Μ. Ζορπίδης: «Να παγώσει κάθε απαίτηση του κράτους από τις επιχειρήσεις» - Free Sunday
Μ. Ζορπίδης: «Να παγώσει κάθε απαίτηση του κράτους από τις επιχειρήσεις»

Μ. Ζορπίδης: «Να παγώσει κάθε απαίτηση του κράτους από τις επιχειρήσεις»

Η αγορά δεν πρόκειται να κινηθεί χωρίς να υπάρξει ρευστότητα στους καταναλωτές και πραγματική στήριξη από την πολιτεία, δηλώνει μιλώντας στην F.S. ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Πώς κρίνετε συνολικά την αγορά της Θεσσαλονίκης μετά το δύσκολο εξάμηνο του κορονοϊού;

Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή στην αγορά και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αν εξαιρέσουμε τους κλάδους των τροφίμων και της υγιεινής, που λόγω των συνθηκών όχι απλώς δεν σημείωσαν πτώση αλλά είχαν άνοδο, η συντριπτική πλειονότητα επλήγη βάναυσα. Πρέπει να τονίσουμε ότι εμάς η κρίση δεν μας βρήκε σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπως την υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς βρισκόμασταν σε μια περίοδο ανασυγκρότησης μετά τη δεκαετή δημοσιονομική κρίση. Εκεί δηλαδή που προσπαθούσαμε να σταθούμε στα πόδια μας χτυπημένοι από τη λιτότητα, εκεί που νομίσαμε ότι είδαμε φως στην άκρη του τούνελ, εκεί μας χτύπησε ο κορονοϊός. Γι’ αυτό η κατάσταση είναι πιο οδυνηρή για εμάς.

Πόσο κοντά στη δική σας πρόταση είναι το φόρουμ που διεξάγεται αυτές τις μέρες;

Το φόρουμ είναι μια λύση ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια ώστε να φτιάξουμε αυτό που ο Τάσος Τζήκας λέει το Νταβός των Βαλκανίων. Σίγουρα είναι μια σημαντική προσπάθεια, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν σοβαρά θέματα και να υπάρξει ζύμωση και προβληματισμός πάνω σε κάθε ζήτημα. Σίγουρα η πόλη με τον τρόπο αυτόν θα διατηρηθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η διοργάνωση δεν μπορεί να πλησιάσει καν τα οφέλη, κυρίως τα οικονομικά, που είχε η πόλη και η αγορά από τη διοργάνωση της λεγόμενης γενικής έκθεσης. Για τον λόγο αυτόν εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση οφείλει να βρει άλλους τρόπους ώστε να διατεθούν στη Θεσσαλονίκη τα 50 εκατ. ευρώ που θα έρχονταν στην πόλη με τη ΔΕΘ.

Δεν θα ήταν ρίσκο για την πόλη η διενέργεια της ΔΕΘ υπό τον φόβο υγειονομικής ανασφάλειας;

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τα υγειονομικά ζητήματα. Εφόσον οι ειδικοί απεφάνθησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, οφείλουμε να τους σεβαστούμε και να υπακούσουμε. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να διαφωνούμε, και μάλιστα εκ των υστέρων. Αυτό που εγώ γνωρίζω από πρώτο χέρι είναι ότι η Helexpo είχε πάρει όλα τα μέτρα ώστε η ΔΕΘ να γίνει σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα. Ακόμη και οι Γερμανοί, που ξέρουμε πόσο μεθοδικοί και αυστηροί είναι, είχαν εγκρίνει όλο τον σχεδιασμό.

Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα δημόσια πράγματα η κυβέρνηση;

Η δουλειά η δική μας είναι να μην είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι. Και πάντα να πιέζουμε για να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις για την αγορά και την οικονομία. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά στο υγειονομικό μέρος. Είδε έγκαιρα αυτό που δεν είδαν άλλες κυβερνήσεις, πήρε μέτρα, και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει απολύτως. Θα ήθελα να καταλήξω στο ίδιο συμπέρασμα και στο κομμάτι των οικονομικών μέτρων, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ. Εκεί δεν υπήρξε η ίδια ετοιμότητα, ούτε η ίδια προετοιμασία και αποτελεσματικότητα. Βέβαια, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μια τεράστια κρίση και πιθανόν να μην είχε έτοιμα σχέδια. Αλλά έκανε χτυπητά λάθη, ενώ υπήρξαν και σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις. Το βασικό λάθος είναι ότι έβαλε σε αυτή την αλυσίδα της εφαρμογής των μέτρων στήριξης τις τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία για να αποδώσουν υπό πίεση και σε συνθήκες κρίσης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παγώσουν όσα μέτρα, όπως τα δάνεια, τα ΤΕΠΙΧ κ.λπ., έπρεπε να περάσουν από τις διαδικασίες τους. Αντίθετα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που δεν πέρασε από τις εγκρίσεις των τραπεζών, ήταν το μόνο που δούλεψε αμέσως και πραγματικά στήριξε τις επιχειρήσεις όσο κανένα άλλο.

Ποιες θα θέλατε να είναι για τους επαγγελματίες οι «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» που ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του διαθέτει για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα;

Θέλω να πιστεύω ότι αναφέρεται σε απτή στήριξη, δηλαδή σε ρευστότητα. Η αγορά δεν πρόκειται να κινηθεί χωρίς να υπάρξει ρευστότητα στους καταναλωτές και πραγματική στήριξη από την πολιτεία. Ξέρετε, κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε για δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τόσα άλλα και πραγματικά απορούμε. Πού είναι αυτά τα χρήματα; Γιατί χρήματα ακούμε και χρήματα δεν βλέπουμε! Όλοι μιλούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όλοι κόπτονται για την αγορά, κι εμείς, που είμαστε στην καρδιά της ιδιωτικής οικονομίας, καμία στήριξη δεν βλέπουμε. Υπήρξαν βέβαια σωστά μέτρα, όπως η κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, αλλά ο κύριος λόγος αφορά δάνεια. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν δάνεια, θέλουν να δουλέψουν! Γι’ αυτό και είπαμε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να παγώσει κάθε απαίτηση του κράτους από τις επιχειρήσεις μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση και επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά. Μόνο έτσι θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις. Επίσης, είναι λίγο αστείο το κράτος να μας δίνει στη δεξιά τσέπη δάνεια και ενισχύσεις και από την άλλη να μας παίρνει φόρους, τέλη και εισφορές.

Έχετε ανακοινώσει την απόφασή σας να σταματήσετε τις εκδρομές του πρακτορείου σας στην Κωνσταντινούπολη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πόσο επώδυνη οικονομικά ήταν για σας η απόφαση; Τι θα σημάνει για την αγορά της Θεσσαλονίκης ενδεχόμενο να απαντήσουν με παρόμοιο τρόπο οι Τούρκοι συνάδελφοί σας;

Στα θέματα αυτά δεν χωρούν οικονομικά μεγέθη. Ένιωσα ότι δεν είναι δυνατόν να κάνω εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και να μη βάλω στο πρόγραμμά της ξενάγηση στην Αγία Σοφία. Κωνσταντινούπολη χωρίς Αγία Σοφία δεν υπάρχει, έτσι απλά. Τα υπόλοιπα δεν μετράνε. Μακάρι να συνέλθουν οι γείτονες και να επιστρέψουν στην ηρεμία. Μέχρι τότε, όμως, δεν θα κάνουμε εκδρομές και σε αυτό το ζύγι δεν βάζουμε τα λεφτά.