«O Έβρος πρέπει να έχει νερό», λέει ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Ζούκας - Free Sunday
«O Έβρος πρέπει να έχει νερό», λέει ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Ζούκας

«O Έβρος πρέπει να έχει νερό», λέει ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Ζούκας

Το ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης να αποτρέψει την εισβολή, αλλά συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια και συμπαρίστανται στους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της άμυνας και της ασφάλειας των συνόρων, έδειξε την εθνική συνοχή που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, δηλώνει ο στρατηγός Ιωάννης Ζούκας, ο οποίος έχει υπηρετήσεις ως διοικητής τριών μονάδων στον ¨Εβρο, πριν  αναλάβει διοικητής σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

 

Ποια διαφορά έχει η άμυνα απέναντι σε μια στρατιωτική εισβολή από την άμυνα απέναντι σε χιλιάδες άοπλους ανθρώπους;

Η προσπάθεια ένοπλης εισβολής ξένου κράτους θα τύχει ένοπλης αντιμετώπισης. Όταν όμως έχουμε άοπλη προσπάθεια, η αντιμετώπιση θα γίνει με άλλα μέσα. Δηλαδή δεν θα χρησιμοποιηθούν όπλα. Όπως ο τρόπος με τον οποίον άκρως αποτελεσματικά αποτράπηκε στον Έβρο η προσπάθεια ατόμων να μπουν αόπλως στο ελληνικό έδαφος.

 

Αυτή η προσπάθεια, όμως, στηρίχτηκε και στον αιφνιδιασμό…

Πάντοτε στις ακριτικές περιοχές υπάρχουν τμήματα της συνοριοφυλακής και του στρατού που είναι σε διαρκή εγρήγορση. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε μια ανακοίνωση από τον Ερντογάν με βάση την οποία άλλαζαν πλήρως τα δεδομένα και η ελληνική αντίδραση υπήρξε αστραπιαία και πέτυχε τρία πράγματα. Το πρώτο ήταν να αποτρέψει την εισβολή ξένων στο ελληνικό έδαφος κι έτσι η Τουρκία απέτυχε να δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα για να σώσει ο Ερντογάν το προσωπικό του πρεστίζ και το κύρος της κυβέρνησής του στο εσωτερικό του ακροατήριο, καθώς η μια αποτυχία του διαδέχεται την άλλη. Το δεύτερο ήταν ότι αναγκάσαμε τον Ερντογάν να πιστέψει ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία αλλά έχει τη δυνατότητα της αυτοπροστασίας της και το τρίτο ότι στείλαμε το μήνυμα στους συμμάχους και σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι χώρα κύρους η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται την αλληλεγγύη τους, την οποία η Ε.Ε. άρχισε ήδη να επιδεικνύει με αποστολή προσωπικού, μέσων και χρημάτων.

 

Τι θα γινόταν αν περνούσαν;

Ο ισχυρισμός του Ερντογάν «ανοίξτε κι εσείς τα σύνορά σας, για να φύγουν προς την Ευρώπη» δεν ευσταθεί, διότι η Ελλάδα και νομοταγής χώρα είναι και σέβεται τις υποχρεώσεις της, αλλά και να τα άνοιγε η Ελλάδα, τα έχουν κλειστά οι προς βορράν γείτονές μας. Θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Θα έμεναν εδώ και ανάμεσα στις συνέπειες της παραμονής τους θα ήταν το υψηλό κόστος της στέγασης και της σίτισής τους, ενώ το αδέσποτο της κυκλοφορίας τους θα ενίσχυε τα προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας.

 

Ακούγονται επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των πολιτών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, λέγεται ότι είχαν όπλα…

Το ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης να αποτρέψει την εισβολή, αλλά συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια και συμπαρίστανται στους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της άμυνας και της ασφάλειας των συνόρων, έδειξε την εθνική συνοχή που έχει η συγκεκριμένη περιοχή. Περιστατικά με αυθαίρετη χρήση όπλων δεν είχαμε στο παρελθόν, ούτε προβλέπεται να έχουμε. Η βοήθεια από τους κατοίκους της περιοχής λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες από την κεντρική πολιτική εξουσία της χώρας.

 

Οι δυνάμεις της Frontex θα είναι χρήσιμες;

Ασφαλώς και θα είναι χρήσιμες, για δύο λόγους. Πρώτον, θα αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε. και, δεύτερον, θα ενισχύουν τις ελληνικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Για την αποτελεσματικότητα, δεν βλέπω ιδιαίτερα προβλήματα, διότι δεν θα λειτουργούν κατά μόνας και ανεξάρτητα, οι οποίες γνωρίζουν τα δεδομένα της γεωγραφίας και τον τρόπο δράσης της απέναντι πλευράς.

 

Όταν το ποτάμι έχει πολύ νερό, πλημμυρίζει. Όταν έχει λίγο, διευκολύνει τις διαβάσεις. Τελικά, τι είναι καλύτερο για την ελληνική άμυνα;

Εμείς θέλουμε το νερό για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι δυσκολεύει την προσπάθεια παράνομων μεταναστών να μπουν στη χώρα. Ένας άλλος είναι ότι, επειδή είναι ευφορότατη η περιοχή του Έβρου, θέλουμε να αρδεύονται αυτές οι περιοχές κοντά στο ποτάμι. Τα κατασκευασθέντα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ήδη περιορίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.