«Να αυξήσουμε την όρεξη των επενδυτών», ζητά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης - Free Sunday
«Να αυξήσουμε την όρεξη των επενδυτών», ζητά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης

«Να αυξήσουμε την όρεξη των επενδυτών», ζητά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης

Την εκτίμηση ότι «τα αποτελέσματα της μείωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα γίνουν πιο ορατά όταν οι τράπεζες αναβαθμιστούν από τις εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας» κάνει σε συνέντευξή του στην F.S. ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης.

O κ. Μασουράκης αποδίδει την αναβάθμιση στη σωστή διακυβέρνηση των τελευταίων μηνών, διευκρινίζει όμως ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν τη λαίλαπα των μνημονίων» και χαρακτηρίζει «επιτακτική» την ανάγκη «η οικονομική πολιτική να φέρει αποτέλεσμα όσον αφορά την επενδυτική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μασουράκης αναγνωρίζει ότι οι θεσμοί «κάποτε, και με το δίκιο τους, ήταν επιφυλακτικοί», αλλά εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι σήμερα δεν ισχύει το ίδιο.

Σας αιφνιδίασε η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κάτω από το 1% ή είχε προεξοφληθεί;

Τα περιθώρια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχουν μειωθεί σημαντικά από τις ευρωεκλογές και μετά, και βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2009, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση δημοσίου χρέους. Συνεπώς οι αγορές αναγνωρίζουν τη μείωση του κινδύνου χώρας, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της σωστής διακυβέρνησης των τελευταίων μηνών, χωρίς να παραγνωρίζεται το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν τη λαίλαπα των μνημονίων.

Τι μέρος της πτώσης οφείλεται στη διεθνή συγκυρία και τι σε εσωτερικές βελτιώσεις;

Βεβαίως η διεθνής συγκυρία δρα υποβοηθητικά, αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η μείωση των επιτοκίων διεθνώς μπορεί να σημαίνει αποδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών της διεθνούς οικονομίας μακροπρόθεσμα.

Τι σημαίνει η πτώση για το ελληνικό επιχειρείν;

Λογικά, η πτώση του κινδύνου χώρας θα περάσει και στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις διεθνώς, συνεπώς θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για την ελκυστικότητα της τραπεζικής χρηματοδότησης για το ελληνικό επιχειρείν.

Πότε νομίζετε ότι θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της πτώσης στην ελληνική κοινωνία;

Τα αποτελέσματα θα γίνουν πιο ορατά όταν οι τράπεζες αναβαθμιστούν από τις εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αντίστοιχα με την πρόοδο που θα σημειώνεται στην αντιμετώπιση των κόκκινων τραπεζικών δανείων, με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», ή και άλλων ενδεχομένως συμπληρωματικών σχεδίων, και των αναμενόμενων βελτιώσεων στο πτωχευτικό δίκαιο. Στο τέλος της ημέρας, βεβαίως, όλα είναι συνάρτηση της επενδυτικής και αναπτυξιακής αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο εφαρμογής φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, καθώς οι προσδοκίες στο τέλος πρέπει να επαληθεύονται.

Είναι έτοιμο το ελληνικό επιχειρείν να εκμεταλλευτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσμένουν για πολλά χρόνια μια εξομάλυνση των όρων και του κόστους επιχειρηματικών δανείων, ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στη διεθνή οικονομία, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομική πολιτική να φέρει αποτέλεσμα όσον αφορά την επενδυτική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θα γίνει πιο ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα για ξένες επενδύσεις;

Οι ξένες επενδύσεις είναι εδώ. Πρέπει όμως να αυξήσουμε την όρεξη των επενδυτών για επενδύσεις πέραν του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και σε επενδύσεις στη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να προσελκύσουμε την εγκατάσταση μεγάλων διεθνώς επιχειρήσεων στη χώρα μας. Ξένα κεφάλαια που κατευθύνονται σε εξαγορές επιχειρήσεων προς αναδιάρθρωση είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν φτάνουν, μια και δεν δημιουργούν πρόσθετο απόθεμα κεφαλαίου.

Τι μήνυμα στέλνει η μείωση στους δανειστές σε ό,τι αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Το μήνυμα στους δανειστές είναι να μας πιστώσουν για την πρόοδο που συντελείται και να δεχτούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τώρα που τα επιτόκια πέφτουν και οι αναπτυξιακές προοπτικές βελτιώνονται άρδην. Μπορεί κάποτε, και με το δίκιο τους, να ήταν επιφυλακτικοί, αλλά σήμερα δεν ισχύει το ίδιο.