«Κανένα κρούσμα κορονοϊού στον οικισμό των Ρομά και στο στρατόπεδο των προσφύγων» - Free Sunday
«Κανένα κρούσμα κορονοϊού στον οικισμό των Ρομά και στο στρατόπεδο των προσφύγων»

«Κανένα κρούσμα κορονοϊού στον οικισμό των Ρομά και στο στρατόπεδο των προσφύγων»

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ρομά και οι πρόσφυγες που διαμένουν στον δήμο Δέλτα, στον οικισμό Αγία Σοφία και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου αντίστοιχα, τηρούν τους περιορισμούς δίνει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος με επιστολή του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ζήτησε μεγαλύτερη επιτήρηση και αστυνόμευση για την εφαρμογή των μέτρων στον οικισμό Αγία Σοφία, όπου διαμένουν οι Ρομά, σημειώνει ότι απάντηση στο αίτημα δεν υπάρχει, αλλά διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Στον δήμο σας διαμένουν δύο ομάδες πολιτών που έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτες στον κορονοϊό και έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση: οι Ρομά στον οικισμό Αγίας Σοφίας και οι αιτούντες άσυλο στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Πού οφείλεται το γεγονός ότι εκεί δεν είχατε κανένα κρούσμα, αλλά είχατε στη Βιομηχανική Περιοχή;

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και άρχισαν να τίθενται σε ισχύ μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της επιδημίας, αναλάβαμε πρωτοβουλία για να προστατεύουμε τους κατοίκους από τη νόσο. Αμέσως απολυμάναμε όλα τα δημοτικά κτίρια, τα ΚΑΠΗ και τα σχολεία, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το δημαρχείο. Κλείσαμε τα δημοτικά κτίρια, για να αποφύγουμε τις συναθροίσεις, και τα ΚΑΠΗ πολύ νωρίτερα από την κυβερνητική εντολή για το κλείσιμο των σχολείων.

Στον οικισμό Αγία Σοφία στείλαμε ενημερωτικό υλικό στον πρόεδρο των Ρομά με σαφή εντολή να το διανείμει και να γίνει κατανοητό απ’ όλους τους οικιστές, ακόμη και από τους αναλφάβητους, ενώ ζητήσαμε και την απαγόρευση κυκλοφορίας τους όσο αυτό ήταν δυνατόν.

Άμεσα απολυμάναμε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής, για να καλύψουμε ανάγκες υγειονομικού υλικού. Επίσης, μοιράσαμε απολυμαντικά και είδη καθαριότητας σε όλους τους κατοίκους του οικισμού, προκειμένου να απολυμάνουν και να προστατέψουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Μοιράσαμε τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης μέσα στον οικισμό με τη βοήθεια των υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας και εθελοντών, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν στα σούπερ μάρκετ για την προμήθεια αγαθών.

Όσο για το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στη ΒΙΠΕΘ, είναι κάτι που ο δήμος δεν μπορεί να ελέγξει και αφορά τις υπηρεσίες του κράτους. Θα ήθελα να υπογραμμίσω όμως την ανάγκη συμμόρφωσης των επιχειρηματιών με τα μέτρα του ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί το εργατικό δυναμικό από τον ιό.

Στην επιστολή σας στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ζητήσατε μεγαλύτερη υγειονομική επιτήρηση. Τι ακριβώς δεν έγινε;

Στην επιστολή που έστειλα στον κ. Χαρδαλιά ζήτησα να γίνει επιτήρηση των Ρομά μετά την υπόθεση της Λάρισας. Η επιστολή εστάλη λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και αναμένουμε να δούμε αν θα ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. Ευτυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν υπάρχει υποψία για κρούσμα στον οικισμό Αγία Σοφία και φυσικά κατανοούμε ότι έχουν ξεσπάσει πολύ σημαντικά περιστατικά στη χώρα, που αντλούν, όπως είναι φυσικό, την προσοχή των αρχών. Επίσης, ζητήσαμε μεγαλύτερη αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων απαγόρευσης, ενώ εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση για να ανταποκριθούμε σε όποιο αίτημα μας κατατεθεί από τους κατοίκους στον οικισμό Ρομά. Οι κάτοικοι του οικισμού είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν μήνυμα στο 13033 και να ενημερώνουν για τις μετακινήσεις τους.

Ζητήσατε επίσης μεγαλύτερη εναρμόνιση των προσφύγων και των μεταναστών με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες; Τηρήθηκαν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας;

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας από τους φιλοξενούμενους στη δομή Αναγνωστοπούλου τηρούνται κατά γράμμα, όπως μας ενημερώνει και η διοίκηση της δομής. Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο έχει προσλάβει επιπλέον σεκιούριτι και έχει τοποθετηθεί και πύλη ασφαλείας για την είσοδο και την έξοδο των μεταναστών.

Έξω από τη δομή βρίσκεται δύναμη της αστυνομίας, προκειμένου να ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και γι’ αυτούς ισχύει η αποστολή μηνύματος στο 13033.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά μεταναστών που έφτασαν στη δομή τελευταία και, απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχουν καταγραφεί και εξεταστεί από το μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται μέσα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου. Οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι στη δομή ζητούν μέσα προστασίας για να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Εμείς, από την πλευρά μας, συμβάλλουμε ώστε να ακουστούν τα επιμέρους αιτήματα της δομής στην πολιτεία.

Όσο για τους Ρομά, όπως προείπα, τηρούν τα μέτρα απαγόρευσης, ενώ με επισκέψεις της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής φροντίσαμε να γίνει κατανοητό ότι είναι απαραίτητο να εναρμονιστούν με τις υποδείξεις όλοι οι Ρομά και να μείνουν στα σπίτια τους, κάτι που κατανόησαν και οι ίδιοι.

Πόση ανησυχία υπάρχει στους κατοίκους για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού;

Η ανησυχία των κατοίκων του δήμου Δέλτα δεν διαφέρει από αυτήν όλης της υπόλοιπης χώρας. Ωστόσο, έχω να πω με περηφάνια ότι οι δημότες ακολούθησαν πίστα τις οδηγίες και δεν έσπασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται για να συνεχίσουν να κρατούν τον ιό μακριά. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε πολύ καλά για τον δήμο μας και δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού. Εύχομαι, με τη συνέχιση της επαγρύπνησης από τους κατοίκους και τη δική μας συμβολή σε ό,τι μας αφορά, να συνεχίσει έτσι η κατάσταση μέχρι την ολική άρση του lockdown.

Υπάρχουν μέτρα τα οποία πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν στον δήμο σας για λόγους δημόσιας υγείας;

Αν οι ειδικοί επιστήμονες μας δώσουν διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να άρουμε όλα τα μέτρα, θα το κάνουμε. Αν κριθεί ότι χρειάζεται η παραμονή κάποιων συνθηκών, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, καθώς θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα προσαρμογής, που σίγουρα θα πρέπει να συνοδεύεται από την ατομική ευθύνη, που δεν πρέπει να ξεχάσουμε στο εξής.