Σπύρος Μιχαήλ: Ο προσωπικός σεφ που μετατρέπει το σπίτι σας σε υψηλής ποιότητας εστιατόριο - Free Sunday
Σπύρος Μιχαήλ: Ο προσωπικός σεφ που μετατρέπει το σπίτι σας σε υψηλής ποιότητας εστιατόριο

Σπύρος Μιχαήλ: Ο προσωπικός σεφ που μετατρέπει το σπίτι σας σε υψηλής ποιότητας εστιατόριο

O Σπύρος Μιχαήλ είναι ένας ταλαντούχος σεφ με χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως προσωπικός σεφ και μπορεί να μετατρέψει το σπίτι σας σε ένα υψηλής ποιότητας εστιατόριο, μαγειρεύοντας για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Αν σας λείπει μια γευστική επίσκεψη στο αγαπημένο σας εστιατόριο την περίοδο της καραντίνας, απολαύστε τη στο σπίτι σας με τη βοήθεια του Σπύρου, ο οποίος προτείνει δύο συνταγές για τους αναγνώστες της F.S., αλλά και ιδιαίτερες γευστικές ιδέες ενόψει Αγίου Βαλεντίνου, προκειμένου να φέρετε κοντά σας αυτούς που αγαπάτε.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μαγειρική; Ήταν παιδικό όνειρο;

Δεν ξέρω αν ήταν παιδικό όνειρο, όμως από μικρός μού άρεσε πολύ η δημιουργία που εμπεριέχεται στη μαγειρική. Ήταν χόμπι για μένα και δεν το είχα δει ποτέ σοβαρά, μέχρι τα 24 μου. Εκείνη την περίοδο σπούδαζα Ψυχολογία, αλλά στον ελεύθερό μου χρόνο μού άρεσε να μαγειρεύω. Η παρότρυνση μιας φίλης μου ζαχαροπλάστριας ήταν που με έκανε να σκεφτώ σοβαρά αυτό το επάγγελμα. Έτσι, παράτησα την Ψυχολογία και πήγα στη Le Monde για να σπουδάσω τη μαγειρική τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια εργαζόσουν ως σεφ εκτός Ελλάδας. Ήταν συνειδητή απόφαση να φύγεις ή ανήκεις στο κύμα του «brain drain»;

Πάντα με ενδιέφερε να δουλέψω στο εξωτερικό, οπότε, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στη Σκανδιναβία, την άδραξα. Διεύρυνε τους ορίζοντές μου σε πολλά επίπεδα, στις τεχνικές μαγειρέματος και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στα υλικά. Επίσης, μου έδειξε ότι μαγειρικά η Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και όλοι οι ξένοι μάς βλέπουν με σεβασμό, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Πλέον έχω αναλάβει ένα μικρό εστιατόριο στη Σουηδία, όπου περνάω τα καλοκαίρια, κι έτσι τον χειμώνα έχω την «πολυτέλεια» να ασχολούμαι με τις δικές μου δημιουργίες, να ψάχνω καινούργιες συνταγές και να εξελίσσω τις τεχνικές μου.

Αυτή την περίοδο έχεις επιστρέψει και εργάζεσαι ως προσωπικός σεφ. Μίλησέ μου γι’ αυτό. Μπορεί όποιος θέλει να σε καλέσει για να απολαύσει ένα γεύμα υψηλής γαστρονομίας;

Ακριβώς. Το private cooking είναι κάτι που έκανα και στο παρελθόν και μου αρέσει πολύ ως διαδικασία. Συνήθως προηγείται ένα ραντεβού με τον πελάτη στον χώρο του, ώστε να φτιάξουμε το μενού, καθώς και να δούμε τις εγκαταστάσεις της κουζίνας, και την ημέρα του event ερχόμαστε στον χώρο και προσφέρουμε ένα ιδιαίτερο γεύμα στη ζεστασιά και την ασφάλεια του ίδιου τους του σπιτιού. Συνήθως ένα γεύμα περιλαμβάνει ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο, καθώς και επιλογές κρασιών, εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης.

Τι μπορεί να βρει ένας λάτρης της μαγειρικής στο προφίλ My Homeal στο Instagram και στο Facebook;

Το homeal είναι μια ιδέα για εύκολο και νόστιμο φαγητό με γεύσεις που θυμίζουν λίγο τα παιδικά μας χρόνια. Κάτι σαν φαγητό της γιαγιάς σε πιο όμορφη εκδοχή. Περιλαμβάνει απλές συνταγές που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, αλλά και πιάτα πιο εξεζητημένα και δύσκολα τεχνικά, που θα μπορούσε να δοκιμάσει κάποιος εάν με καλέσει να του μαγειρέψω στο σπίτι του.

Τελευταία δημιουργείς όμορφα καλάθια με πολλές γευστικές εκπλήξεις μέσα. Τα βλέπεις ως έναν τρόπο να κάνει κάποιος δώρο στους αγαπημένους του και να ακυρώσει έτσι το social distancing;

Ωραία το έθεσες. Έτσι ακριβώς το σκέφτηκα! Τώρα που δεν μπορούμε να βλέπουμε τους δικούς μας λόγω καραντίνας, σκέφτηκα ότι είναι κι αυτός ένας τρόπος να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε «γλυκά» καλάθια με μπισκότα, σοκολάτες, μίνι κέικ, μίνι τάρτες, muffins, ντόνατς κ.λπ., καθώς και «αλμυρά» κουτιά με ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και κρασί. Σιγά σιγά το εξελίσσουμε και με καλάθια πρωινού, ποικιλίες φρούτων κ.λπ. Επίσης, φτιάχνουμε και διανέμουμε αρκετά γλυκά, τούρτες και κέικ, λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των πελατών μας. Ο σκοπός μου είναι να χαροποιώ και να φέρνω κοντά τους ανθρώπους, ακόμα κι αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Όταν ήσουν μικρός, ποιον άνθρωπο θυμάσαι να μαγειρεύει και να σε εμπνέει;

Η γιαγιά μου ήταν ο άνθρωπος που με ενέπνευσε να μπω στην κουζίνα. Η κλασική Μυτιληνιά νοικοκυρά που έφτιαχνε τα πάντα με πολλή αγάπη και υπέροχους στολισμούς. Όταν πήγαινα να τη δω, πάντα ήμουν ο μικρός βοηθός της μέσα στην κουζίνα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και ποια θεωρείς ότι είναι η σπεσιαλιτέ σου;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω ένα αγαπημένο φαγητό, είμαι άνθρωπος που βαριέται τα ίδια και τα ίδια, γι’ αυτό και διάλεξα τη μαγειρική. Η φύση μάς προσφέρει μεγάλη αφθονία και μας επιτρέπει να κάνουμε ό,τι συνδυασμούς θέλουμε, αρκεί να φερόμαστε με σεβασμό στα υλικά μας. Όλα εξαρτώνται από την πρώτη ύλη και την αγάπη που βάζουμε εμείς στις παρασκευές μας. Εάν τα υλικά είναι φρέσκα και καλής ποιότητας, τότε το φαγητό θα βγει τέλειο.

Σύντομα είναι του Αγ. Βαλεντίνου. Τι σκοπεύεις να ετοιμάσεις για τους ερωτευμένους (καλάθια, προτεινόμενα μενού);

Για την Ημέρα των Ερωτευμένων, που πλησιάζει, έχω φτιάξει ένα σοκολατένιο brownie με κόκκινα φρούτα, καθώς και ένα «γλυκό» καλάθι με ποικιλία γλυκισμάτων, όπως ένα μίνι red velvet κέικ, soft cookies, μίνι ντόνατς, χουρμάδες γεμιστούς με φιστικοβούτυρο και ξηρούς καρπούς, και «barks» σοκολάτας με ξηρούς καρπούς.

 

Σπύρος Μιχαήλ

Τηλ.: 6943635383

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Instagram: @myhomeal

Facebook: MyHomeal

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Αλμυρή παρασκευή: Κοτόπουλο με μανιτάρια και σπανάκι στην κατσαρόλα

kotopoulo

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 500 γρ. κοτόπουλο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 300 γρ. μανιτάρια
  • 250 γρ. σπανάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο στον τρίφτη
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι, πιπέρι
  • 40 ml λευκό κρασί για το σβήσιμο
  • Λίγο ηλιέλαιο για το σοτάρισμα
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Διαδικασία:

1) Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και κατόπιν το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε καρέ. Μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες και σοτάρουμε.

2) Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, είτε ολόκληρα είτε κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα.

3) Προσθέτουμε τη σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 4-5 λεπτά.

4) Σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 10-12 λεπτά ακόμη.

5) Όταν σχεδόν έχουν γίνει τα μανιτάρια και το κοτόπουλο, προσθέτουμε το σπανάκι, ρίχνουμε και το ξερό θυμάρι και αφήνουμε να χάσει τον όγκο του το σπανάκι, περίπου 2-3 λεπτά.

6) Όταν είναι έτοιμο το φαγητό μας, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, τσεκάρουμε τα μπαχαρικά μας, προσαρμόζουμε αναλόγως και σερβίρουμε. Ιδανικά με ένα ρύζι ή μακαρόνια, αλλά ακόμα και πάνω από μια φέτα ψωμί!

Η επιτομή του comfort food, πανεύκολο, νοστιμότατο και γρήγορο φαγητό, ό,τι πρέπει για μια εργαζόμενη μαμά που έχει να φροντίσει την οικογένειά της. Όλα μέσα σε μια κατσαρόλα και μισή ώρα μετά έτοιμο στο τραπέζι! Δοκιμάστε το και απολαύστε το!

Γλυκιά παρασκευή: Brownie με κόκκινα φρούτα

brownie

Υλικά (για ένα ταψί 25x35 εκ.):

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • φρέσκα σμέουρα ή φράουλες για γαρνίρισμα

Διαδικασία:

1) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την άχνη και το αλεύρι.

2) Βάζουμε σε μπεν-μαρί το βούτυρο με τη σοκολάτα και τα λιώνουμε.

3) Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

4) Όταν λιώσει το βούτυρο με τη σοκολάτα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη ζάχαρη στο μείγμα της σοκολάτας.

5) Έπειτα προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.

6) Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε η μαρέγκα να μη χάσει τον όγκο της, από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

7) Στο ταψί μας, στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα μας.

8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 16-19 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο αλλά και το πόσο υγρό θέλουμε το Brownie.

Καλή μας απόλαυση!