Ν.Μαριάς: «Το παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά» - Free Sunday
Ν.Μαριάς: «Το παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά»

Ν.Μαριάς: «Το παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά»

 

Την εκτίμηση ότι, σε αντίθεση με τη διαχείριση του σχεδίου Μάρσαλ από τη μεταπολεμική Ουάσινγκτον, η Γερμανία του 2021 δεν είναι large στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης κάνει ο καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος, Νότης Μαριάς.

Ο κ. Μαριάς σημειώνει ότι οι σκληροί μερκελικοί όροι λειτουργίας του Ταμείου τελικά αφήνουν ψίχουλα στους local μνημονιακούς συνεργάτες της Γερμανικής Ευρώπης.

Πριν από λίγες μέρες συστάθηκε η δεύτερη προκαταρκτική επιτροπή για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτική δίωξη ή αποτέλεσμα της αλαζονείας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Ανεξάρτητα από τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη νέα αυτή σύγκρουση των δύο συστημικών μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το μείζον είναι ότι και η σύγκρουση αυτή δεν αναμένεται να λύσει το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα, που είναι η ρυμούλκηση των ΜΜΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση με στόχο την πλήρη φίμωση όσων δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, όπως συνέβη και με το κίνημά μας Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος, το οποίο συστηματικά αποκλείστηκε τα τελευταία χρόνια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας.

Βρήκε την Ελλάδα αναβαθμισμένη η 200ή επέτειος της Επανάστασης;

Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται, καθώς η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και οι δανειστές έχουν υποθηκεύσει μέσω του υπερταμείου τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2114.

Πόσο επιτυχή κρίνετε την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η κυβέρνηση έπεσε θύμα της αυταρέσκειάς της λόγω των επιδόσεών της κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να επαναπαυτεί και να χάσει πολύτιμο χρόνο από τον Ιούνιο του 2020 και εντεύθεν για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αντίθεση με το Βέλγιο και την Πορτογαλία, που ενθυλάκωσαν 7,8 δισ. ευρώ και 5,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα από το πρόγραμμα SURE, η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε μόνο 2,7 δισ. ευρώ, χάνοντας σημαντικούς πόρους που ήταν απαραίτητοι το καλοκαίρι για τη δημιουργία επιπλέον κλινών ΜΕΘ, αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και μόνο μετά την κριτική που της ασκήθηκε, και από την πλευρά μας, ξύπνησε και κατάφερε να πάρει προ ημερών επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, χάνοντας όμως πολύτιμο χρόνο. Αλλά και σε επίπεδο αξιοποίησης άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων η κυβέρνηση υστέρησε έναντι της Πορτογαλίας, η οποία ήδη από τον Νοέμβριο μοίρασε δωρεάν 100.000 Η/Υ, με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας να δρομολογεί το voucher των 200 ευρώ για αγορά Η/Υ τις επόμενες ημέρες.

Στις δημοσκοπήσεις δείχνει να μην είναι πειστική η προσέγγιση της αντιπολίτευσης…

Παρά τα λάθη της κυβέρνησης, όχι μόνο σε σχέση με τον χειρισμό των συνεπειών της πανδημίας αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως την εποχή που το Ορούτς Ρέις έκανε πάρτι επί μήνες σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να καρπωθούν πολιτικά τις κυβερνητικές αβελτηρίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ασκούν σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση η οποία να στηλιτεύει τις κυβερνητικές αδυναμίες και ταυτόχρονα να προτείνει έναν άλλον δρόμο για την αντιμετώπιση των τεράστιων εθνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός αναζητά ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με σαφή ορόσημα αλλά και οράματα. Εμείς, ως Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος, θεωρούμε ότι η Πατρίδα μας πρέπει να επιδιώξει μετά τη λήξη της πανδημίας μια ειδική σχέση εντός Ε.Ε. και Ευρωζώνης, με ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις, προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε την ανασυγκρότηση του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Κέντρου με στόχο την πολιτική και εκλογική συμπόρευση.

Τι πρέπει να περιμένουμε από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επικεντρώνονται στην ψηφιακή οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων θα επιστρέψει στις πλούσιες και βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες του Βορρά για αγορά νέων τεχνολογιών, λογισμικού (software), εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κ.λπ. Επομένως, μέσα από κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του Βερολίνου, τα σχετικά κονδύλια, παρότι ένα μεγάλο τμήμα τους χορηγείται στις οικονομίες του Νότου, σε τελική ανάλυση θα επιστρέψουν στις οικονομίες του Βορρά, απ’ όπου οι Νότιοι θα αγοράσουν τον σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τις τεχνολογίες για πράσινες επενδύσεις. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν γερμανικές και αμερικανικές πολυεθνικές έπιασαν πρώτο τραπέζι πίστα για το ξεκοκάλισμα των ελληνικών κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, κάνοντας τους «τζάμπα μάγκες επενδυτές» με ξένα κόλλυβα.

Είναι βάσιμη η ανησυχία ότι ενδέχεται να έχουν την τύχη παλαιότερων προγραμμάτων, όπως του σχεδίου Μάρσαλ;

Όπως έχει ήδη αποδειχθεί, το σχέδιο Μάρσαλ, αντί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σημαντικών υποδομών, μεγάλο μέρος του πήγε στις τσέπες ημετέρων ως ένα αντίδωρο για τη ρυμούλκηση της ελληνικής κοινωνίας στο άρμα της Δύσης. Έτσι, η Ουάσινγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην κατασπατάληση των αμερικανικών κονδυλίων, μια και η ντόπια ελίτ ήταν άμεσα προσηλωμένη στα βασικά πολιτικά ορόσημα του τότε Ψυχρού Πολέμου. Από την άλλη πλευρά, στα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η νομιμοφροσύνη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών όρων της απόφασης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 για ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και κόκκινα δάνεια. Καθώς όμως, σε αντίθεση με τη μεταπολεμική Ουάσινγκτον, το Βερολίνο δεν είναι large, οι σκληροί μερκελικοί όροι λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης τελικά αφήνουν ψίχουλα στους local μνημονιακούς συνεργάτες της Γερμανικής Ευρώπης, με το παντεσπάνι να προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά, όπου θα καταλήξουν τα κονδύλια που θα διατεθούν στην καταναλωτική ελληνική οικονομία.

Τι σημαίνει η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ελλάδα;

Το περίφημο «America is back» του Τζο Μπάιντεν πολύ απλά σημαίνει «Cold War is back». Επομένως, καθώς η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας θα εντείνεται, η Ουάσινγκτον θα απαιτεί πλήρη ευθυγράμμιση της Αθήνας με τα αμερικανικά σχέδια, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση κάθε φορά που θα προσπαθεί να βγει από τη «στρούγκα των ΗΠΑ». Επιπλέον, η Ουάσινγκτον είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις, πάντοτε τζάμπα εννοείται, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα όρια της Ουκρανίας και ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ήδη διεμήνυσε με το μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τι σημασία θα έχει η πενταμερής για το Κυπριακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα είναι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καθώς λοιπόν η Άγκυρα στην πενταμερή θα επιδιώξει τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, γεγονός απαράδεκτο για Αθήνα και Λευκωσία, είναι προφανές ότι αναμένεται περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.