Δ. Φραγκάκης: «Συνολικό ταμείο για τον τουρισμό θα κάνουμε τον Νοέμβριο» - Free Sunday
Δ. Φραγκάκης: «Συνολικό ταμείο για τον τουρισμό θα κάνουμε τον Νοέμβριο»

Δ. Φραγκάκης: «Συνολικό ταμείο για τον τουρισμό θα κάνουμε τον Νοέμβριο»

«Επιδίωξη όλων μας, να μείνει όρθια η ελληνική τουριστική βιομηχανία φέτος» δηλώνει στην F.S. ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο κ. Φραγκάκης υπενθυμίζει ότι προτεραιότητα στον τουρισμό παραμένει η ασφάλεια και εμφανίζεται ικανοποιημένος από το γεγονός ότι άνοιξε ήδη το 65% των ξενοδοχείων, αλλά και από την προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου, που έβαλε πλάτη, στηρίζοντας και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα τονίζει τη σημασία του εσωτερικού τουρισμού και σημειώνει ότι τα ειδικά κίνητρα που δίνονται φέτος για τον εσωτερικό τουρισμό θα πρέπει να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το 2021, εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού και θέτει ως στόχους την ισχυρότερη παρουσία σε νέες αγορές και την ενίσχυση της συνεργασίας με σημαντικούς παίκτες του τουρισμού διεθνώς.

Ποιο είναι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός το φετινό καλοκαίρι;

Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Η πανδημία άλλαξε αναγκαστικά τα σχέδιά μας για το 2020 και προφανώς μετέβαλε και τη στόχευσή μας όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού. Είχαμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια να ανοίξουμε αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία και άλλες, αλλά η κρίση του Covid-19 δεν μας επιτρέπει, για τώρα τουλάχιστον, να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας. Ο πρώτος μας ρεαλιστικός στόχος για φέτος είναι οι παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, σκανδιναβικές χώρες κ.λπ.). Οι παραδοσιακοί μας «πελάτες», να μου επιτραπεί η έκφραση. Προφανώς το πρώτο μας κριτήριο είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιμέρους χωρών-στόχων, καθώς ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε, αλλά προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια. Εξίσου σημαντικός στόχος για φέτος είναι ο οδικός τουρισμός, που όμως με τα πρόσφατα δεδομένα υποχωρεί, αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός, που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε σημαντική μας επιδίωξη. Φέτος, γενικότερα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τίποτα στην τύχη του, παρά το γεγονός ότι ενεργούμε σε ένα πολύ ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον.

Είχε ανταπόκριση στο διεθνές κοινό η διαφημιστική εκστρατεία του ελληνικού τουρισμού;

Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι για πρώτη φορά ο ΕΟΤ βγήκε πολύ νωρίς σε καμπάνια branding, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, η οποία, δυστυχώς, διεκόπη με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ακόμα όμως και μέσα στην καραντίνα δεν μείναμε αδρανείς. Βγήκαμε με μια προσεκτική καμπάνια, το «Greece from Home», η οποία πήρε εξαιρετικές κριτικές και ήταν προϊόν συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα ήδη έχουμε ξεκινήσει και «τρέχουμε» καμπάνια χώρας με διπλό μήνυμα: τη μοναδικότητα του ελληνικού καλοκαιριού και την ασφάλεια του προορισμού. Μια καμπάνια digital, που θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό απευθύνεται σε χώρες με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τέτοια που επιτρέπουν την ελεγχόμενη είσοδο επισκεπτών. Για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε ευελιξία όσον αφορά την ένταση της καμπάνιας, όσο και τις χώρες που θα στοχεύουμε ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, που πλέον «τρέχουν» κι αυτά επιμέρους καμπάνιες σε τοπικά μέσα των χωρών ευθύνης τους. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα προφανώς με βάση τις παρούσες δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, αλλά συνολικό ταμείο θα κάνουμε τον Νοέμβριο.

Η Ελλάδα έχει περάσει ως ασφαλής χώρα, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις σε τρίτες χώρες. Κινδυνεύει αυτή η εκτίμηση;

Όσο τηρούμε όλοι μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, και το λέω μετά λόγου γνώσης. Επίσης, έχω εμπιστοσύνη στον υγειονομικό μηχανισμό και στην πολιτική προστασία, που έχει λειτουργήσει εδώ και μήνες πολύ αποτελεσματικά. Όπως καταφέραμε να κρατήσουμε υγιείς τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της βαριάς πανδημίας, έτσι μπορούμε να κρατήσουμε υγιείς και τους επισκέπτες μας τώρα. Τα στοιχεία των δειγματοληπτικών τεστ και των ελέγχων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά μέχρι τώρα, παρ’ όλα αυτά δεν εφησυχάζουμε στιγμή. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και γενικά πιστεύω ότι έχουμε τον έλεγχο. Και είναι σημαντικό να τον κρατήσουμε μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν, γιατί θα είναι η βάση μας για το 2021, το οποίο θα είναι έτος ανάκαμψης του τουρισμού μας.

Το υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει τουριστικά vouchers. Έχετε αξιολογήσει τα αποτελέσματα στην τουριστική βιομηχανία; Θα μπορούσε να διατηρηθεί ο θεσμός;

Ο κοινωνικός τουρισμός εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Φέτος, όμως, έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ έχουν προστεθεί και άλλα δύο προγράμματα, το «Τουρισμός για όλους» και τα vouchers για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι σημαντικές ενέσεις τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τουριστική μας βιομηχανία, καθώς ήδη πάνω από 300.000 Έλληνες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Προφανώς ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα σώσει την παρτίδα φέτος, καθώς η Ελλάδα στηρίζεται σε ποσοστό 90% στον εισερχόμενο τουρισμό. Όμως κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει την αξία του, για πολλούς λόγους. Γι’ αυτό και δίνονται ειδικά κίνητρα φέτος και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά και τα επόμενα χρόνια.

Με τι ποσοστό επί του περσινού τζίρου του τουρισμού θα πρέπει να είναι ικανοποιημένο το υπουργείο Οικονομικών;

Το 2019 τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο τουρισμός συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 25% συνολικά. Είναι μεγάλα νούμερα, τα οποία προφανώς καταδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία μας. Ειδικά σε κάποιες περιφέρειες της Ελλάδας το ποσοστό εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τον τουρισμό φτάνει το 97%! Κατανοεί, λοιπόν, κανείς πόσο μεγάλη ζημιά κάνει στην οικονομία μας η κρίση του κορονοϊού, η οποία έχει χτυπήσει μεταξύ άλλων και τον τουρισμό μας. Δεν μπορώ και δεν θα ήθελα να κάνω πρόβλεψη εσόδων για τη φετινή σεζόν. Θα ήθελα όμως να δω όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές και όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν. Αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξη όλων μας, να μείνει όρθια η ελληνική τουριστική βιομηχανία φέτος.

Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν άνοιξαν, παρά τις εκκλήσεις. Θεωρείτε ότι θα έχουν απώλειες στο μέλλον σε σχέση με όσες άνοιξαν, υφιστάμενες το κόστος;

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το 65% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει μέχρι τώρα και ενδεχομένως να αυξηθεί ο αριθμός αυτός μέσα στον Αύγουστο. Είναι ένας σχετικά ικανοποιητικός αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα και τα ρίσκα που παίρνει κάποιος επιχειρηματίας αυτή την περίοδο. Κι επειδή προέρχομαι από τον χώρο του τουρισμού, οφείλω να πω ότι είναι πραγματικά μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλεται απ’ όλους προκειμένου να ανοίξει η σεζόν φέτος. Όπως έβαλε πλάτη η πολιτεία, έτσι βάζει πλάτη και ο επιχειρηματικός κόσμος, στηρίζοντας και τους εργαζόμενους, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Πόση ζημιά έκανε στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα η αναζωπύρωση της πανδημίας στις γειτονικές χώρες; Είναι εύλογο το αίτημα ξενοδόχων για χαλαρότερους ελέγχους;

Αναμφίβολα έκανε ζημιά, καθώς φέτος υπολογίζουμε πολύ στον οδικό τουρισμό, προφανώς στη Βόρεια Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Είναι κάτι που αποδεικνύει, αν θέλετε, πόσο ρευστή είναι η κατάσταση φέτος και πόσο δύσκολα μπορεί να κάνει κάποιος προβλέψεις και σχεδιασμούς. Οι έλεγχοι πρέπει να παραμείνουν αυστηροί και δεν βλέπω λόγο χαλάρωσης αυτή τη στιγμή, καθώς, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, στόχος είναι να κινηθούμε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Θα ήταν καταστροφικό για το ίδιο το τουριστικό μας προϊόν να χαλαρώσουμε τώρα. Κάποιες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης χαλάρωσαν τα μέτρα και αναγκάζονται τώρα να πάνε σε lockdown, κάτι που θα έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμες στην εικόνα τους. Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος.

Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το 2021;

Το 2021 θα είναι έτος-ορόσημο για τον τουρισμό μας και συνολικά για την οικονομία. Εάν όλα πάνε καλά, θα είναι ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης και τότε είναι που θα κεφαλαιοποιήσουμε όλη την καλή δουλειά που έχει γίνει τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην προστασία του τουριστικού μας προϊόντος συνολικά. Ο ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Ενισχύουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό, φτιάχνουμε το νέο περίπτερο με το οποίο εμφανιζόμαστε στις εκθέσεις, ανασχεδιάζουμε το νέο εθνικό τουριστικό μας portal, το visitgreece.gr, ενώ πρόθεσή μας είναι να τρέξουμε καμπάνια branding της χώρας όλο τον χρόνο, με έμφαση φυσικά το πρώτο τετράμηνο του 2021. Παράλληλα, θέλουμε να αποκτήσουμε ισχυρότερη παρουσία σε νέες αγορές και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με σημαντικούς παίκτες του τουρισμού διεθνώς. Με λίγα λόγια, ενόψει 2021 τα αλλάζουμε όλα, για να κάνουμε το καλύτερο σε μια χρονιά που πρέπει να τα δώσουμε όλα.