Γ. Κωνσταντόπουλος: «Στο επτάμηνο του 2020 οι εξαγωγές αυξήθηκαν!» - Free Sunday
Γ. Κωνσταντόπουλος: «Στο επτάμηνο του 2020 οι εξαγωγές αυξήθηκαν!»

Γ. Κωνσταντόπουλος: «Στο επτάμηνο του 2020 οι εξαγωγές αυξήθηκαν!»

Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολόγησης και του κόστους του χρήματος θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τονίζει σε συνέντευξή του στην F.S. o πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι οι εξαγωγές το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2020 μειώθηκαν κατά 11,6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, μείωση η οποία οφείλεται αποκλειστικά στον κλάδο των πετρελαιοειδών, χωρίς τον οποίο καταγράφεται αύξηση κατά 1,9%, και ζητά στήριξη στους κλάδους των βιομηχανικών προϊόντων και των πρώτων υλών, που σημείωσαν μειώσεις.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει πρόκληση τη διαχείριση των 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα γίνουν οι σωστές ενέργειες με γνώμονα το καλό της χώρας.

 

Συμμερίζεστε την άποψη ότι η ύφεση το 2020 θα είναι κάτω από 8%;

Οι προβλέψεις για την ύφεση της οικονομίας ποικίλλουν και συνεχώς αναθεωρούνται, όπως συμβαίνει και στην παγκόσμια οικονομία. Για την Ελλάδα, το β΄ τρίμηνο 2020 ήταν αδιαμφισβήτητα αρνητικό με τη μείωση 15,2% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμώ και ελπίζω ότι η εικόνα στο σύνολο του έτους θα είναι καλύτερη και ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8%.

 

Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι θα βγούμε οριστικά από την κρίση όταν βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο για τον κορονοϊό. Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο που αντέχει η ελληνική οικονομία για να βρεθεί η θεραπεία;

Η ελληνική οικονομία έχει δεχτεί έντονες πιέσεις και βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε άμεσα, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, λαμβάνοντας μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Όταν καταφέρουμε να βρούμε μια αποτελεσματική θεραπεία ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα έχουμε καταπολεμήσει την πανδημία, αλλά όχι τις οικονομικές της επιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομία να φτάσει σε αδιέξοδο. Αντίθετα, θα πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και προνοητικά, βρίσκοντας λύσεις για κάθε πιθανό σενάριο.

 

Πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέχρι στιγμής μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης;

Σε έναν μεγάλο βαθμό τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά για τους εξαγωγείς, αλλά σίγουρα υπήρξαν και δυσκολίες για πολλές επιχειρήσεις. Παρά την όποια υποστήριξη από το κράτος, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις διεθνείς αγορές κατέστησαν πολλές επιχειρήσεις μη βιώσιμες, δημιουργώντας έτσι σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, οι εξαγωγείς διακατέχονται από το στοιχείο της προσαρμοστικότητας και της ευρηματικότητας και βρήκαν τις λύσεις στα προβλήματα αυτά.

Από δω και πέρα έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η πρόκληση και η ευκαιρία της Ελλάδας, γιατί θα έχουμε στη διάθεσή μας το σημαντικό ποσό των 70 δισ. ευρώ, αλλά το πώς θα το διαχειριστούμε συνιστά μια πρόκληση. Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά θα κάνουμε τις σωστές ενέργειες με γνώμονα το καλό της χώρας.

 

Τι απώλειες είχε ο κλάδος των εξαγωγών το 2020;

Το 2020 θα ήταν η χρονιά των ρεκόρ αν δεν είχε εμφανιστεί ο κορονοϊός, αλλά ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και μέσα στη φουρτούνα του Covid-19 εμείς επιβιώσαμε. Συνολικά, οι εξαγωγές στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2020 μειώθηκαν κατά 11,6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ωστόσο η μείωση οφείλεται αποκλειστικά στον κλάδο των πετρελαιοειδών, καθώς, αν τα εξαιρέσουμε, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Στο διάστημα αυτό παρατηρείται μια έντονη αύξηση της εξωστρέφειας των τροφίμων και των χημικών, τα οποία ενίσχυσαν την εξαγωγική τους επίδοση κατά 10,8% και 22,9% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 8,4% και οι πρώτες ύλες κατά 20,3%. Επομένως θα πρέπει να υποστηρίξουμε και αυτούς τους κλάδους, ώστε να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα και να υποστηρίξουν με τη σειρά τους την ελληνική οικονομία.

 

Ποιες θα θέλατε να είναι για τις επιχειρήσεις οι «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» που ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του διαθέτει για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα;

Εμείς, ως εξαγωγείς, στοχεύουμε πάντα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί μέσα από ενέργειες διευκόλυνσης και υποστήριξης του διεθνούς επιχειρείν. Οι λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, η υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος χρήματος, θα είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρά «πολεμοφόδια» που θα αποτελέσουν αρωγό στο έργο μας.

 

Πώς κρίνετε τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Η συνεργασία επιχειρήσεων, φορέων και κράτους είναι απαραίτητο και βασικό συστατικό για την επιτυχή ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων. Στον ΣΕΒΕ, όντας ο μεγαλύτερος φορέας εξωστρέφειας της χώρας, έχουμε μια διαρκή και άψογη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και με όλα τα τμήματα του υπουργείου, βρίσκοντας από κοινού λύσεις σε καθημερινά, αλλά και χρόνια προβλήματα. Η συνολική μας εικόνα είναι αναμφίβολα θετική μέχρι στιγμής. Ευελπιστούμε ότι και μελλοντικά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανέλθει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και οι εξαγωγές να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.