«Τα ακίνητα συνολικά μπορούν πλέον να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ.Στασινός - Free Sunday
«Τα ακίνητα συνολικά μπορούν πλέον να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ.Στασινός

«Τα ακίνητα συνολικά μπορούν πλέον να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ.Στασινός

Η πολιτεία πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να μην αλλάζουν οι προτεραιότητες των μεγάλων έργων υποδομής ανά κυβέρνηση αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, εκφράζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, σε συνέντευξή του στην FS, αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΤΕΕ. Παράλληλα, ο κ. Στασινός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις δομείται ένα νέο, συνολικό πλαίσιο για τον δομημένο χώρο που θα αποδώσει καρπούς προοδευτικά στα επόμενα χρόνια και τονίζει ότι «η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση, η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι χρειάζονται νέες και καλές δουλειές».

Είναι σωστή η εντύπωση ότι με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα σε φορείς όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο υπάρχει ενίσχυση των παρατάξεων που υποστηρίζουν την ελεύθερη οικονομία; Σχετίζεται αυτό με την εκλογική νίκη της ΝΔ ή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν οι παρατάξεις που πρώτευσαν ως διοικήσεις;

Οι εντυπώσεις σε κάθε εκλογή σε επαγγελματικούς χώρους έχουν τη σημασία τους, αλλά εμείς είμαστε μηχανικοί και εστιάζουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι πως η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση, η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι χρειάζονται νέες και καλές δουλειές. Αυτή είναι η ανάγκη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν ζούμε σε εποχές ιδεολογικών μαχών. Σημασία έχει να ξέρεις να κάνεις τη δουλειά σου και να φέρνεις αποτελέσματα. Νομίζω ότι οι μηχανικοί επιβράβευσαν την προσπάθειά μας τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του Επιμελητηρίου και να προωθήσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, με σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία και θεσμικές τομές που μειώνουν τη γραφειοκρατία, βοηθούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη.

Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;

Πρώτη και βασική είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που ήδη ψηφίστηκε, με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα για κάθε είδους αδειοδότηση, με τον οποίο, μόλις ολοκληρωθεί, θα μπορεί κάθε πολίτης, επιχείρηση, αλλά και όλο το Δημόσιο, να ξέρουν από τον υπολογιστή τους τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή της χώρας. Με όλα τα όρια κάθε είδους προστατευόμενων περιοχών, με όρους δόμησης και χρήσεις γης, για να τα πω συνοπτικά. Και ακολουθεί το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης, για να μπορεί κάθε επενδυτής, μικρός ή μεγάλος, να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά από ένα σημείο. Παράλληλα, η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών θα δώσει τη δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίζει το σύνολο των δημοσίων υποδομών, πότε κατασκευάστηκε και πότε συντηρήθηκε καθεμία, ποιος έχει την αρμοδιότητα, πότε πρέπει να προγραμματιστούν εργασίες. Όλα αυτά μαζί αποτελούν ένα ψηφιακό πλέγμα υποδομών για την ανάπτυξη.

Η οικοδομή ήταν πάντοτε μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ο απολογισμός του 2019 δημιουργεί την εντύπωση ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών το 2020; Πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης;

Τα ακίνητα συνολικά, είτε μιλάμε για νέες οικοδομές ιδιωτών, είτε για ριζικές ανακαινίσεις, είτε για μεγάλες επενδύσεις, μπορούν πλέον να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση. Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ, αλλά και μερικά ακόμη μέτρα, όπως η φορολογία των εταιρειών, η προσδοκώμενη ακόμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η Χρυσή Βίζα, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου, με κάνουν να αισιοδοξώ. Έχω πει την εκτίμησή μου ότι θα δούμε σύντομα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και πάλι γερανούς στις πόλεις. Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν θα είναι στιγμιαίο. Με την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, τις ηλεκτρονικές άδειες δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που έρχεται το καλοκαίρι, την ολοκλήρωση του νόμου των αυθαιρέτων, την έναρξη του φιλόδοξου σχεδίου για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μέσα από τα τοπικά χωρικά σχέδια, τα νέα σχέδια πόλης, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τη ριζική ανακαίνιση κτιρίων για ενεργειακή εξοικονόμηση, δομείται ένα νέο, συνολικό πλαίσιο για τον δομημένο χώρο που θα αποδώσει καρπούς προοδευτικά στα επόμενα χρόνια.

Τα δημόσια έργα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την οδό Πάτρας-Πύργου και την Αμβρακία Οδό, είχαν μπλέξει σε έναν δικαστικό κύκλο ενστάσεων και τέλματος, στερώντας πόρους και θέσεις εργασίας από την αγορά. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Αφενός η πολιτεία πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, να μην αλλάζουν οι προτεραιότητες ανά κυβέρνηση αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Έχουμε προτείνει τον τρόπο για να υπάρξει και να επικαιροποιείται ένας Εθνικός Σχεδιασμός Υποδομών. Η κυβέρνηση δείχνει ότι το ενστερνίζεται και το προωθεί. Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που σας ανέφερα, θα συμβάλει δραστικά σε αυτή την επιτελική λειτουργία του κράτους.

Αφετέρου, όμως, πρέπει να προσαρμοστεί και το θεσμικό πλαίσιο. Να γίνουν αλλαγές στον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, εκεί όπου δεν λειτουργεί. Αλλά και να υπάρξουν πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τρόπο και στον χρόνο εκδίκασης προσφυγών, όπως και στη διαδικασία ωρίμανσης και ανάθεσης των έργων. Είμαστε σε συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία, κυρίως το Υποδομών, και αισιοδοξώ ότι θα βελτιωθεί το πλαίσιο.

Είναι επαρκείς για τις κατασκευαστικές εταιρείες οι βελτιώσεις στη φορολογία ή θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο;

Η φορολογία αφορά γενικά τις επιχειρήσεις. Είναι κρίσιμη η μείωσή της αλλά δεν είναι αρκετή, χρειάζεται αλλαγή και στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ήδη σας ανέφερα. Αλλά για τις κατασκευαστικές εταιρείες ειδικά, όσες αναλαμβάνουν δημόσια έργα, μείζον θέμα αποτελεί τόσο η επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων όσο και το ζήτημα των υπερβολικών εκπτώσεων, που δημιουργεί μεγάλες παθογένειες. Όλοι οι φορείς του κλάδου συμβάλλουμε ώστε να μπορέσει η πολιτεία να φέρει μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Υπάρχει κάποιος κρίκος στην εγχώρια κατασκευαστική αλυσίδα, από τη μελέτη έως την τσιμεντοβιομηχανία, που χρειάζεται βελτίωση, για να μπορέσει ο κλάδος να γίνει συνολικά ανταγωνιστικότερος;

Δεν είμαι υπέρ των ειδικών, φωτογραφικών ρυθμίσεων για κάποιον κρίκο. Πιστεύω βαθιά στους κοινούς κανόνες. Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη σας ανέφερα βοηθούν όλους.

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο;

Το Κτηματολόγιο είναι ήδη αναπτυξιακό εργαλείο. Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που σας ανέφερα συνεργάζονται, εκ του σχεδιασμού τους, με το Κτηματολόγιο. Και, ναι, είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί. Διότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρουμε εγκαίρως – κι αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκέντρωση δηλώσεων και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αλλά και την επίλυση προβλημάτων δεκαετιών –μη σας πω αιώνων και φανώ υπερβολικός– με τους δασικούς χάρτες και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου. Χρειάζεται ισχυρή βούληση, σοβαρότητα και ενδελεχής μελέτη των τελικών ρυθμίσεων που θα έρθουν.

Ποσό βάσιμη είναι η προσέγγιση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι τόσο ισχυρή, που καθίσταται αντιαναπτυξιακή;

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ποτέ αντιαναπτυξιακή. Αυτά ίσως να ίσχυαν σε άλλες εποχές. Η ανάπτυξη, για να είναι πραγματική και δίκαιη, πρέπει να είναι βιώσιμη. Καθεμία από τις πρωτοβουλίες που σας ανέφερα βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που είναι αντιαναπτυξιακό είναι η γραφειοκρατία και οι ιδεοληψίες. Αυτές πολεμάμε με όλες τις προτάσεις μας και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε.

Υπάρχει μια επιφύλαξη στην κοινωνία, η οποία αξιολογεί την οικοδομή με βάση την αντιπαροχή των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια να αλλάξει αυτή η εικόνα ή θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τουριστικούς παραδείσους χωρίς υποδομές;

Δεν συμμερίζομαι την παρατήρησή σας. Δεν έχει πλέον καμία σχέση ούτε ο κατασκευαστικός τομέας ούτε το Δημόσιο με το πώς γίνονταν τα έργα και οι οικοδομές στις δεκαετίες αυτές: ούτε σχεδιαστικά, ούτε κατασκευαστικά, ούτε οικονομικά. Η τεχνολογία, η επιστήμη και η ζωή έχουν προχωρήσει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Και όσο περισσότερο θα υπάρχουν πόροι για νέες επενδύσεις, τόσο πιο ορατό απ’ όλους θα γίνεται αυτό.