Κωνσταντίνος Παππάς: Οι σπουδές δεν είναι μια στείρα απόκτηση τεχνικών γνώσεων. Είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων - Free Sunday
Κωνσταντίνος Παππάς: Οι σπουδές δεν είναι μια στείρα απόκτηση τεχνικών γνώσεων. Είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων

Κωνσταντίνος Παππάς: Οι σπουδές δεν είναι μια στείρα απόκτηση τεχνικών γνώσεων. Είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων

Το μυστικό της επιτυχίας της 30ετούς παρουσίας του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Σπουδών – ICPS, με μακρά εξειδίκευση στον τομέα της Ψυχολογίας, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που οι σπουδές στον τομέα αυτόν παρέχουν στους αποφοίτους, αναλύει ο γενικός διευθυντής του Κολλεγίου, Κωνσταντίνος Παππάς.

Κύριε Παππά, το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Μοναδική εξειδίκευση, σοβαρότητα, ενδιαφέρον για τον σπουδαστή, ασφαλές πλαίσιο ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Αυτά θα έλεγα ότι είναι τα κυρίαρχα συστατικά του οργανισμού μας, από το 1989 έως σήμερα. Στο ICPS όλοι οι εργαζόμενοι, είτε βρίσκονται σε ακαδημαϊκή είτε σε διοικητική θέση, βιώνουν ένα Όραμα που ορίσαμε με τους αείμνηστους ιδρυτές του οργανισμού, την ψυχοθεραπεύτρια Πόλλυ Ιωσηφίδη και τον παθολογοανατόμο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιούλιο Ιωσηφίδη. Το όραμα αυτό έχει στο επίκεντρό του την παροχή ποιοτικών σπουδών, διεθνών προδιαγραφών, στους τομείς της Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής, της Ψυχοθεραπείας, του Coaching και γενικότερα στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτό το βίωμα, αυτή η πίστη στο όραμα, περνάει στους σπουδαστές μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι σπουδές δεν είναι μια στείρα απόκτηση τεχνικών γνώσεων. Είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων! Κάθε πρόγραμμά μας είναι έτσι φτιαγμένο, με τόσο μεράκι και προσοχή, με τόση προσωπική επαφή με τους σπουδαστές μας, με τόση έγνοια για την εξέλιξή τους, που παρόμοια εμπειρία πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος στην Ελλάδα. Έχουμε φέρει τις βέλτιστες πρακτικές από μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και, μαζί με τα 30 χρόνια εμπειρίας που κλείνουμε φέτος στην εκπαίδευση, προσφέρουμε ένα περιβάλλον μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε μιλούν για «αμφίδρομη σχέση». Μαθαίνουν, δηλαδή, και αυτά από εμάς και εφαρμόζουν και αυτά δικές μας διαδικασίες! Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη πηγή νέων ενδιαφερόμενων για σπουδές είναι οι καλές κριτικές που έχουν ακούσει από αποφοίτους μας.

Καταλαβαίνω ότι αυτές τις ημέρες ανακοινώσατε και μια μεγάλη επιτυχία σας για το προπτυχιακό πρόγραμμα Ψυχολογίας που προσφέρετε. Ποια ακριβώς είναι αυτή;

Το Bachelor Ψυχολογίας που προσφέρουμε, σε συνεργασία με το 5ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Αγγλίας, αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ως επαγγελματικά ισοδύναμο των αντίστοιχων προγραμμάτων που προσφέρονται στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και οδήγησε τους αποφοίτους μας στην απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, καθώς επιβραβεύεται όχι μόνο ο κόπος και η προσπάθεια των σπουδαστών μας, αλλά και η δική μας επιμονή στην προσφορά ενός ποιοτικού, πλουραλιστικού και ιδιαίτερου προγράμματος σπουδών, σε συνεργασία πάντα με το University of Central Lancashire, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες Σχολές Ψυχολογίας στην Αγγλία. Ο ενδιαφερόμενος που δεν επιθυμεί ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει στο εξωτερικό μπορεί πλέον να σπουδάσει στην Ελλάδα και να επιδιώξει την επαγγελματική του εδραίωση χωρίς να ξενιτευτεί. Η επιτυχία, όμως, βασίζεται και στο ότι από την πρώτη ημέρα σπουδών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι σπουδαστές μας εκπαιδεύονται στην επιστήμη της Ψυχολογίας, με την προσοχή τους όμως να είναι εστιασμένη στην αγορά εργασίας και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι επαγγελματικές δεξιότητες, στις οποίες τους εκπαιδεύουμε, έχουν εξίσου μεγάλη βαρύτητα για εμάς. Η διασύνδεση με τους σημαντικότερους φορείς του χώρου στην Ελλάδα επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια των σπουδών και ανοίγει δρόμους για συνεργασίες και κατόπιν της αποφοίτησης.

Προσφέρετε και άλλα προπτυχιακά προγράμματα;

Είμαστε το μόνο κολλέγιο στην Ελλάδα με 5 εξειδικευμένα Bachelors στην Ψυχολογία. Προσφέρουμε το Bachelor Ψυχολογίας, που αποτελεί τη γενική κατεύθυνση, καθώς και Bachelor Ψυχολογίας με Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική, Bachelor Κλινικής Ψυχολογίας, Bachelor Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, καθώς και Bachelor Ψυχολογίας Υγείας.

icps1

Έχει τόση ζήτηση ο τομέας της Ψυχολογίας;

Θα έλεγα ότι είναι από τους περιζήτητους τομείς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι απλός. Στη σημερινή αγορά εργασίας, προκειμένου να επιτύχεις, δεν αρκεί η τεχνική κατάρτιση σε όποιο αντικείμενο επιλέξεις. Αν δεν συνδυαστεί αυτή η κατάρτιση με την ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και πρόβλεψης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, γνώσεις που σου δίνει ένα πτυχίο στην Ψυχολογία, τότε το πιο πιθανό είναι η επαγγελματική επιτυχία να αργήσει ή να μην έρθει ποτέ. Το βλέπουμε πολύ συχνά με επαγγελματίες από διάφορους κλάδους (π.χ. δικηγόροι, καθηγητές, μηχανικοί) που εγγράφονται στα προγράμματά μας, ακριβώς επειδή διαπιστώνουν ότι χρειάζονται δεξιότητες στην επαφή τους με άλλους. Εξάλλου, ένα πτυχίο Ψυχολογίας είναι ένα ευέλικτο πολυεργαλείο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου μετά. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αφού αποφοιτήσουν επιλέγουν εξειδικεύσεις στη διαφήμιση, στο management, στο marketing, στους υπολογιστές, σε νομικά θέματα κ.α. Το πτυχίο της Ψυχολογίας σού μαθαίνει έναν τρόπο σκέψης και διερεύνησης των όσων συμβαίνουν γύρω σου. Σε εξοπλίζει, πέραν των γνώσεων Ψυχολογίας, με δεξιότητες έρευνας, στατιστικής, επικοινωνίας, πειθούς, παρουσιάσεων, διαπραγματεύσεων, ομαδικής εργασίας και άλλες.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, έχετε κι άλλες ειδικότητες;

Το Κολλέγιο εξειδικεύεται αποκλειστικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Για το 2019-2020 προσφέρουμε πλέον 11 μεταπτυχιακά προγράμματα:
• Το μοναδικό στην Ελλάδα Μεταπτυχιακό Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, που επικεντρώνεται στο profiling των παραβατών, στην ανίχνευση απάτης και ψεύδους, στην αναγνώριση συναισθημάτων μέσω των εκφράσεων του προσώπου και πολλά άλλα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αστυνομικές ταινίες μέχρι τώρα.
• Το Μεταπτυχιακό στην Ψυχοσεξουαλική Θεραπεία.
• Το Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ψυχολογία.
• Το Μεταπτυχιακό στην Παιδοψυχολογία.
• Το Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Υγείας.
• Το Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία (Conversion), που είναι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, καθώς επιτρέπει σε κάποιον που έχει σπουδάσει κάτι διαφορετικό από Ψυχολογία να «μετατρέψει» ουσιαστικά το πτυχίο του και να εγγραφεί στον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων.
• Το Μεταπτυχιακό στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, που υπήρξε και το πρώτο στο αντικείμενο στην Ελλάδα, με έναρξη το 1994!
• Και τα Μεταπτυχιακά στην Ψυχοθεραπεία με εξειδίκευση 1) στη Θετική Ψυχοθεραπεία, 2) στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, 3) στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και 4) στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.