Παύλος Γερουλάνος: Η κεντροαριστερά χρειάζεται να χτίσει όραμα για τους Έλληνες - Free Sunday
Παύλος Γερουλάνος: Η κεντροαριστερά χρειάζεται να χτίσει όραμα για τους Έλληνες

Παύλος Γερουλάνος: Η κεντροαριστερά χρειάζεται να χτίσει όραμα για τους Έλληνες

Τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και γενικότερα της κεντροαριστεράς, μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναλύει ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» στην ΚΕΔΕ και της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» και μέλος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Για αρχή, θα ήθελα να πάμε περίπου δύο μήνες πίσω, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι οποίες αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Εσείς πώς προσλάβατε/αναλύσατε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Tο πολιτικό σκηνικό αναδιαμορφώνεται όταν ένα νέο όραμα επιβάλλεται σε μια κατεστημένη λογική. Τέτοιο όραμα δεν εκφράστηκε από κανένα κόμμα. Αντίθετα, σε μια εποχή που η κοινωνία μας μεταβάλλεται δραστικά, οι πολιτικοί μένουν στοιχειωμένοι από τη λογική των μνημονίων, πιστοί σε ένα συγκεντρωτικό κράτος που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Πιστεύω βαθιά, και το έχω γράψει στο πολιτικό κείμενο «Αναγέννηση: Μια νέα Σοσιαλιστική Πρόταση για την Απελευθέρωση του Έλληνα», σε ένα σχέδιο αποσυγκέντρωσης της εξουσίας και απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να χτίσουμε ξανά μια στιβαρή και δυναμική μεσαία τάξη.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από την κυβέρνηση της ΝΔ και ποιες από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πρώτες μέρες του κ. Μητσοτάκη φαντάζουν θετικές διότι ανατρέπουν την αδράνεια του κ. Τσίπρα. Κανείς όμως δεν ρωτάει «για πού το βάλαμε;» κι έτσι επιβάλλεται η λογική του «ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Άρα βάζουμε την οικονομία πάνω από τον Άνθρωπο και τη διεκπεραίωση πάνω από την πολιτική. Μιλάμε για το άσυλο αντί για το πώς θα αναβαθμιστεί το πανεπιστήμιο, μιλάμε για την κυβερνησιμότητα των δήμων αντί να μιλάμε για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας, μιλάμε για την προσέλκυση ξένων επενδυτών αντί να μιλάμε για το πώς εμείς οι Έλληνες θα εμπιστευτούμε την οικονομία μας, πώς εμείς θα επενδύσουμε στη χώρα και στα παιδιά μας. Η αντιπολίτευση, δυστυχώς, παρακολουθεί ανήμπορη τις εξελίξεις. Ίσως είναι νωρίς.

Κατά την άποψή σας, ποιο μήνυμα έστειλαν μέσω της κάλπης οι ψηφοφόροι στο ΚΙΝΑΛ;

Ήταν ψήφος επιβίωσης. Πολλοί νιώθουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό φέρνει τις ψήφους στο ΚΙΝΑΛ, η προοπτική σοβαρής και δημιουργικής κεντροαριστεράς θα πάψει να υφίσταται. Μας έδωσαν, λοιπόν, αρκετές ψήφους για να επιβιώσουμε, αλλά όχι αρκετές για να συνεχίσουμε όπως ήμασταν. Προφανώς, ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε και να σηκώσουμε τα μανίκια. Να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται ώστε να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία, σε κάθε Έλληνα πολίτη, μια νέα πρόταση στρατηγικής, νέες προοδευτικές θέσεις και προτάσεις για τη ζωή του. Η κούρσα μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα εκφράσει την κεντροαριστερά θα κριθεί από το ποιος θα παρουσιάσει όραμα που αφορά τον Έλληνα και το μέλλον της χώρας και όχι από το ποιος ρίχνει τις καλύτερες ατάκες στη Βουλή.

Θεωρείτε ότι το brand name του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρότερο από αυτό του ΚΙΝΑΛ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που εξέφρασε ένα καθαρό πολιτικό όραμα για τη δημιουργία και ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης και το μόνο που έμεινε πιστό σε αυτό το όραμα, παρά τα λάθη που έχει κάνει. Αυτό του δίνει πολιτική αξία και αποτελεί μια στιβαρή βάση για το μέλλον. Για να το κάνω λιανά: Βασική αρχή της δημιουργίας μιας δυναμικής μεσαίας τάξης είναι η δημοκρατία και η αποσυγκέντρωση της εξουσίας, το δικαίωμά μας να διαμορφώνουμε και να συνδιαμορφώνουμε το ατομικό και συλλογικό μας μέλλον. Η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, και άρα της τοπικής κοινωνίας που αποφασίζει δημοκρατικά το μέλλον της, ήταν πάντα όραμα του ΠΑΣΟΚ και αυτό πρέπει να γίνει κορμός του οράματος μιας νέας κεντροαριστεράς.

Ενόψει συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ δηλώνετε «παρών» για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Γιατί; Και ποιο είναι το όραμά σας για το κόμμα;

Πιστεύω ότι η δημοκρατία θα αναγεννήσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και θα δώσει φτερά στο Κίνημα Αλλαγής. Ότι μια ειλικρινής διάθεση σύνθεσης απόψεων και τάσεων είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να δώσει στον χώρο δύναμη. Το όραμα, λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιήσει τις αρχές και αξίες του για να κάνει πάλι την κεντροαριστερά την έκφραση των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών μας. Δουλειά μας, να μεταφράσουμε αυτές τις αρχές και αξίες σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον Έλληνα σήμερα. Άρα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πραγματικό, ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο, το οποίο να δουλέψει σοβαρά τη στρατηγική, τις θέσεις και το καταστατικό του κόμματος. Αν τα πράγματα προχωρήσουν έτσι, η αλλαγή ηγεσίας μπορεί να περιμένει. Αν όχι, εδώ και καιρό έχω δηλώσει «παρών» για να κάνω πράξη αυτά που πιστεύω.

Εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα έχουμε διάφορες ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. Γιατί δεν φαίνεται να καρποφορούν;

Διότι βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Και δεν το λέω τώρα, το λέω εδώ και έξι χρόνια. Τόσο καιρό συζητάμε περισσότερο για τα σύμβολα και τα ονόματα παρά για το τι λέμε για τις ζωές των Ελλήνων. Περισσότερο για το ποιες «προσωπικότητες» θα ενωθούν σε ένα σχήμα παρά για το πώς θα ενώσουμε ξανά τους Έλληνες κάτω από ένα νέο κοινό όραμα. Αυτή η τακτική έδειξε τα όριά της. Το ερώτημα του κόσμου είναι απλό: «Γιατί με αφορά αυτό που κάνετε εσείς εκεί στην κεντροαριστερά;» Όσο η απάντηση δεν είναι άμεση και ειλικρινής, εμπεριστατωμένη και κατανοητή, ο κόσμος θα απογοητεύεται.

Για να αλλάξουμε κεφάλαιο, τι περιμένετε να δείτε από τη νέα δημοτική αρχή στην Αθήνα;

Έχουμε κάνει ένα αρκετά καλό ξεκίνημα, με διάθεση συνεργασίας απ’ όλες τις πλευ-ρές. Κι αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της απλής αναλογικής. Στην ΚΕΔΕ έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος». Στόχος μας να αναδείξουμε μια νέα, ριζοσπαστική ατζέντα, που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής, όπως επιβάλλει η ιστορία και η παράδοσή μας, μια ατζέντα που απελευθερώνει τους δήμους από τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Στην Αθήνα βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα τα καυτά ζητήματα της προσβασιμότητας και των θέσεων στάθμευσης.