Αν δεν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, δεν θα έρθουν οι Σαουδάραβες, διαπιστώνει ο καθ.Κυριακίδης - Free Sunday
Αν δεν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, δεν θα έρθουν οι Σαουδάραβες, διαπιστώνει ο καθ.Κυριακίδης

Αν δεν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, δεν θα έρθουν οι Σαουδάραβες, διαπιστώνει ο καθ.Κυριακίδης

Η χώρα μας χρειάζεται να πείσει ότι δεν θα χαθούν χρήματα από τυχόν επενδύσεις, επισημαίνει ο πλοίαρχος (ε.α.), δρ. Κλεάνθης Κυριακίδης, επίκουρος καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Εμιράτων, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα.

 

Πώς έκριναν τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική τάξη στην Αραβική Χερσόνησο την επίσκεψη του πρωθυπουργού;

Σχεδόν μονολεκτικά θα σας έλεγα «απόλυτα θετικά». Ξεκινώντας από τις επίσημες δηλώσεις μέχρι το tweet του ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ, ο στόχος είναι να μετατραπεί η σχέση των χωρών μας σε στρατηγική συμμαχία. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συνδέεται με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία μέσω κοινών φίλων, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά και επικίνδυνων γειτόνων με ηγεμονικές τάσεις, όπως η Τουρκία. Τα ΜΜΕ του Κόλπου πρόβαλαν την επίσκεψη δυσανάλογα πολύ σε σχέση με το μέγεθος της χώρας μας και τη διάρκεια του ταξιδιού. Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αλ Αραμπίγια απέσπασε εξαιρετικά σχόλια. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων τόνισε τις κοινές θέσεις των δύο χωρών και δεν δίστασε να κάνει λόγο για καταδικαστέες, προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ποια μπορεί να είναι η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα;

Οι χώρες αυτές ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ για την άμυνά τους. Επί παραδείγματι, η Σαουδική Αραβία υπολείπεται μόνο των ΗΠΑ και της Κίνας στον αμυντικό της προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε περίπου 70 δισ. δολάρια. Δεν έχει όμως τεχνογνωσία και εκπαίδευση. Εκεί μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Ελλάδα. Πέραν των οικονομικών ανταλλαγμάτων για τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συμβολαίων για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, υπάρχει και η στρατιωτική διπλωματία. Μην ξεχνάμε ότι μία από τις βασικές απαιτήσεις των ανωτέρω χωρών για ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Κατάρ είναι να κλείσει η εκεί δημιουργηθείσα τουρκική βάση.

 

Είναι βάσιμη η προσδοκία για επενδύσεις στην Ελλάδα; Πριν από λίγα χρόνια περιμέναμε από το Κατάρ, ο εμίρης έμπλεξε σε τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και σήμερα στηρίζει την Τουρκία…

Το Κατάρ στηρίζει την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της απομόνωσής του. Έχει επιλέξει να ταχθεί με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να περιθωριοποιηθεί, και σε αυτή την απομόνωση έχει ως σταθερό σύμμαχο μόνο την Τουρκία και συγκυριακά το Ιράν. Συνεπώς δεν σχετίζεται η έλλειψη επενδύσεων από το Κατάρ με την ελληνική στάση. Σαφώς, όμως, αν δεν βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, δεν θα μπορέσουν οι Εμιρατινοί και οι Σαουδάραβες να μετατρέψουν την καλή τους θέληση σε πράξη.

 

Τι πρέπει να δώσει η Ελλάδα για να πάρει επενδύσεις;

Οι χώρες αυτές αποτελούν οικονομικούς κολοσσούς. Η Ελλάδα αντλεί ισχύ και από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν. Η χώρα μας χρειάζεται απλά να πείσει ότι δεν θα χαθούν χρήματα από τυχόν επενδύσεις. Η κυβέρνηση θεωρώ ότι κάνει εξαιρετικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει και πολιτικά τις χώρες αυτές στις διενέξεις τους και. πιστέψτε με. είναι εύκολο. αφού ο ένας άξονας που έχει δημιουργηθεί είναι Τουρκία - Κατάρ και ο άλλος Αίγυπτος - ΗΑΕ - Σαουδική Αραβία. Ειρήσθω εν παρόδω, στη Λιβύη πολύ πριν την Ελλάδα παρείχαν απόλυτη στήριξη στον Χαφτάρ.