Ν. Αβραμίδης: Τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον κορονοϊό - Free Sunday
Ν. Αβραμίδης: Τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον κορονοϊό
Ο Νίκος Αβραμίδης

Ν. Αβραμίδης: Τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον κορονοϊό

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, μας ενημερώνει για τα μέτρα του δήμου κατά του κορονοϊού και εξηγεί γιατί «μεγάλο χειροκρότημα αξίζει και στους εργάτες της καθαριότητας».

 

Ας ξεκινήσουμε από το θέμα των ημερών. Ποια είναι τα μέτρα που ο δήμος λαμβάνει κατά του κορονοϊού;

Ο Δήμος Αθηναίων, στην προσπάθειά του να προστατέψει στον μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, ακολουθώντας τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή μέτρων στήριξης και παρεμβάσεων για την Αθήνα. Με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, με το σύνολο του στόλου των πλυστικών μηχανημάτων (80 πλυστικά μηχανήματα), ξεκινήσαμε τακτική απολύμανση τρεις φορές την ημέρα και στις επτά δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, μαζί με το πλύσιμο σε δρόμους, πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες, με ειδικό βάρος στα παγκάκια, τις στάσεις λεωφορείων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, βενζινάδικα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης.

Μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αστυνομία ανέστειλε τη λειτουργία του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης στις θέσεις επισκεπτών με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σταθμεύοντας χωρίς καταβολή τέλους, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού, ενώ επέστρεψε όλες τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που είχαν αφαιρεθεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Επίσης, ανεστάλη η λειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου Αθηναίων και, σε επίπεδο υπηρεσιών, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του δήμου και την προστασία των πολιτών, ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα https://eservices.cityofathens.gr/ για την εξυπηρέτηση των πολιτών για τα θέματα του δήμου. Παράλληλα, για την υποστήριξη στο κράτος, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διέθεσε το δημοτικό ιατρείο που βρίσκεται στην 5η Δημοτική Κοινότητα, στα Άνω Πατήσια, ως ιατρείο για τον έλεγχο πολιτών σε σχέση με τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα έθεσε στη διάθεση του ΕΟΔΥ και μια σειρά από άλλους χώρους του Δήμου Αθηναίων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Ο Αθήνα 9.84 εκπέμπει τακτικά ενημερωτικά σποτ για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά, ενώ θέσαμε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με τρεις ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό, καθώς και γραμμή πρώτης βοήθειας με ιατρούς από τα δημοτικά ιατρεία.

Τέλος, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus», έναν κοινωνικό μηχανισμό του Δήμου Αθηναίων με κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και διανομές τροφίμων και άλλων απαραίτητων αγαθών σε μοναχικά πρόσωπα, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Μιλήστε μας για τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης επιχειρήσεων και οικογενειών από τον Δήμο Αθηναίων κατά την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού.

Ο δήμαρχός μας, Κώστας Μπακογιάννης, προέβη σε μια σειρά οικονομικών ελαφρύνσεων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων της Αθήνας, αλλά και των οικογενειών οι οποίες πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση που περνά ο τόπος μας.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού δεν θα πληρώσουν δημοτικά τέλη (καθαριότητας & φωτισμού και φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων), τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων για όσο διαρκέσει η κατάσταση που ζούμε, ενώ έδωσε και παράταση στις ρυθμίσεις χρεών προς τον δήμο.

Επίσης, καμία οικογένεια δεν θα πληρώσει τροφεία στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη που βιώνει στο σπίτι του και στο εισόδημά του τις συνέπειες της πανδημίας.

Είστε αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης στον πιο επιβαρυμένο με απορρίμματα δήμο της χώρας. Μιλήστε μας για τις κυριακάτικες παρεμβάσεις καθαριότητας που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο στις γειτονιές της Αθήνας.

Οι συντονισμένες μας επεμβάσεις καθαριότητας και αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και όσο πιο συχνά μπορούμε λόγω φόρτου εργασιών των διευθύνσεων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διευθύνσεις Πρασίνου και Ηλεκτρολογικού, από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις όπου αποκαθιστούμε τις φθορές που υπάρχουν στην Αθήνα μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης. Επισκευάζουμε παγκάκια, προσθέτουμε καλαθάκια απορριμμάτων, βάφουμε, αφαιρούμε γκράφιτι, αποκαθιστούμε τον ηλεκτροφωτισμό και περιποιούμαστε το πράσινο, πλένουμε και απολυμαίνουμε, κι έτσι αναμορφώνουμε πλατείες και δημόσιους χώρους και στις 129 γειτονιές της Αθήνας μας.

Από τον Ιανουάριο παρουσιάσαμε τις «Κυριακές Καθαριότητας», την πιο μεγάλης κλίμακας συντονισμένη επιχείρηση καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Αθήνα, με στόχο αυτή τη μέρα, που οι ρυθμοί στην πόλη χαλαρώνουν, εμείς να επιχειρούμε σαρωτικά στο σύνολο για την καθαριότητα της πόλης με πέντε σάρωθρα και πέντε πλυστικά μηχανήματα, έναντι του ενός που επιχειρεί κανονικά κάθε μέρα σε κάθε δημοτική κοινότητα.

Ως Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, είμαστε υπερήφανοι που ήδη μέσα σε 7 μήνες περισσότερα από 71 σημεία και πλατείες στις 129 γειτονιές της Αθήνας μας έχουν ήδη αποκατασταθεί και επισκευαστεί μετά από χρόνια εγκατάλειψη, με τον σωστό προγραμματισμό και τις συντονισμένες παρεμβάσεις μας. Οι «Κυριακές Καθαριότητας» συμβολίζουν τη μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας, που εκσυγχρονίζεται και αλλάζει. Γι’ αυτή την Αθήνα, λοιπόν, που αλλάζει, άλλαξαν και οι Κυριακές μας. Για να επαναφέρουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας στους Αθηναίους πολίτες και να αποκτήσουμε επιτέλους μια πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη σεβασμό στην πρωτεύουσα της χώρας μας και στην ιστορία της.

Με ποιον τρόπο γίνονται οι απολυμάνσεις στα όρια του δήμου;

Ξεκινήσαμε, σχεδόν από τα μέσα Μαρτίου, ταυτόχρονη απολύμανση μαζί με εντατικό πλύσιμο σε δρόμους, πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες, με ειδική μέριμνα για τα σημεία που συγκεντρώνουν πιο πολύ κόσμο, δηλαδή στάσεις λεωφορείων, παγκάκια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ με την επιβολή των μέτρων απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας επεκτείναμε ειδικά το πρόγραμμα της απολύμανσης σε νοσοκομεία, βενζινάδικα, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, στα σημεία δηλαδή που είναι κυρίως προσβάσιμα από τους πολίτες.

Η απολύμανση γίνεται με το σύνολο του στόλου των πλυστικών μηχανημάτων, δηλαδή 80 στο σύνολο σάρωθρα, καδοπλυντήρια και υδροφόρες, όπου εκτός από νερό χρησιμοποιείται και απαιτούμενη ποσότητα απολυμαντικού υγρού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Η προσπάθειά μας πρόσφατα ενισχύθηκε με την προμήθεια 35 νέων πολυμηχανημάτων, που με την παραλαβή τους μπήκαν αμέσως στη μάχη της καθαριότητας και της απολύμανσης. Έτσι, ο στόλος της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων τριπλασιάστηκε και σύντομα θα τετραπλασιαστεί.

Αυτή τη στιγμή 80 πλυστικά μηχανήματα στο σύνολο σαρώνουν όλη την πόλη, απολυμαίνοντας και στις 7 δημοτικές κοινότητες και στις 129 γειτονιές, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υγιεινή, την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Η ασφάλεια των εργαζομένων μας που είναι εκτεθειμένοι όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά σε κινδύνους, ιούς και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι για εμάς ζήτημα ύψιστης σημασίας. Εξοπλίσαμε με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας όλους τους εργάτες μας στην καθαριότητα (φόρμες, μάσκες, γιλέκα, γάντια και γυαλιά, απολυμαντικά κ.ά.), για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και κυρίως με όλα τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε αυτές τις σκληρές συνθήκες.

Προ ημερών χειροκροτήσαμε τους ηρωικούς γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες, που με κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό δίνουν τη μάχη τους στα νοσοκομεία της χώρας. Ένα πολύ μεγάλο χειροκρότημα αξίζει και στους εργάτες της καθαριότητας του δήμου μας, του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, με τις πιο απαιτητικές ανάγκες, οι οποίοι κι αυτοί από την πρώτη στιγμή δίνουν τη μάχη τους απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.

Απολυμαίνουν την πόλη και τους κάδους απορριμμάτων, μαζεύουν τα σκουπίδια, αλλά και τα σκουπίδια ασθενών από νοσοκομεία, και έρχονται αντιμέτωποι με όλες τις αντίξοες συνθήκες που μπορεί να σκεφτεί κανείς στην πόλη.

Κι όμως, με υψηλή την αίσθηση του καθήκοντος, βρίσκονται έξω στους δρόμους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με κίνδυνο της ζωής τους, δουλεύοντας σκληρά, με ζήλο και πάθος, σε διπλές βάρδιες, για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Αξίζουν, λοιπόν, ένα μεγάλο «ευχαριστώ», τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

Λίγο μακάβρια η ερώτηση, αλλά, δεδομένου ότι συμβαίνει στην Ιταλία, απαραίτητη: Καθώς υπήρξαν ήδη οι πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ο Δήμος Αθηναίων έχει αρκετές θέσεις στα κοιμητήριά του;

Ο Δήμος Αθηναίων έχει λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτή την περίπτωση. Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα χρειαστεί.