Εμ. Ροηλίδης: «Στην Αττική είμαστε στο τρίτο κύμα» - Free Sunday
Εμ. Ροηλίδης: «Στην Αττική είμαστε στο τρίτο κύμα»

Εμ. Ροηλίδης: «Στην Αττική είμαστε στο τρίτο κύμα»

Την εκτίμηση ότι η Αττική βρίσκεται ήδη στο τρίτο κύμα της πανδημίας εκφράζει μιλώντας στην F.S. o καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Ο κ. Ροηλίδης, ο οποίος είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επισημαίνει ότι η κανονικότητα μπορεί να επιστρέψει, εφόσον επιτευχθεί μια ικανοποιητική συλλογική ανοσία, η οποία μπορεί να συμβεί είτε με αθρόες νοσήσεις, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει συνεπακόλουθους θανάτους, είτε με εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι οι έφηβοι, με τη μεγάλη κινητικότητα και την ένταση των συμπτωμάτων όταν νοσούν, μοιάζουν με τους ενήλικες, γεγονός που σημαίνει ότι τα σχολεία όπου φοιτούν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ό,τι τα σχολεία με μικρά παιδιά, τα οποία, όπως επισημαίνει, δεν μολύνουν τους άλλους, αλλά στη μεγάλη τους πλειονότητα μολύνονται από τους άλλους.

Παράλληλα, επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επιβεβαιώνει ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για εμβολιασμό του 60%-70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι, αλλά υπενθυμίζει ότι η επίτευξη του στόχου εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εμβολίων, για την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη με ακρίβεια.

Ποιο είναι το κύριο κριτήριο διαχωρισμού των «κυμάτων» μιας πανδημίας; Έχουν σημασία τα κύματα για τη διαχείρισή της; Είμαστε τώρα στο τρίτο κύμα;

Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί πάρα πολύ ή και μηδενιστεί και μετά αυξηθεί πάλι, μιλάμε για νέο κύμα μιας επιδημίας. Για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αττική, είμαστε στο τρίτο κύμα.

Γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας κανονικότητας. Μπορεί αυτό να αναστραφεί;

Η κανονικότητα μπορεί να επιτευχθεί εφόσον υποχωρήσει η πανδημία και επανέλθει ο ρυθμός ζωής και δραστηριοτήτων στην προ Covid εποχή. Αυτό θα γίνει εφόσον επιτευχθεί μια ικανοποιητική συλλογική ανοσία, είτε με αθρόες νοσήσεις (με συνεπακόλουθους θανάτους) είτε με εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μπορεί οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την πρόσληψη που έχουμε για τον ιό; Να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που στο μεταξύ έχει αλλάξει;

Αυτό προς το παρόν είναι δύσκολο να απαντηθεί. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τον ρόλο των μεταλλάξεων στην ανοσία που αποκτιέται με τον εμβολιασμό. Επειδή υπάρχουν ή θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον περισσότερα εμβόλια με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, υπάρχει περίπτωση κάποια μετάλλαξη (η νοτιοαφρικανική π.χ.) να επηρεάσει περισσότερο ένα εμβόλιο απ’ ό,τι άλλα.

Υπάρχει ενδεχόμενο οι μεταλλάξεις του ιού να αλλάξουν την άποψη ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να αρχίζουν από τα 16;

Οι μεταλλάξεις δεν έχουν σχέση με την ηλικία έναρξης εμβολιασμού. Η ηλικία έναρξης εμβολιασμού έχει σχέση με το πόσο σοβαρή είναι η νόσηση κάτω από συγκεκριμένη ηλικία (π.χ. 16 ετών) και αν έχουν γίνει μελέτες με άτομα κάτω της ηλικίας αυτής.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι μπορεί μέχρι τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού;

Ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, γνωρίζω ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συλλογική ανοσία (αγέλης) της τάξης του 60%-70% μέχρι το καλοκαίρι. Επειδή όμως η επίτευξη αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά κυρίως από τη διαθεσιμότητα εμβολίων την περίοδο αυτή, δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη με ακρίβεια.

Είναι φέτος η γρίπη για τα παιδιά όπως κάθε χρονιά;

Η γρίπη φέτος απουσιάζει εντελώς και από τα παιδιά και από τους ενήλικες. Αυτό το είδαν οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου το περασμένο καλοκαίρι (χειμώνας γι’ αυτούς), το βιώνουμε κι εμείς την εποχή αυτή. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο δεν έχουμε δει κανένα περιστατικό γρίπης φέτος, ενώ πέρυσι και τις προηγούμενες χρονιές από τα Χριστούγεννα και μετά βλέπαμε πολλά κρούσματα και τώρα θα είχαμε την κορύφωση της επιδημίας της γρίπης.

Να κάνουν τα παιδιά το αντιγριπικό εμβόλιο;

Στα παιδιά γενικά δεν συνιστάται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο, εκτός αν υπάρχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα που δρουν ως παράγοντες κινδύνου.

Άνοιξαν έγκαιρα τα σχολεία ή πρόκειται για ρίσκο που δεν έπρεπε να ληφθεί; Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει για να μην κλείσουν τα σχολεία;

Το άνοιγμα ή το κλείσιμο των σχολείων εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο σε μια περιοχή. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι διαφορετικά αντιμετωπίζονται τα σχολεία όπου φοιτούν έφηβοι και διαφορετικά σχολεία με μικρά παιδιά. Στην πρώτη κατηγορία είναι πολύ πιο πιθανό να συνεισφέρουν στη συνέχιση της επιδημίας, γιατί οι έφηβοι, με τη μεγάλη κινητικότητα και την ένταση των συμπτωμάτων όταν νοσούν (π.χ. βήχας κ.λπ.), προσομοιάζουν τους ενήλικες. Αντίθετα, τα μικρά παιδιά δεν μολύνουν τους άλλους, αλλά στη μεγάλη τους πλειονότητα μολύνονται από τους άλλους.

Κάποιοι επιστημονικοί ιατρικοί κλάδοι οργανώνουν συνέδρια από τον Απρίλιο. Στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας ή βιάζονται;

Δύσκολο να απαντηθεί. Το επόμενο διάστημα της άνοιξης θα δείξει. Ας ελπίσουμε…