Γ.Πατούλης: «Να μη νιώθουν οι πολίτες απροστάτευτοι» - Free Sunday
Γ.Πατούλης: «Να μη νιώθουν οι πολίτες απροστάτευτοι»

Γ.Πατούλης: «Να μη νιώθουν οι πολίτες απροστάτευτοι»

ΜΟΤΟ: Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη φάση της πανδημίας ανέπτυξε σημαντικές δράσεις και όποτε χρειάστηκε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να υλοποιηθούν διατυπώσαμε αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία.

 

ΜΟΤΟ2: Δίνουμε προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί, όπως είναι η Δυτική και η Ανατολική Αττική.

 

Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής

«Να μη νιώθουν οι πολίτες απροστάτευτοι»

Στον Χρήστο Μάτη

 

Την άποψη ότι η υλοποίηση δράσεων προς όφελος των πολιτών δεν μπορεί να εμποδιστεί από καμία έλλειψη θεσμικού πλαισίου εκφράζει στην F.S. ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

O κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει αυξήσει κατά 22% την απορροφητικότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα τον τελευταίο χρόνο και έχει υπογράψει συμβάσεις που ξεπερνούν το 90% του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. προϋπολογισμού.

Παράλληλα τονίζει την προσήλωση της περιφέρειας στην προστασία της δημόσιας υγείας και υπολογίζει σε περίπου 100.000 τους πολίτες που έχουν απευθυνθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1110, στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Πατούλης επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην απλή αναλογική που προβλέπει ο «Κλεισθένης» και τάσσεται υπέρ ενός νέου, σταθερού εκλογικού συστήματος, που θα διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών οργανισμών, αλλά και την ισότιμη και αναλογική αντιπροσώπευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά τα θέματα από τις τραγωδίες που προέκυψαν στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο περιφερειάρχης διαβεβαιώνει ότι δίνεται προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις περιοχές που έχουν πληγεί, όπως είναι η Δυτική και Ανατολική Αττική.

 

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να διαθέσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Δεν είναι μικρό το ποσό για τόσο πολλούς δικαιούχους;

Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία δοκίμασε και δοκιμάζει σκληρά τις επιχειρήσεις, και ειδικά στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής 2014-2020 κινείται πλέον σε υψηλότατους ρυθμούς απορρόφησης, αγγίζει το 50%, οι δε νομικές δεσμεύσεις (υπογεγραμμένες συμβάσεις) ξεπερνούν το 90% του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. προϋπολογισμού. Παρ’ όλα αυτά, με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξασφαλίσαμε την απαιτούμενη υπερδέσμευση πόρων, προκειμένου να εκδώσουμε την πρόσκληση των 200 εκατ. ευρώ και παράλληλα να συνεχίσουμε τις δράσεις που έχουμε ήδη σχεδιάσει για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη συνεργασία επιχειρήσεων με ακαδημαϊκά-ερευνητικά ιδρύματα.

Να σας υπενθυμίσω ότι ήδη η περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ Αττικής συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας II, το οποίο παρέχει μικροδάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, ενώ παράλληλα έχουμε χρηματοδοτήσει με 6 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δήμους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες του 2017 και τις πυρκαγιές του 2018.

 

Είναι οριστικά τα κριτήρια ή ενδέχεται να τα επανεξετάσετε; Θα είναι επιστρεπτέα, όπως η προκαταβολή;

Τα κριτήρια είναι οριστικά, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφαρμόζονται για το σύνολο των περιφερειών.

Σχετικά με το δεύτερο μέρος του ερωτήματός σας, επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για την περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η μοναδική υποχρέωση του δικαιούχου της ενίσχυσης είναι η δαπάνη του κεφαλαίου κίνησης που θα του χορηγηθεί, εντός του 2021.

 

Έχετε ήδη κλείσει έναν χρόνο στη διοίκηση της περιφέρειας. Θα κάνετε απολογισμό ή σας έχει αλλάξει πλήρως την ατζέντα η αντιμετώπιση της πανδημίας;

Για μας, προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, λάβαμε την απόφαση στα μέσα Σεπτεμβρίου να προβούμε σε αναβολή της εκδήλωσης που προγραμματίζαμε για τον απολογισμό του έργου μας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, το έργο μας είναι ορατό και μετρήσιμο. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα, εγώ και οι συνεργάτες μου καταρτίσαμε ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις. Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τόσο σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων όσο και σε επίπεδο δράσεων που αφορούν τους κοινωνικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Παράλληλα, υλοποιήσαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) προχωρήσαμε στη σύσταση των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ), οι οποίες έχουν στελεχωθεί με ιατρούς εξειδικευμένους και νοσηλευτές πανεπιστημιακού επιπέδου για εξέταση και λήψη δειγμάτων ρινοφαρυγγικών με την τεχνική PCR μοριακή τεχνική, καθώς και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1110, στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση. Να σημειωθεί ότι στο 1110 μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί πάνω από 100.000 πολίτες. Επιπλέον, πραγματοποιούμε ενημερωτικές δράσεις και συγκροτήσαμε ομάδα 700 πιστοποιημένων ιατρών που θα αναλάβουν την ενημέρωση του κοινού για τον κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται δράσεις σε δομές της αυτοδιοίκησης, σε σχολεία και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

 

Υπάρχει κάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα μπορούσε να κάνει η περιφέρεια αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα;

Όπως γνωρίζετε, λόγω της αναγκαιότητας να υπάρξουν γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες για τη διαχείριση των προβλημάτων της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε κατάρτιση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη φάση της πανδημίας ανέπτυξε σημαντικές δράσεις και όποτε χρειάστηκε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να υλοποιηθούν διατυπώσαμε αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία. Η ανταπόκρισή τους ήταν και παραμένει άμεση. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου ως αιρετού, αλλά και ως γιατρού, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η υλοποίηση ανάλογων δράσεων δεν μπορεί να εμποδιστεί από καμία έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Η δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων, κοινωνικών παντοπωλείων και ευρύτερα κοινωνικών δομών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτελούν απτά παραδείγματα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει ο διάλογος και η συνεννόηση.

 

Τι εικόνα έχετε σχηματίσει μέχρι στιγμής για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;

Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 βρίσκεται σήμερα στο 49%, ποσοστό αυξημένο κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη απορρόφηση του Σεπτεμβρίου του 2019. Μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε να βελτιώσουμε τη θέση της Περιφέρειας Αττικής, ανεβάζοντάς τη στην κατάταξη, από τις μεσαίες, στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών.

 

Υπήρξαν ορισμένα τραγικά θέματα, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα και η φωτιά στο Μάτι, τα οποία η πριν από εσάς διοίκηση αποδείχθηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει. Τι κάνατε γι’ αυτά;

Όταν αναλάβαμε, δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε λάθη και ανεπάρκειες δεκαετιών, γι’ αυτό και δίνουμε προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, κυρίως σε περιοχές που έχουν πληγεί, όπως είναι η Δυτική και η Ανατολική Αττική. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καθαρισμός των ρεμάτων, η ολοκλήρωση του έργου «Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», η διεκδίκηση πόρων για την εκπόνηση νέων μελετών, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επόμενων έργων.

 

Πάντως, η κλιματική αλλαγή είναι παράμετρος σε όλες τις αρμοδιότητές σας. Τι μέτρα παίρνετε;

Στην Περιφέρεια Αττικής έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενώ έχουμε εστιάσει στις προοπτικές χρηματοδότησης δράσεων για την κλιματική αλλαγή στο τρέχον και στο νέο ΕΣΠΑ.

Με δεδομένο ότι η Αττική έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια από τις φυσικές καταστροφές, έμφαση δίνουμε, σε συνεργασία με αξιόπιστους επιστημονικούς φορείς, όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο «Δημόκριτος», στην υλοποίηση δράσεων μείωσης του κινδύνου των καταστροφών, αλλά και στον σχεδιασμό κανόνων ενημέρωσης των πολιτών. Στόχος μας, να θωρακίσουμε καλύτερα τις πόλεις μας, να μη νιώθουν οι πολίτες απροστάτευτοι.

 

Χρειάζεται θεσμικές αλλαγές το σύστημα διοίκησης και ο εκλογικός νόμος στις περιφέρειες ή τελικά η απλή αναλογική δεν κατάφερε να προκαλέσει τα προβλήματα που φαίνεται να προσδοκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πριν ακόμη αναλάβω τη θέση ευθύνης του περιφερειάρχη Αττικής, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου είχα τονίσει επανειλημμένα ότι το εκλογικό σύστημα που καθιερώθηκε με τον «Κλεισθένη» θα δημιουργούσε προβλήματα και δυσλειτουργίες στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα. Θεωρώ, λοιπόν, αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο, σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών οργανισμών αλλά και την ισότιμη και αναλογική αντιπροσώπευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.