Λ.Μαρίνος: «Σε τρεις μήνες θα μπορούσαμε να παράγουμε εμβόλιο στην Ελλάδα» - Free Sunday
Λ.Μαρίνος: «Σε τρεις μήνες θα μπορούσαμε να παράγουμε εμβόλιο στην Ελλάδα»

Λ.Μαρίνος: «Σε τρεις μήνες θα μπορούσαμε να παράγουμε εμβόλιο στην Ελλάδα»

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν την τεχνική δυνατότητα, αν λυθούν τα προβλήματα ιδιοκτησίας, να παράγουν συμβατικά εμβόλια για τον κορονοϊό σε λίγους μήνες κάνει μιλώντας στην F.S. o Λάκης Μαρίνος, ιδρυτής της εταιρείας Medimar, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαρίνος υποστηρίζει ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη διαπλοκή με την πολιτική εξουσία, καθώς, όπως λέει, «είναι πολυδαίδαλο, πολυσχιδές και πολυδιαδρομικό το θέμα».

 

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ρωτήσω εάν παράγετε φάρμακα τα οποία είναι δική σας πατέντα.

Στην Ελλάδα βγάζουμε φάρμακα που λέγονται γενόσημα, λέξη που έχει παρεξηγηθεί από κάποιους που δεν ήξεραν τι είναι γενόσημα και θεωρούσαν ότι είναι παρακατιανά φάρμακα. Δεν είναι έτσι όμως. Τα φάρμακα που παράγουμε στην Ελλάδα είναι εξίσου αξιόπιστα με όλων των πολυεθνικών.

 

Απλώς δεν είναι το πρωτότυπο…

Εμείς λέμε πάντα «το θεωρούμενο ως πρωτότυπο». Γιατί το θέμα της πρωτοτυπίας μπάζει λιγάκι…

 

Τι εννοείτε;

Πριν από δύο-δυόμισι δεκαετίες δημιουργήθηκε το λεγόμενο «πατέντο», το οποίο δημιούργησαν οι πολυεθνικές εταιρείες με έναν τρόπο ο οποίος είναι καθαρά αποικιακός, με την έννοια ότι λέει ότι εγώ κυκλοφορώ ένα φάρμακο και επί πέντε ή έξι χρόνια δεν μπορείς να βγάλεις εσύ φάρμακο που θα είναι ισότιμο ή ισοδύναμο.

 

Θα θεωρηθεί ότι πρόκειται για αντιγραφή…

Έτσι ακριβώς. Το θέμα είναι ότι εμείς για έξι χρόνια δεν μπορούμε να καταθέσουμε φάκελο για να πάρουμε την άδεια κυκλοφορίας ενός φαρμάκου.

 

Δηλαδή η Ελλάδα έχει αποδεχτεί αυτή την αρχή, σύμφωνα με την οποία καμία γηγενής εταιρεία δεν μπορεί να αντιγράψει φάρμακο πριν περάσουν έξι χρόνια…

Ακριβώς. Αλλά υπάρχει και μία ακόμη δέσμευση, την οποία θεωρώ καθαρά αποικιακή. Στον χρόνο της διάρκειας του «πατέντο» δεν μπορούμε καν να καταθέσουμε φάκελο εμείς. Θα πρέπει να λήξει και μετά να καταθέσουμε τον φάκελο.

 

Αυτό πόσο είναι;

Δύο με δυόμισι χρόνια χρειάζεται ο ΕΟΦ για να μας εκδώσει την άδεια και θέλουμε κι άλλους πέντε έως οκτώ μήνες, πολλές φορές και λίγο παραπάνω, για να πάρουμε τιμή.

 

Άρα, λοιπόν, διασφαλίζεται ότι αυτό το οποίο έχει παραγάγει η πολυεθνική εταιρεία τής έχει αποφέρει επαρκή έσοδα πριν μπορέσει να το ακουμπήσει οποιοσδήποτε άλλος...

Έτσι ακριβώς. Και πέραν αυτού εμείς έχουμε το λιγότερο μείον 20% ως τιμή φαρμάκου από το θεωρούμενο ως πρωτότυπο.

 

Τα εμβόλια έχουν αυτό το «πατέντο»;

Το θέμα των εμβολίων είναι περίεργο, με την έννοια ότι τα νέα αυτά εμβόλια που έχουν βγει τώρα για τον Covid-19 είναι μιας τελείως διαφορετικής φαρμακοτεχνικής. Αυτό που λέμε mRNA. Ενώ το Sputnik είναι πρωτεϊνικό. Ως αντιγόνα, αυτά που μπαίνουν στον οργανισμό και παράγουν αντισώματα, δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουν κάποιες επιπτώσεις, πέρα από αυτά τα φαινόμενα που υπάρχουν, τα διάσπαρτα. Παλαιότερα η μεγαλύτερη βιομηχανία εμβολίων και ανοσοσφαιρινών –ανοσοσφαιρίνες είναι τα έτοιμα αντισώματα– ήταν η Berna, μια εταιρεία ελβετική, η οποία είχε τα εμβόλια που έκαναν όλα τα παιδιά, διπλό, τριπλό, κοκίτη, διφθερίτιδας κ.λπ. Τότε δεν είχαμε θέματα και προβλήματα, ούτε έπρεπε το εμβόλιο να διατηρείται στους -70 βαθμούς.

 

Αν υποτεθεί ότι ξεπερνιούνται οι τεχνικές δυσκολίες, τα χρόνια ισχύουν για την πατέντα στα εμβόλια;

Βεβαίως ισχύουν, υπάρχουν όμως και χώρες όπως η Ινδία, που κακώς θεωρείται ότι είναι παρακατιανή χώρα. Έχει εκατονταετίες στον χώρο του φαρμάκου και της παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκου. Όταν μιλάμε για ινδικές εταιρείες, μιλάμε για κάποιες δεκάδες εταιρείες οι οποίες έχουν προσωπικό 40.000-50.000 ανθρώπους και είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο.

 

Τι σημασία έχει αυτό;

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Όταν μια πολυεθνική γνωστή έβγαλε ένα αντικαρκινικό φάρμακο που το πουλούσε π.χ. 5.000 ρουπίες, μια ινδική εταιρεία το έβγαλε άμεσα με 560 ρουπίες. Προσέφυγε η πολυεθνική στα δικαστήρια της Ινδίας και τα δικαστήρια δικαίωσαν την ινδική εταιρεία.

 

Εάν γινόταν αυτό που λέει ο Μπάιντεν, τι θα γλιτώναμε; Τα έξι χρόνια;

Σαφώς και δεν θα υπήρχε η μονοπωλιακή πώληση των εμβολίων αυτών των εταιρειών.

 

Αν το διάστημα των έξι ετών δεν ίσχυε, το άλλο το διάστημα θα ίσχυε; Αν είχατε τώρα τη δυνατότητα να το παραγάγετε, θα μπορούσατε να υποβάλετε αίτηση στον ΕΟΦ;

Βεβαίως. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν σε 120-130 χώρες στον κόσμο – και στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη. Τόση είναι η αξιοπιστία!

 

Άρα η τεχνική δυνατότητα υπάρχει…

Βεβαίως. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξοπλισμένη με τον τελειότερο εξοπλισμό δημιουργίας φαρμάκων, ενεσίμων, οποιασδήποτε φαρμακοτεχνικής μορφής.

 

Αν αυτό που πρότεινε ο Μπάιντεν γινόταν, σε πόσο καιρό θα μπορούσε να παραχθεί προϊόν στην Ελλάδα;

Σε δύο με τρεις μήνες.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες ύλες ενός τέτοιου εμβολίου είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα;

Φυσικά, είναι διαθέσιμες από τις εταιρείες. Όταν μιλάμε για τα αντιγόνα, για τα δραστικά, αυτά μπορούν να αγοραστούν.

 

Και να έρθουν σύντομα δηλαδή;

Αν βάλει πεπονόφλουδα μια πολυεθνική, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 

Δουλεύει με γενόσημα συνολικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

Με γενόσημα κατ’ αρχάς. Κατά δεύτερον, όμως, να πω για μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τη Uni-Pharma, η οποία έβγαλε ένα πρωτότυπο φάρμακο, το Salospir, το οποίο ήταν μια πολύ έξυπνη του Κλέωνα Τσέτη: επειδή η ασπιρίνη πειράζει το στομάχι, την επένδυσε με κάποια ingredients και αντί να πάνε στο στομάχι διαλύονται στο λεπτό έντερο. Το Salospir σήμερα είναι απίστευτο προϊόν.

 

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μια αποδόμηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Πολλή διαπλοκή κ.λπ. Σας ενόχλησαν αυτά;

Αυτοί που έχουν διαπλοκή είναι μόνον οι πολυεθνικές, οι οποίες δουλεύουν με υποκαταστήματα.

 

Θα μπορούσε να απαλλαγεί από αυτή τη διαπλοκή ο κλάδος;

Δεν μπορεί. Είναι πολυδαίδαλο, πολυσχιδές και πολυδιαδρομικό το θέμα.

 

Άρα θα πρέπει να περιμένουμε…

Η Ουγγαρία, που δεν είναι και κανένα κράτος όπως η Ελβετία, αλλά από παλιά, και επί Σοβιετικής Ένωσης, είχε αναπτυγμένη φαρμακοβιομηχανία και έρευνα, αδιαφορεί για το τι λένε η κ. Φον ντερ Λάιεν ή η κ. Μέρκελ και προσφέρεται να παράγει το Sputnik.

 

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με το οκτάωρο, τις θέσεις εργασίας κ.λπ. Αυτή η συζήτηση σας αγγίζει;

Όχι, δεν μας αγγίζει. Είμαστε μια πολύ δυνατή επιχείρηση, κάνουμε εξαγωγές σε 48 χώρες και με άλλες 22 είμαστε σε διαδικασία registration. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε και στην Κίνα ακόμη.