Εύα Καϊλή: «Η ηγεσία κράτησε την παράταξη όρθια, αλλά πλέον δεν αρκεί αυτό» - Free Sunday
Εύα Καϊλή: «Η ηγεσία κράτησε την παράταξη όρθια, αλλά πλέον δεν αρκεί αυτό»

Εύα Καϊλή: «Η ηγεσία κράτησε την παράταξη όρθια, αλλά πλέον δεν αρκεί αυτό»

«Αν σιωπούσα, τι παράδειγμα θα έδινα σε μια κοπέλα που έχει υποστεί αντίστοιχες συμπεριφορές σε μια κλειστή κοινωνία χωρίς δημόσιο βήμα» αναρωτιέται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, η οποία, απαντώντας δέκα χρόνια μετά σε ερώτηση για τη σεξιστική επίθεση που είχε δεχτεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κάνει γνωστό ότι είχε δεχτεί παροτρύνσεις να μην το κάνει θέμα, «για να μη στιγματιστεί».

Η κ. Καϊλή παίρνει σαφείς αποστάσεις από κάθε συζήτηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον αρχηγό του οποίου λέει ότι δεν ανήκει στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών πολιτικών, ενώ προειδοποιεί ότι ο χρόνος για να ετοιμάσει η παράταξη το αφήγημά της για τη νέα εποχή μπορεί να εξαντληθεί.

Η προσδοκία του ΚΙΝΑΛ για αλλαγή συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση δείχνει να επαληθεύεται χάρη στην υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ, όμως, δεν ανεβαίνει, αν και κάποιοι λένε ότι είναι οι δημοσκοπήσεις που το δείχνουν να μην ανεβαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποπροσανατολισμένος και ανήμπορος να αντιπαρατεθεί με σοβαρές θέσεις απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι ευκαιρία για τον χώρο μας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και παραμονεύει για να επιστρέψει, καθώς το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίστηκε στη σύγκρουση με την πραγματικότητα και την επιλογή του να φέρει στην εξουσία μια λαϊκή ακροδεξιά. Κανείς δεν του κάνει τη χάρη να τον υπολογίζει στις προοδευτικές δυνάμεις, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές και για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε νέες συμπληγάδες κρίσεων ασφαλείας στην εξωτερική πολιτική και τη δημόσια υγεία, που απαιτούν εθνική συνεννόηση και δεν απαντώνται με ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Η αιχμαλωσία σε μια συζήτηση συμμαχιών και ετεροπροσδιορισμού του ΠΑΣΟΚ μάς κρατάει σε χαμηλές πτήσεις, ενώ δείχνει την άμεση ανάγκη για ένα νέο αφήγημα ως προς τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσουμε με μεταρρυθμιστικές προτάσεις και λύσεις με πρόσημο προοδευτικό, πατριωτικό, ευρωπαϊκό, αλλά και σύγχρονο, στην πορεία μας προς το συνέδριο. Η ερώτησή σας, πάντως, δείχνει πως οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ παραμένουν υψηλές και αυτή η δυναμική πρέπει να απελευθερωθεί.

Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι οι ψηφοφόροι του χώρου σας αισθάνονται πιο κοντά στον Μητσοτάκη παρά στον Τσίπρα;

Οι ψηφοφόροι του χώρου μας, αν εκτιμούσαν πως ο Τσίπρας ανήκει στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών πολιτικών, θα του είχαν δώσει ακόμη μία ευκαιρία. Η πλήρης κατάρρευση του προσωπείου της ιδεοληπτικής λαϊκιστικής Αριστεράς που αγκάλιασε τη λαϊκιστική ακροδεξιά για μια εφιαλτική πενταετή διακυβέρνηση τυχοδιωκτών μάς δείχνει ακριβώς το πολιτικό κενό που έχουν ανάγκη οι Έλληνες να καλύψει το ΠΑΣΟΚ. Ο κοινωνικός συντηρητισμός που παραδοσιακά εκφραζόταν στη ΝΔ φαίνεται να έχει κρυφτεί πίσω από την ηγετική της ομάδα, που καταβάλλει προσπάθειες να καταλάβει τον χώρο του προοδευτικού κέντρου. Όμως η διαρκής διαχείριση αβεβαιοτήτων των κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει δεν επιτρέπει τη δημόσια συζήτηση για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, ούτε μας δίνει την πολυτέλεια να αναδείξουμε την έλλειψη πολιτικού στίγματος που απαιτεί ο επανασχεδιασμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, οι εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και η στρατηγική για μια ανθεκτική οικονομική πολιτική. Όσο μάλιστα βρίσκεται σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα αναβάλλεται και η υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμαζέψει τα συντρίμμια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και, ως τότε, στο παραπλανητικό ερώτημα «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή ΝΔ στη διαχείριση των κρίσεων;» οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στην πατριωτική φιλοευρωπαϊκή προοδευτική συμμαχία της σοσιαλδημοκρατίας, που ήταν το ιδεολογικό ρεύμα που προώθησε τις μεγαλύτερες αλλαγές στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80, δεν έχουν την πολυτέλεια να ξαναδώσουν ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπαρξιακό μας αντίπαλο.

Κινείται η ηγεσία του κόμματός σας προς αυτή την κατεύθυνση ή θα μπορούσε κάποιος να της καταλογίσει απαρχαιωμένη ανάγνωση της πολιτικής γεωγραφίας;

Η νυν ηγεσία του κόμματος έχει συμβάλει σημαντικά στο να περάσει το ΠΑΣΟΚ από τις συμπληγάδες της πόλωσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας την παράταξη όρθια. Σίγουρα όμως δεν αρκεί αυτό πλέον, και στην παράταξή μας υπάρχει ένας διαρκής πολιτικός διάλογος, χωρίς να απαιτείται να συμφωνούμε όλοι σε όλα, ενόψει συνεδρίου. Σημασία έχει η παράταξή μας να υπερβεί προσωπικές στρατηγικές ή τη μικροπολιτική της καθημερινότητας, καθώς διερχόμαστε πολλαπλές κρίσεις ως Έλληνες, και να ετοιμάσει ένα νέο αφήγημα για τη νέα εποχή όσο υπάρχει αρκετός χρόνος υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες για να διερευνηθούν υβριδικές λύσεις της μέγιστης δυνατής δημοκρατικής συμμετοχής στις διαδικασίες.

Συνολικά έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, έχουμε περισσότερη ή λιγότερη Ε.Ε. ως αυτόνομη πολιτική οντότητα;

Οφείλω να ομολογήσω πως η Ε.Ε. πιάστηκε απροετοίμαστη ως προς τη διαχείριση μιας τόσο μεγάλης επιδημίας και των συνεπειών της. Παρόλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολιτικές υγείας είναι βασική αρμοδιότητα των κρατών-μελών, θεωρώ ότι, τουλάχιστον στην αρχή της πανδημίας, επικράτησε μια ασυνεννοησία όσον αφορά π.χ. το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ μελών και την παροχή υγειονομικής βοήθειας και αλληλεγγύης, που διαπιστώθηκε ακόμη και στις εφοδιαστικές αλυσίδες προστατευτικού υλικού. Συνολικά, η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας νομίζω μας έφερε περισσότερο κοντά στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα «Next Generation EU», ύψους 750 δισ. ευρώ, αποτελεί το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ε.Ε. και καταδεικνύει ότι τα κράτη-μέλη επενδύουν στην ευρωπαϊκή οντότητα που ενώνει και συντονίζει τις προσπάθειες, αλλά και η διαπραγμάτευση για εμβόλια σε επίπεδο Ε.Ε. διασφαλίζει την ίση πρόσβαση για όλες τις χώρες, που μόνες τους αντιλαμβανόμαστε πως δεν θα είχαν την ίδια διαπραγματευτική ικανότητα.

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση περί σεξισμού και παρενοχλήσεων στην ελληνική κοινωνία. Έχετε βιώσει μια τέτοια συμπεριφορά σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η χειρότερη δυνατή εκδοχή της εξωτερίκευσης τέτοιων συμπεριφορών;

Κοινό χαρακτηριστικό αρκετών περιστατικών παρενοχλήσεων και εκφοβισμού που έρχονται στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να είναι από άτομα στο στενό εργασιακό περιβάλλον των θυμάτων και αφορά συνήθως κατάχρηση εξουσίας υπό καθεστώς φόβου ή ανάγκης σε έναν κοινωνικό περίγυρο που δεν ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί τα θύματα. Αυτό που σοκάρει είναι ότι τέτοια φαινόμενα σεξισμού και παρενόχλησης διαπράττονται ακόμη και από άτομα υπεράνω υποψίας που συχνά θεωρούνται και πρότυπα, κυρίως στον καλλιτεχνικό χώρο. Στην περίπτωσή μου ο τότε υπουργός Ξυνίδης εκφράστηκε με άκρως σεξιστικό τρόπο προσβάλλοντάς με στη Βουλή, αφού αδυνατούσε να απαντήσει πολιτικά. Φυσικά και κατήγγειλα άμεσα δημοσίως αυτή τη χυδαία απόπειρα εκφοβισμού, παρά τις παροτρύνσεις να μη δώσω συνέχεια, «για να μη στιγματιστώ»! Δημοσίως απάντησα στα τρία πρόσωπα που πίστεψαν πως το φύλο ή η ηλικία μου ήταν πολιτική αδυναμία, αναλογιζόμενη τι παράδειγμα θα έδινα, αν σιωπούσα, σε μια κοπέλα που έχει υποστεί αντίστοιχες συμπεριφορές σε μια κλειστή κοινωνία χωρίς δημόσιο βήμα, ενώ ζήτησα να πάρει θέση η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί μια συγνώμη, ούτε η ηγεσία της παράταξής μου έκρινε αναγκαίο να την απαιτήσει. Απάντησε όμως η κοινωνία, και στις εκλογές που ακολούθησαν τους έστειλε σπίτια τους, και αυτό ήταν ένα ηχηρότατο μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν, έστω σιγά σιγά.

Θα πρέπει η εκλογή προέδρου στο κόμμα σας να γίνει πριν από τις εκλογές;

Η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει όπως ορίζει το καταστατικό, εφόσον υπάρχει ικανός χρόνος, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να οργανωθεί άμεσα διάλογος και να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι συμμετοχής, ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή, ακόμη και με υβριδικούς τρόπους και δυνατότητες αξιοποίησης των ψηφιακών μέσων. Εκλογές, άλλωστε, δεν προβλέπονται πριν από το τέλος του 2022, εφόσον έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και άρα θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην αγορά για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε να εκφράσετε αυτές σας τις ιδέες ως κυρίαρχη άποψη και κεντρική πολιτική στον χώρο σας;

Όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσουμε για το μέλλον της παράταξης, θα εκφραστώ για το θέμα με πολιτικούς όρους και όχι βάσει προσωπικής στρατηγικής. Ανάλογα με τις συνθήκες και τους συσχετισμούς, θα εκτιμήσω αν εκφράζεται η πολιτική πλατφόρμα που μπορώ να υπερασπιστώ για ένα άλμα στο μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.