«Μόνο τα μέσα απλής υγιεινής και η καραντίνα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα», λέει ο καθ.Κουβελας - Free Sunday
«Μόνο τα μέσα απλής υγιεινής και η καραντίνα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα», λέει ο καθ.Κουβελας

«Μόνο τα μέσα απλής υγιεινής και η καραντίνα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα», λέει ο καθ.Κουβελας

Την εκτίμηση ότι τα μόνα μέτρα που μπορεί να δουλέψουν για την αντιμετώπιση του Covid-19 είναι η καραντίνα και τα μέσα απλής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, χαρτομάντιλα, αποφυγή εναγκαλισμών και ασπασμών, ψεκασμών με σάλια, βλέννες και άλλα βιολογικά υγρά κ.λπ.) κάνει μιλώντας στην F.S. o καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας. Ο κ. Κούβελας προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρονικός προσδιορισμός της παρασκευής εμβολίου για τον κοροναϊό.

 

Από τη στιγμή που ο Covid-19 είναι γρίπη, γιατί δεν είναι επαρκές το εμβόλιο κατά της γρίπης για την αντιμετώπισή του;

Ο Covid-19 δεν ανήκει στην κατηγορία των ιών της γρίπης (Influenza τύπου Α, Β ή C). Ανήκει σε άλλη κατηγορία, που ονομάζονται κοροναϊοί, επομένως το εμβόλιο της γρίπης δεν μας καλύπτει. Η σύγχυση δημιουργείται από το γεγονός ότι ο εν λόγω ιός προκαλεί σύνδρομο ανάλογο της γρίπης (πυρετός, κυνάγχη, κακουχία, βήχας κ.λπ.).

 

Τι σημαίνει φαρμακευτικά το ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για το εμβόλιο; Είναι ο κανονικός χρόνος;

Στην ουσία, δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό θέλει για να αναπτυχθεί εμβόλιο. Ίσως και να μην είναι δυνατό να αναπτυχθεί. Περίπου 18 μήνες χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο τύπου γρίπης και κάποιοι πιστεύουν ότι ανάλογα θα συμβεί και με τον Covid-19.

 

Ήταν χρήσιμα στην αντιμετώπιση του νέου ιού τα διδάγματα από την αντιμετώπιση του SARS; Κάνουμε σήμερα εμβόλια για τον SARS;

Όχι, ο SARS δεν είναι καλό παράδειγμα, για πολλούς λόγους. Ούτε εμβόλιο έχει παραχθεί ούτε ήταν τόσο μεταδοτικός, ενώ τα συμπτώματα ήταν βαρύτερα. Επομένως δεν υπάρχει καμία σχέση, πέρα από την καλλιεργούμενη τρομολαγνεία.

 

Από τους ειδικούς δίνονται συμβουλές για την προφύλαξη, οι οποίες είναι εξαιρετικά απλές. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη εξάπλωση;

Διότι οι φορείς δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους και δεν ξέρουν και τι πρέπει να κάνουν. Συχνά δεν ξέρουν ότι είναι φορείς.

 

Είναι δυνατό να υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή προληπτικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία και ο εμβολιασμός;

Όχι, τα μόνα μέτρα που μπορεί να δουλέψουν είναι η καραντίνα και τα μέσα απλής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, χαρτομάντιλα, αποφυγή εναγκαλισμών και ασπασμών, ψεκασμών με σάλια, βλέννες και άλλα βιολογικά υγρά κ.λπ.).

 

Τι θνησιμότητα θα είχε η απλή γρίπη αν δεν υπήρχε το εμβόλιο;

Ανάλογα με τη μορφή του ιού, σίγουρα περισσότερο από το τετραπλάσιο!

 

Κινδυνεύει η ανθρωπότητα από νέες τέτοιου τύπου ασθένειες, για τις οποίες δεν θα υπάρχει φαρμακευτική απάντηση;

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει κυρίως από τους ανθρώπους. Η βλακεία, η αδιαφορία και το ατομικό κέρδος είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τη γέννησή της. Πραγματικά, πιστεύω ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα, λόγω εξάντλησης των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, παρά από τη λοίμωξη.

 

Μπορούν οι δυτικές χώρες να εφαρμόσουν σχέδια περιορισμού των λοιμώξεων όπως αυτά που εφάρμοσαν οι Κινέζοι ή απαιτούνται αυταρχικά καθεστώτα;

Όπως όλοι καταλάβαμε, κανένα μέτρο δεν ήταν σοβαρό. Αν τα δούμε από απόσταση, είναι καραγκιοζιλίκια. Η αγωγή υγείας και τα σωστά, γενικά και ειδικά, μέτρα πρόληψης είναι αυτά που μας βοηθούν. Δεν χρειαζόμαστε νέα νοσοκομεία, αλλά λειτουργικά υπάρχοντα. Δεν χρειαζόμαστε υπεργιατρούς, αλλά διαβασμένους γιατρούς κοινότητας και επισκέπτες υγείας. Δεν χρειαζόμαστε υπερφάρμακα και υπερεμβόλια, αλλά να πλένουμε τα χέρια μας και να μην πολυκυκλοφορούμε με την πρώτη αδιαθεσία μας. Αυτά και καλή μας τύχη!