Αν.Ανδριανόπουλος:«Μπορούμε να βρούμε κλειδιά επικοινωνίας με την Τουρκία» - Free Sunday
Αν.Ανδριανόπουλος:«Μπορούμε να βρούμε κλειδιά επικοινωνίας με την Τουρκία»

Αν.Ανδριανόπουλος:«Μπορούμε να βρούμε κλειδιά επικοινωνίας με την Τουρκία»

Την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα διαβάσει σωστά την Τουρκία, μπορεί να βρει κλειδιά επικοινωνίας που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο μας εκφράζει ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε συνέντευξή του στην F.S., στην οποία προειδοποιεί ότι μόνο αν σημαντικές χώρες της Ε.Ε. αισθανθούν πως απειλούνται ζωτικά τους συμφέροντα από τις κινήσεις της Τουρκίας, μπορεί η Ε.Ε. να μη μείνει σε διακηρύξεις.

O κ. Ανδριανόπουλος αναφέρει ότι στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η στενή σχέση με τη Ρωσία, ώστε η γέφυρα Μόσχας-Άγκυρας να μην είναι άθραυστη, ενώ προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική μπορεί να σημάνουν το άνοιγμα της Δύσης σε κινδύνους από το νότιο μαλακό της υπογάστριο.

Ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει την άποψή του ότι πρέπει να αποθαρρυνθούν οι ελεύσεις με αίτημα το άσυλο.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη «βέρο Πειραιώτη, ντόμπρο και αυθόρμητο» και προσδιορίζει τη σύγκρουση με τον κ. Σαββίδη στο ποδόσφαιρο, ενώ εκφράζει την άποψη ότι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς κλονίζεται, αλλά η ΝΔ έχει ακόμη μπόλικη δουλειά να κάνει.

 

Πόσο σοβαρό αξιολογείτε ότι είναι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης;

Για την Τουρκία, συνιστά σοβαρή πολιτική κίνηση. Άσχετα αν δεν στέκεται νομικά. Ο Ερντογάν επιχειρεί να κάνει γενικά αισθητή την παρουσία του, ανεξαρτήτως λογικών ή νομικών υποβάθρων. Παίζει ρόλο μεγάλης δύναμης που στηρίζεται στην ισχύ και στον εκφοβισμό. Η εντύπωσή μου όμως είναι πως δεν θα φτάσει στα άκρα. Ιδίως έναντι κάποιου όπως η χώρα μας, που είναι δεμένη με τη διεθνή πολιτική αρχιτεκτονική.

 

Γεωστρατηγικά, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει έναν σημαντικό περιφερειακά ρόλο από τη Λιβύη έως τη Συρία και το Ιράκ;

Αυτή είναι η φιλοδοξία της. Για να την υλοποιήσει, όμως, χρειάζεται τη σιωπηλή συναίνεση της Ρωσίας και έναν τρόπο ομαλής συμβίωσης μ’ εμάς. Αλλιώς, οι ενδεχόμενες αναστατώσεις που θα αντιμετωπίσει δεν θα τις επιτρέψουν τέτοιον ρόλο. Στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η στενή σχέση με τη Ρωσία, ώστε η γέφυρα Μόσχας-Άγκυρας να μην είναι άθραυστη, και η καλλιέργεια επαφών με την Άγκυρα, ώστε να είναι φανερή η πρόθεσή μας για ομαλή συμβίωση, αλλά με συγκεκριμένο κόστος.

 

Μπορεί η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει την Τουρκία;

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, κυρίως στον εαυτό μας, πως οτιδήποτε συμβεί θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με στήριγμα τις δικές μας δυνάμεις και παράλληλα να δουλεύουμε ώστε να δημιουργηθούν συγκυρίες όπου άλλες σοβαρές δυνάμεις να αισθάνονται πως το συμφέρον τους εξυπηρετείται περιορίζοντας την Τουρκία και ενισχύοντας τις δικές μας προοπτικές. Κανείς δεν θα διακινδυνεύσει οτιδήποτε στο όνομα της δικαιοσύνης και μόνο. Αν διαβάσουμε σωστά την Τουρκία, μπορούμε, εκτιμώ, να βρούμε κλειδιά επικοινωνίας που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δυο μας.

 

Η Ε.Ε. έχει κάποιον λόγο να αντιδράσει στις τουρκικές επιδιώξεις και να μη μείνει σε διακηρύξεις;

Μόνο αν σημαντικές χώρες της Ε.Ε. αισθανθούν πως απειλούνται ζωτικά τους συμφέροντα. Δουλειά δική μας είναι να κάνουμε κάτι τέτοιο φανερό. Και να τους δώσουμε να το καταλάβουν. Στρατηγική όμως. Όχι πια πολιτική γκρίνιας και παραπόνων.

 

Ο Πρόεδρος Μακρόν χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρή συμμαχία». Τι σημαίνει αυτό για την επιχειρησιακή επάρκεια της Συμμαχίας;

Εκτιμώ πως μερικές φορές υπερβάλλει. Η Συμμαχία έχει πρόβλημα εντοπισμού του πραγματικού αντιπάλου. Στην εποχή μας, αυτός δεν είναι άλλος από τον αναδυόμενο ισλαμοφασισμό. Κάτι που δεν βλέπει κυρίως η Ευρώπη – που δείχνει περισσότερο εγκεφαλικά νεκρή από το ΝΑΤΟ.

 

Η Τουρκία και η Ρωσία έδειξαν να έχουν βρει μια κοινότητα συμφερόντων στη Συρία. Ισχύει το ίδιο και στη Βόρεια Αφρική;

Γι’ αυτό ευθύνεται και η δική μας αδράνεια και στάση. Λόγου χάρη, οι απελάσεις Ρώσων και η καταβύθιση στο ναδίρ των σχέσεών μας. Μακροπρόθεσμα, εκτιμώ πως ο δεσμός αυτός δεν θα αντέξει. Ιστορικά ποτέ η Δύση δεν άφησε μια τέτοια σχέση να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Διότι τότε, όπως σωστά το εντοπίσατε, το επόμενο βήμα είναι η Βόρεια Αφρική και το άνοιγμα της Δύσης σε κινδύνους από το νότιο μαλακό της υπογάστριο. Ιδού, λοιπόν, δυτικά συμφέροντα που εύλογα θίγονται.

 

Πώς μπορούν να ανασχεθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία;

Με το ξεκαθάρισμα απλώς από δικής μας πλευράς πως όσοι παραβιάζουν σύνορα δεν πρόκειται να παραμένουν στο έδαφός μας και να υποβάλλουν καν αίτηση ασύλου. Κανείς δεν φτάνει στην Ελλάδα ξεφεύγοντας άμεσα από μια κόλαση εμφύλιας σύρραξης. Διασχίζουν πολλές χώρες πριν φτάσουν εδώ. Άσυλο, λοιπόν, μόνο από προξενεία ή νόμιμα σημεία εισόδου και με νόμιμα χαρτιά. Γιατί να θαλασσοπνίγονται περνώντας από την Τουρκία, όπου δεν κινδυνεύουν; Όλοι οι άλλοι περιορισμοί κάπου για επαναπατρισμό. Έτσι, πιστεύω, θα κοπούν οι ροές.

 

Στις εκλογές του 2019 στηρίξατε την υποψηφιότητα Μώραλη. Είναι καλύτερος δήμαρχος από εσάς;

Έχει περάσει καιρός από την εποχή μου. Οι επιλογές μου δεν γίνονται βάσει συγκρίσεων με τη δική μου πορεία. Με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής που εξελέγη, έκανε σημαντική δουλειά. Υπάρχουν προϋποθέσεις να γίνει καλός δήμαρχος. Όλοι εξάλλου τον Πειραιά αγαπάμε.

 

Η σύγκρουση Σαββίδη-Μαρινάκη αφορά μόνο το ποδόσφαιρο ή πρέπει να αναζητηθούν βαθύτερα αίτια;

Το ποδόσφαιρο είναι η βασική αιτία. Και η ρίζα της αντιπαλότητας. Από κει και πέρα, είναι διαφορετικοί άνθρωποι και χαρακτήρες. Ο Μαρινάκης είναι βέρος Πειραιώτης, με την ντομπροσύνη και τον αυθορμητισμό που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους της πόλης μου.

 

Είχατε πει παλαιότερα ότι αν στην Ελλάδα δεν υπάρξει συνειδητή ιδεολογική αντιπαράθεση με τις αριστερές ιδεοληψίες, δεν πρόκειται ποτέ να προωθηθούν πολιτικές ρεαλιστικές, που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα. Το κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση;

Και το πιστεύω. Σιγά σιγά, κάτι γίνεται. Ήδη η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς κλονίζεται. Θέλει βέβαια ακόμη μπόλικη δουλειά. Η ΝΔ μπορεί να την κάνει.