους πολίτες.

Διαπιστώνετε, από την εμπειρία σας, να επικρατεί έντονη πόλωση, καθώς πλησιάζουμε στις κάλπες; Ποιος ευνοείται, κατά την άποψή σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην πόλωση, μεγάλωσε με την πόλωση, κατέλαβε την εξουσία με την πόλωση. Και, ξέρετε, το τραύμα που έχει αφήσει στην ελληνική κοινωνία η εχθροπάθεια του κ. Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του είναι εξίσου βαθύ με το τραύμα που οι ίδιοι άνθρωποι προκάλεσαν στην οικονομία. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές θέσεις, προφανώς θα υπάρχει πολιτική σύγκρουση. Αυτά είναι οξυγόνο για τη Δημοκρατία. Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στο παρελθόν, πάνω σε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πόλωση, στις διαχωριστικές γραμμές, σε όλα όσα πλήγωσαν την κοινωνία μας. Δεν ζητάμε να γίνουν όλοι ξαφνικά νεοδημοκράτες, αλλά να στηρίξουν το μόνο, πιστεύω, αξιόπιστο και, παράλληλα, ενωτικό σχέδιο που έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο: Είναι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο και θα υπερψηφιστεί στην κάλπη της Κυριακής.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «ναρκοθετήσει» την οικονομία της χώρας. Τι εννοείτε;

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση με μικρότερο προεκλογικό καλάθι απ' αυτό της κυβέρνησης! Εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα, που δεν διστάζει να υπονομεύσει την ίδια τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και να διακινδυνεύσει τις θυσίες των Ελλήνων στον βωμό της εκλογικής του σωτηρίας. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η περίπτωση της ΔΕΗ, που από στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας έχει μετατραπεί σε μία υπό χρεοκοπία επιχείρηση, τα τεράστια ελλείμματα των ΕΛΤΑ αλλά και των αστικών συγκοινωνιών είναι μέτωπα που θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «κρύβει» σημαντικά κομμάτια του προγράμματός της, όπως τα σχετικά με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό ή τη μείωση των δαπανών του δημοσίου. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο. Θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες χωρίς απολύσεις και έκτακτα μέτρα. Για παράδειγμα, μέσω της αξιολόγησης των δαπανών στη δημόσια διοίκηση ή της βελτίωσης των αποτελεσμάτων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Και φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι είναι άλλα –πολύ αυξημένα– τα κρατικά έσοδα με ανάπτυξη 4% και άλλα με ούτε 2% που πετυχαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εις ό,τι αφορά τα fake news περί νέων περικοπών και μειώσεων στις συντάξεις, ένα έχω να σας πω: Οι περικοπές τελείωσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμά σας εξαρτάται από παράγοντες εκτός χώρας, όπως, π.χ., για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το σχόλιό σας;

Η ΝΔ έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα προκαλέσει ένα θετικό αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία, δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση των φορολογικών και κοινωνικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα θα πείσει τους θεσμικούς εταίρους της χώρας για τη δυνατότητα αλλαγής του σημερινού ασφυκτικού πλαισίου. Ας δούμε πώς αντιδρούν ήδη οι αγορές στην προοπτική νίκης της ΝΔ και γιατί μειώνονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων για να αντιληφθούμε τι ακριβώς πρεσβεύει η δική μας παράταξη.

Αν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητές της;

Μα η επαναφορά της κοινής λογικής και της κανονικότητας στη χώρα! Νέο υπόδειγμα κυβερνητικής λειτουργίας, προστασία της ανεξαρτησίας των θεσμών, σεβασμός στον πολίτη και στις ανάγκες του, ανοιχτές πόρτες στους επενδυτές εντός και εκτός συνόρων. Το πρώτο νομοσχέδιο, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα αφορά την οργάνωση του κράτους και ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την κυβερνησιμότητα των Δήμων, αλλά και την τροποποίηση του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να αποφευχθεί η αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών, όπως οι τρομοκράτες της 17Ν.

Θα ήθελα να περάσουμε στα εθνικά θέματα, τα οποία έχουν έρθει εκ νέου στο προσκήνιο με τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Σας ανησυχεί η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα; Και πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως Ελλάδα αλλά και ως αυριανή κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση με τη Λευκωσία, θα πρέπει να επιμείνουμε στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης προς την Άγκυρα και στην ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών μας, προκειμένου να τερματιστεί η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πολιτική των προκλήσεων από πλευράς Ερντογάν. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξη ότι ο γείτονάς μας θα αποδεχθεί, ξαφνικά, όσα θεωρούμε αυτονόητα στην Ευρώπη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η αυριανή κυβέρνηση, παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας –οικονομικής και διπλωματικής– της Ελλάδας, θα προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη της κυβέρνησης, όπως η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Όσον αφορά το «σκοπιανό», με δεδομένη πλέον τη συμφωνία των Πρεσπών, τι θα κάνει από τούδε μια κυβέρνηση της ΝΔ;

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορώντας για την ευαισθησία των Ελλήνων και επιχειρώντας μάλλον να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση παρά να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Στόχος μας είναι να άρουμε τις πιο αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας και, κυρίως, να δώσουμε λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τα μακεδονικά προϊόντα που οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας εξάγουν σε όλο τον κόσμο και σήμερα απειλούνται από την προκλητική τακτική των σκοπιανών.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, είστε υποψήφια στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας. Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πρωτεύουσα;

Σήμερα, η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα νέο στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας –καθώς η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής–, την ουσιαστική παροχή στήριξης σε όσους έχουν ανάγκη, όπως οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι, και βεβαίως μία εντελώς νέα προσέγγιση εις ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την, με πρωτοβουλία της Πολιτείας, αξιοποίηση νέων τοπόσημων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Ακαδημία Πλάτωνος, που θα αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης, τη σύγχρονη καλλιτεχνική της δημιουργία, τη θέση της ως μίας σύγχρονης μητρόπολης της Μεσογείου. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους Αθηναίους αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη: Μέριμνα, σχέδιο, ασφάλεια, μια καλύτερη ζωή.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της εκλογικής σας περιφέρειας λίγο πριν τις κάλπες;

Στέκομαι στην πρώτη γραμμή. Με την υποστήριξη των πολιτών της Αθήνας, δεσμεύομαι να υπηρετήσω τα συμφέροντα της Ελλάδας. Την αναγέννηση της Αθήνας. Της πόλης μας. Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες αξίζουν εκπροσώπους που έχουν αποδείξει πως έχουν την ικανότητα, την εμπειρία και τη διάθεση να επιστρατεύσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτόν τον κοινό στόχο. Που είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία που έχει ανάγκη η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Που, όταν δοκιμάστηκαν, πέτυχαν. Γι’ αυτό και σε αυτή τη μάχη ζητώ και πάλι τη στήριξη των πολιτών. Για την Αθήνα που αγαπάμε, για την πρωτεύουσα που αξίζουμε, για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Ξέρετε τι λέμε στην Κρήτη; Όταν έχεις φίλους, όταν έχεις αγάπη, έχεις και δύναμη να πετύχεις τα πάντα...